Backpacken of georganiseerd reizen?

Beoordeel deze post

De wereld ontdekken met enkel een rugzak op je rug. Op ontdekkingstocht in een vreemde omgeving, onbekende mensen, culturen, talen, gewoontes en voedsel.
Je slaapt op bijzondere, ondenkbare plaatsen, onderneemt fantastische activiteiten en doet indrukwekkende nieuwe ervaringen op. Je komt in de gelegenheid om de wereld op een speciale manier te ontdekken, door de ogen van de lokale bevolking.
Soms kan het spannend, maar ook ingewikkeld zijn om een reis voor te bereiden.
Zeker als je zelfstandig wilt gaan reizen. Een ding staat vast, als je voor het eerst gaat backpacken weet je zeker dat je een onvergetelijke reis zal gaan maken.

Er zijn vele visies, ideeën en meningen over backpacken. Bijvoorbeeld van mensen uit je directe omgeving, school/werkplek of kennissen. Sommige mensen zien een beeld van verwilderde hippies voor zich, die mogelijk jaren onderweg zijn en misschien niet meer weten waar ze thuis horen. Anderen denken aan jongeren die gaan werken en reizen in bijvoorbeeld Australië. Bedenk je goed, wat je ook wilt gaan doen, het belangrijkste is dat het je aanspreekt en je er een goed gevoel bij hebt.
Backpacken werd voorheen vooral geschetst door de reiziger met een rugzak die de wereld ontdekt en daarbij probeerde zolang mogelijk rond te reizen met een bepaald budget.
Inmiddels is backpacken eerder een verzamelnaam, een paar weken of jaren, alleen of met een groep? Het is allemaal backpacken!

Maar is backpacken jou ding? Trekt het je, houdt je van avontuur, zie je jezelf al zitten aan een kampvuurtje tussen de locals? Natuurlijk moet je je eerst afvragen of je alleen of samen op reis gaat. Dat besloten?
Dan ga je oriënteren op welk werelddeel, gebied of land je je richt. Als dat eenmaal definitief is dan komt de volgende vraag. Wil je georganiseerd, met een groep, een individuele rondreis of regel je alles liever helemaal zelf ?

Zelfstandig reizen

Zelfstandig rondreizen is natuurlijk een geweldige optie. Je hebt alle vrijheid en kan helemaal zelf de route die je wilt gaan afleggen in eigen tempo bepalen. Je ontmoet erg veel verschillende mensen met wie je misschien wel tijdelijk samen reist of mogelijk een kamer deelt. Hoe je zelfstandig rond reist is aan je zelf en aan je budget. Heb je een ruimer budget, dan kies je misschien wel voor wat luxere slaapplaatsen. Is je budget beperkt, dan kan je goedkoper slapen met een eenvoudige kamer of je kunt kiezen voor een slaapzaal. Het is de bedoeling dat je je vervoer ook zelf regelt. Dit kan soms een hele puzzel aan uitzoeken zijn, maar het is altijd een uitdaging om het voor elkaar te krijgen. Met als doel: terecht komen op de bestemming waartoe je bedacht had naartoe te willen gaan. Soms moet je eerst naar een andere plaats reizen om van daaruit naar de plaat van bestemming te gaan. Een goede hulp daarbij is een betrouwbare reisgids waarin staat beschreven hoe je van de ene naar de andere plaats kan komen. Internet en forums kunnen ook een goede bron van informatie. Met nuttige tips over hoe je ergens kan komen of wat leuke bezienswaardigheden zijn.

Chineese muur

Chineese muur

Individuele rondreizen ( georganiseerd )

Er zijn veel organisaties die individuele rondreizen aanbieden. Aanbieders van deze reizen zijn bijvoorbeeld Fox en Kuoni. Je reist begeleid zelfstandig bij deze organisaties. Zij bieden een reisprogramma aan dat is vastgelegd, maar je kan de reis vaak met excursies uitbreiden. Tijdens de excursies en/of tours ter plaatse, wordt je begeleid door lokale gidsen. Er kunnen meerdere deelnemers zijn tijdens de excursies en/of tours. Bouw je liever je eigen individuele rondreis met tours en excursies? Dat kan! Met bijvoorbeeld Riksja travel wordt je de mogelijkheid geboden je eigen rondreis geheel zelf samen te stellen d.m.v. zogeheten bouw stenen. Dit geeft meer flexibiliteit dan een route die vooraf uitgestippeld is door een reis organisatie. Tijdens het overnachten slaap je vaak in kleinschalige accommodaties die centraal gelegen liggen. Mocht je een dagje langer willen blijven dan geef je dat gewoon door bij het samenstellen van je reis. Voor elke reiziger zijn er vele mogelijkheden.

Tip: Laat je goed informeren en lees je van te voren goed in. Laat je niet te snel verleiden, al ben je nog zo enthousiast. Vergelijk je opties voordat je een definitieve beslissing neemt.