Dag van de Duurzaamheid.

Beoordeel deze post

De landelijke Dag van de Duurzaamheid is dit jaar op vrijdag 10 oktober 2014.
In heel Nederland zullen duizenden duurzame activiteiten plaatsvinden, georganiseerd door particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden.
Samen laten we zien dat duurzaamheid past in ons dagelijks leven en we een ‘groene’ samenleving hebben én willen creëren.

Duurzaam bezig zijn kan op verschillende manieren.
Zo kun je bijvoorbeeld je oud papier en plastic scheiden. Maar je kunt je ook voor een ander land duurzaam inzetten.
Een paar suggesties op een rijtje.

Oude kleding naar Afrika

Je wilt graag nieuwe kleding kopen, maar je huidige kleding ziet er nog netjes uit. Doneer je kleding!
Door oude kleding in te zamelen en te verkopen, wordt er geld verdiend. Dit geld wordt gebruikt om kansarme Afrikaanse kinderen te laten sporten en/ of studeren.
Stichting Kleding voor Afrika is in 2012 opgericht. Het inzamelen van kleding gebeurt primair bij bedrijven, verenigingen, stichtingen en scholen, waarbij minimaal 70% van alle inkomsten aan deze goede doelen wordt gedoneerd.
De ingezamelde kleding en andere goederen worden omgezet in geld.
Hiermee worden donaties gedaan en kunnen lokale aankopen worden gerealiseerd.
Naast het schenken van donaties aan kansarmen in Afrika, worden er ook gerichte lokale aankopen gedaan die naar scholen en sportverenigingen gaan. Op deze manier zorgt de hulpverlening ervoor dat er naast de directe hulp ook zorg wordt gedragen voor de lokale economie.

Breng je oude spullen naar de kringloopwinkel

Hartstikke leuk en goedkoop. Je wil graag een nieuw tafeltje of hebt dringend een wasmachine nodig. Het mag allemaal niet teveel kosten, dus ga je eens rondsnuffelen in een kringloopwinkel.
Verschillende kringloopwinkels in Nederland doneren een deel of de gehele opbrengst aan een goed doel. Bijvoorbeeld Kringloopwinkel SOS Rommelmarkt in Den Bosch steunt ieder jaar 3 maal kleinschalige project in ontwikkelingslanden. Deze keer gaat de winst van de afgelopen periode naar Stichting Nav-Jeevan en Stichting Raja. Deze stichtingen helpen straatkinderen in India.

– Stichting Nav-Jeevan biedt straatkinderen in het Indiase Nagpur onderdak, voedsel, kleding en scholing. Maar ook voor het lesgeven van leerlingen in rekenen en wiskunde via de computer.
– Stichting Raja ondersteunt straatkinderprojecten in India en is bezig met de bouw van een opvanghuis voor meisjes in Bangalore en om de school in te richten zodat de meisjes veilig kunnen leren en wonen.

De wereldwinkel

Je vriendin, Oma, Vader of wie dan ook is jarig en je wilt een origineel cadeautje geven. Kijk dan eens in een wereldwinkel. De Wereldwinkel verkoopt originele cadeaus en (h)eerlijke levensmiddelen uit andere culturen. Omdat de producenten, zoals zilversmeden, pottenbakkers en koffieboeren, er een eerlijke prijs voor krijgen, kunnen ze een menswaardig bestaan opbouwen. Met jouw aankoop help je hun dus daarbij. De spulletjes, sieraden en meer komen van oorsprong uit bijvoorbeeld China, Cambodja, maar ook India en Bangladesch. Een deel van deze opbrengt van de wereldwinkel gaat terug naar deze landen.

Doe vrijwilligerswerk

Altijd al willen reizen? Een andere cultuur ontdekken en ook nog eens nuttig bezig zijn? Als backpacker kun je ook vrijwilligerswerk gaan doen. Voor een korte of langere periode. Vaak kun je verblijven in een gastgezin en help je bijvoorbeeld met de opbouw van scholen. Je leert veel over het land en de cultuur. Daarnaast kan je er altijd een reisje aan vastplakken. O.a. Azië, Europa, Noord-Amerika, Zuid- Amerika, Midden- Amerika en Oceanië zijn hier voorbeelden van.

Werken en reizen in het buitenland

Activity International steunt de activiteiten van Trees for All.
Deze organisatie probeert de klimaateffecten van vliegreizen te compenseren door de aanleg en het behoud van bossen. Per geboekte vlucht betaal je vrijwillig een bijdrage.
Van dat geld laat Trees For All voldoende bomen/struiken planten in o.a. de Filipijnen en Mali.

Activity International helpt iedereen die plannen heeft voor een bijzondere reis of vakantie. Reizen met iets extra’s, Ervaren dar reizen op veel verschillende manieren mogelijk is. Er is een breed aanbod voor backpackersreizen, vrijwilligerswerk, stages, wildlife projecten en au-pairwerk in het buitenland. Of je nu een tussenjaar, sabbatical of gewoon eens iets anders wilt, kijk dan op: www.activityinternational.nl