Pas op: Reisdocumenten worden gestolen tijdens vlucht

Beoordeel deze post

Tijdens je reis wil je absoluut niet dat je reisdocumenten kwijt raken of dat ze misschien zelfs wel eens gestolen kunnen worden.
Als dit gebeurd is dat op zijn zachts gezegd erg vervelend.
De reden dat reisdocumenten gestolen worden is, omdat deze overal op de wereld tegen goede prijzen verkocht kunnen worden. Dat is eigenlijk geen nieuws.
Wat wel nieuw is, is dat reisdocumenten worden gestolen tijdens de vlucht.
Europeesche heeft hiervoor een waarschuwing verstuurd nadat de laatste tijd meldingen binnen kwamen dat er tijdens de vlucht reisdocumenten gestolen zijn.
Als je paspoort wordt gestolen tijden je vlucht kan dat bij aankomst voor behoorlijk vervelende situaties leiden.
Zonder een paspoort in een vliegtuig komen is erg lastig, maar als je zonder paspoort naar buiten gaat zou dit voor grote problemen kunnen zorgen.

Draag je reisdocumenten zoveel mogelijk op het lichaam, dit maakt het stelen hiervan vele malen moeilijker.

 Adviezen

1) Je paspoort wordt vóór de reis gestolen in Nederland.
In dit geval kun je, ook vlak voor je vakantie, een nooddocument aanvragen en alsnog op vakantie. Tenminste, als het land van bestemming je nooddocument accepteert. Want dat geldt niet voor alle landen. Informeer hiervoor bij de ambassade van je vakantiebestemming. Er gelden wel voorwaarden voor het aanvragen van een noodpaspoort. Deze kun je vinden op de website van de Rijksoverheid.

2) Je paspoort wordt gestolen op je vakantiebestemming.
In dit geval kun je naar de ambassade van je vakantiebestemming voor assistentie. Dit zal wel even wat tijd in beslag nemen, maar daarna kun je hopelijk weer snel genieten van je vakantie. 2.1) Binnen de EU is het vaak ook mogelijk om met een zogenoemde laissez-passer, een tijdelijk document dat door het land van bestemming moet worden verstrekt, of met een bewijs van aangifte terug te reizen. Informeer hiernaar bij je luchtvaartmaatschappij.

3) Je paspoort wordt gestolen tijdens de vlucht.
Dan bevind je je in een extra lastige situatie. Je mag het land van bestemming namelijk niet in om ter plaatse een nieuw paspoort te regelen. Daarvoor moet je bij de ambassade zijn en die ligt in het land dat jou zonder reisdocumenten niet binnen laat. Het aanvragen van een zogenoemde laissez-passer is dan ook zeker niet eenvoudig. Je identiteit moet namelijk geverifieerd worden en die informatie moet uit Nederland komen. Wil je dus niet dagen vast komen te zitten op het vliegveld, dan is er maar één mogelijkheid, en dat is terug naar Nederland om daar alles te regelen. Je vakantieplezier is dan ver te zoeken.

Wat je in ieder geval moet doen, als je paspoort gestolen is, is aangifte bij de politie doen. Wij gaan er vanuit dat een aangifte gedaan kan worden in het land waar je aankomt en ontdekt dat je paspoort gestolen is. Met deze aangifte kun je bij de Nederlandse ambassade een noodpaspoort halen.

Adressen van de ambassade staan veel al in reisgidsen. Zo niet kun je op internet kijken of je neemt contact op met de alarmcentrale van je reisverzekeraar. Zij kunnen je helpen aan het adres en telefoonnummer van de betreffende ambassade of het consulaat.

Voorwaarde voor een noodpaspoort

Noodpaspoort

Noodpaspoort

Een noodpaspoort wordt alleen verstrekt als je aan de volgende voorwaarden voldoet:
• Je bent niet in staat om tijdig een paspoort of een identiteitskaart (ID-kaart) te verkrijgen.
• Je kunt aannemelijk maken dat u uw reis niet kunt uitstellen.
• Je identiteit en nationaliteit zijn vast te stellen.
• Je zorgt zelf voor de benodigde bewijsstukken.

Benodigde bewijsstukken noodpaspoort

Om in aanmerking te komen voor een noodpaspoort, moet je de volgende bewijsstukken meenemen:
• Een bewijs dat je reis geen uitstel kan hebben. Dit kunt je aantonen met vliegtickets, hotelreserveringen enzovoort;
• Een recent uittreksel uit de Basisregistratie personen (BRP) met daarop de vermelding van je nationaliteit;
• Een gewaarmerkte kopie van je recente aanvraag van een nieuw reisdocument;
• Wanneer aanwezig, je overige reisdocument(en);
• Als je reisdocument vermist zijn, een gewaarmerkte kopie van het proces-verbaal van de aangifte van vermissing;
• Een geldig legitimatiebewijs, zoals een geldig Nederlands rijbewijs of een geldig bromfietsrijbewijs (categorie AM);
• Een recente pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen.

Geldigheid noodpaspoort

Een nooddocument is alleen geldig als reisdocument voor de reis waarvoor het is uitgegeven. U kunt het niet als identiteitsbewijs gebruiken. Bepaalde landen stellen aanvullende of afwijkende eisen aan reisdocumenten, zoals een visum. Voor informatie over de voorwaarden kunt u contact opnemen met de ambassade of het consulaat van het betreffende land.
Zeer waarschijnlijk zal je met je noodpaspoort weer een nieuw visum aan moeten aanvragen. Doorgaans zal deze aanvraag afwijken van de standaard visum procedure.

Bewaar het aangifte bewijs zodat je later ook nog kan aan tonen dat je paspoort gestolen is.

Voorzorg maatregelen

Voordat je op reis gaat is het verstandig om je reisdocumenten in te scannen en naar je zelf toe te mailen. Met bijv. een Gmail email adres kun je overal op de wereld je gescande documenten inzien. Zo heb je in ieder geval iets om te laten zien. Draag verschillende kopieën, verdeelt over je handbagage en over je koffer of rugzak bij je zodat je niet snel mis grijpt.

Het is en blijft erg vervelend als je reisdocumenten worden gestolen. Als je goed voorbereid bent kan alles net even makkelijker gaan dan als je slechtoffer bent geworden van gestolen reisdocumenten. Bedenk wel als je deze documenten in je handbagage laat zitten dat er vaak, maar ook zeker bij de langere vluchten genoeg mensen zijn die even wat uit hun handbagage pakken en veelal hebben ze dan ook makkelijk de kans om even ongezien in je tas te kijken en er wat uit te halen.