Dag Van Respect

Beoordeel deze post

Vandaag is het de dag van respect. Natuurlijk heeft dit ook te maken met reizen. Er word vaak voor namelijk gedacht aan Co2 uitstoot als men denkt aan duurzaam reizen. Backpack.nu heeft respect voor de natuur. En er is nog meer wat te maken heeft met duurzaam reizen.

Want duurzaam reizen betekent eigenlijk respect voor cultuur, natuur en bevolking. Jij als reiziger kan ook een stukje aan die duurzaamheid bij dragen door bij voorbeeld zoveel mogelijk de lokale economie te steunen. Het idee achter duurzaam reizen is dat er geen schade wordt aangericht voor de volgende reizigers die later een zelfde land willen bezoeken voor die bijzondere ervaring, die jij reeds hebt opgedaan.

Het duurzaam reizen is iets wat steeds belangrijker wordt onder reizigers. Elk jaar wordt op de vakantiebeurs de ‘Groene veer’ uitgereikt. De Groene veer is een duurzame toerisme-prijs. In de afgelopen vakantiebeurs is deze felbegeerde prijs uitgereikt voor het meest duurzame initiatief binnen de reisbranche, de ‘Changes in Tourism’-dag van de ANVR, aan Koning Aap en haar 2 zusterorganisaties (Shoestring en YourWay2GO).

Dag van respect

Dag van respect

Er zijn verschillende initiatieven betreffende duurzaam, dus respectvol reizen. Zo zijn er reis aanbieders die hun CO2 uitstoot compenseren door samen te werken met bijvoorbeeld Trees for all.

Trees for All is een organisatie die o.a. investeert in duurzame bosprojecten in ontwikkelingslanden. Met behulp van deze investeringen worden nieuwe bossen aangeplant en bestaande bossen door de lokale bevolking beschermd. Dit betekent dus niet alleen investeren in mooie natuurgebieden, maar ook zorgen voor extra inkomsten voor de mensen die wonen in de omgeving van deze projecten. Zij moeten (soms zelfs letterlijk!) de vruchten van het project kunnen plukken.

Tips om zelf respect te tonen tijdens je reizen.

Waar en hoe je reist maakt eigenlijk niet uit. Je kunt altijd proberen te streven naar rekening houden met de omgeving, zodat die ene mooie plek nog lang mooi zal blijven en daardoor nog veel meer medereizigers hiervan kunnen genieten.
Wij hebben een aantal tips verzameld hoe je leuk duurzaam kunt reizen.

  • Probeer, indien mogelijk, het hoofdseizoen te mijden, maak gebruik van de vakantiespreiding. Het scheelt je buiten een hoop geld ook een hoop frustratie van de vakantie files.
  • Help het milieu door wat vaker het openbaar vervoer te pakken voor speciale plekken en bezienswaardigheden.
  • Reis jij CO2-neutraal? Compenseert jou reisorganisatie de CO2 uitstoot ?
  • Schoon water is helaas niet overal vanzelfsprekend. Probeer hier zuinig mee om te gaan door bijv. korter te douchen i.p.v. altijd een uitgebreid bad te nemen.
  • Souvenirs die gemaakt zijn van dieren (koraal) of gedroogde planten kun je beter links laten liggen. De kans is daarnaast erg groot dat je je souvenirs niet eens mag invoeren. Je kunt beter van de levende varianten genieten.
  • Winkel bijvoorbeeld bij lokale winkels en stimuleer zo de lokale economie.
  • Respecteer gewoonten en gebruiken van de plaatselijke bevolking, pas waar nodig is jouw kleding aan en fotografeer alleen mensen die dat op prijs kunnen stellen.
  • Heb je je reisgids niet meer nodig ? Je kan er altijd iemand anders blij mee maken of breng hem bijvoorbeeld naar een kringloopwinkel.