Praktische reis tips

5/5 - (1 stemmen)

Als reiziger kom je uiteraard voor vele uitdagingen te staan. Je komt ze tegen voor vertrek of uit onverwachte hoek, vooral als je er niet op bent berekend. Waar moet je op letten of rekening mee houden?
Backpack.nu zet alle praktische tips voor je op een rij.

Voor vertrek

Voordat je je reis gaat boeken, is het verstandig altijd eerst het reisadvies van het land te controleren. Soms zijn er beperkingen en maatregelen waar je rekening mee moet houden of wordt reizen naar dat land afgeraden. Mocht je naar een risicovol land toegaan, dan kun je alvorens altijd je gegevens/ paspoort laten inscannen en naar de ambassade van jou land in dat land sturen. Zo is de overheid altijd op de hoogte van jou reis/ verblijfplaats.

In Nederland is het verplicht om luchthavenbelasting en toeslagen te vermelden. Deze komen bovenop de prijs van het vliegticket. Houdt er rekening mee dat dit in andere landen niet altijd gebeurt. Dus let goed op wanneer je een vlucht boekt die vanaf een buitenlandse luchthaven vertrekt om extra onvoorziene kosten te vermijden.

Zakkenroller

Zakkenroller

Zorg dat al je belangrijke papieren thuis zijn in gescand en opgeslagen in je mailbox. In geval van verlies of diefstal van je papieren heb je altijd digitaal een bewijs van je documenten. Dit geld ook voor aankoopbewijzen van je apparatuur e.d. die je mee neemt op reis.

Zorg dat een thuisblijver je gegevens over je verblijfplaats en reistijden in bezit heeft. Mocht er in het land waar je reist iets gebeuren, dan kan het thuisfront eventuele stappen ondernemen.

Als je met kinderen reist, is het handig om zogeheten labelen aan te schaffen. Hierop noteer je je gegevens van je verblijfplaats en telefoonnummers. Zo kan er altijd iemand contact met je opnemen, mocht je in het ergste geval je kind zoek raken.

Sluit een goede (doorlopende) reisverzekering af. Hopelijk zal je er geen gebruik van hoeven maken, maar zo wel dan kan dit een hoop narigheid voorkomen.

Onderweg

Laat zo veel mogelijk kostbare spullen thuis en berg je belangrijke spullen goed op. Het is handig om bijvoorbeeld medicatie te verdelen over meerdere tassen en/ of koffers. Bij het zoekraken van je bagage heb je altijd nog iets achter de hand.

Bij o.a. treinreizen is het verstandig om je bagage af te sluiten met hangslotjes. Natuurlijk kan je bagage altijd gestolen worden, mar met hangslotjes wordt het wel een stuk minder aantrekkelijk.

Verdeel je geld altijd over meerde opbergplekken, bij eventuele beroving heb je dan altijd nog ets achter de hand. Zorg wel dat je iets in je portemonnee hebt zitten, want zo zal de dader eerder tevreden zijn en aftaaien.

Neem een ( indien mogelijk ) extra externe kaart van je camera mee op reis. Zo blijven een deel van je foto’s bewaard bij diefstal van je camera.

Mocht je geld, pinpas en/ of credit card verloren of gestolen zijn, bel dan direct met je eigen bank om je pas te laten blokkeren. Zorg dat je meerdere betaal mogelijkheden in je bezit hebt zodat je niet onthand komt te zitten indien één van je betaal methodes niet blijkt te werken, verloren is geraakt of gestolen wordt.

In het land

Als je slachtoffer bent geworden van een misdrijf, kun je het beste meteen contact opnemen met de politie en een rapport op laten maken. Met dit rapport kan je misschien, met een beetje geluk, gecompenseerd worden door de desbetreffende verzekeringsmaatschappij. In geval van een verkrachting kun je de Ambassade inlichten, zij zullen je helpen in contact te komen met een arts. Mocht je zelf verdacht worden van een misdrijf, dan geldt het gezegde; spreken is zilver, zwijgen is goud, tot je contact hebt gehad met de Nederlandse ambassade.

Bij een ernstige ziekte of als je het slachtoffer bent geworden van een ongeluk, waarbij medische hulp noodzakelijk is, kun je contact opnemen met de verzekeringmaatschappij en regelen dat zij jou hierin bijstaan en/ of het nodige regelen. Zij hebben door de weeks de mogelijkheid om telefonisch onderzoek te verrichten. Zij zullen jou voor de zekerheid altijd doorverwijzen naar een dokter. De verzekeringsmaatschappij kan ook voor je medische behandeling zorgen, mocht dit nodig blijken. Tot slot kan het ook zijn dat zij je verwijzen naar de hotelreceptie om een dokter te regelen. Ook kun je de ambassade raadplegen voor informatie van een goede arts.

Neem een point- it boekje mee op stap. Mocht er een taalbarrière zijn, dan kun je jezelf altijd nog een beetje duidelijk maken.

Als je het land weer verlaat is het in veel landen, waaronder bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland en landen in Zuid-Amerika verplicht om vertrekbelasting te betalen. Het is daarom handig om hiervoor wat extra contant geld achter de hand te houden.

Tot slot

De Europese Unie heeft richtlijnen voor bagage. Een aantal bagage zijn verboden mee te nemen in het bagageruim van een passagiersvliegtuig. Let op! Buiten de EU gelden vaak nog extra/ andere regels/ richtlijnen.

  • Ontvlambare vaste stoffen en reactieve stoffen zoals magnesium, aanmaakblokjes, vuurwerk, seinvuur, maar ook aanstekers in je handbagage.
  • Uiteraard explosieven zoals ontstekingen, slaghoedjes, granaten, mijnen en springstoffen.
  • Oxidatiemiddelen en organische peroxiden zoals bleekmiddel, reparatiekits voor carrosserieën, maar ook bijvoorbeeld spuit deodorant in je handbagage.
  • Eten en drinken zoals, vlees /vleesproducten en melk/ melkproducten.
  • Onderdelen van autobrandstofsystemen die brandstof hebben bevat
  • Lithiumbatterijen, tenzij geïnstalleerd in een elektronisch apparaat. In sommige landen zoals India zijn zaklampen met batterijen niet toegestaan, wel als ze uit elkaar zijn gehaald en over verschillende tassen verdeeld zijn.

Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met je vliegmaatschappij of het reisbureau.
Sinds 2006 zijn er nieuwe regels omtrent de loeibare stoffen die mee mogen in de handbagage.
Hieronder vallen onder meer ook vloeistoffen en gels in verpakkingen meer dan 100 ml en ook bijvoorbeeld lippenstift.
De vloeistoffen moeten apart worden aangeboden in de originele verzegelde tas met daarin de aankoop bon. Voor passagiers die overstappen van een Schengenland naar een Non-Schengen-land geldt dat zij terecht kunnen bij het speciale ‘Transfer Liquid Checkpoint’ direct na de securitycontrole tussen Lounge 1 en Lounge 2. Zij komen hier automatisch langs. Kijk voor meer informatie en/ of aanvullingen/ uitzonderingen op: www.schiphol.nl