Tips om je reis voor te bereiden

Beoordeel deze post

Het nieuwe jaar is begonnen en wellicht maak je al voorzichtige plannen voor de komende vakantie.
Misschien ben je al bezig met een langere reis te plannen. Ga je alleen of samen op reis?
Een reis plannen en voorbereiden gaat niet over 1 nacht ijs.

Maar voordat je je reis gaat plannen is het handig om te weten hoe je wilt gaan reizen. Als je alles zelf gaat doen is het tempo waarin je reis vaak langzamer dan wanneer je georganiseerd reist.
Het kan een tijdrovende bezigheid zijn om alles zelf te regelen, maar je hebt dan wel alle vrijheid. Heb je geen tijd om alles zelf te regelen maar wil je niet in een grote groep reizen, dan is een individuele rondreis misschien een goede optie voor je. Maar vind je het heerlijk om met verschillende mensen rond te reizen of heb je een beperkt budget, dan is een groepsreis je beste optie.

Wel of geen zelfstandige (georganiseerde) reis maken?

Zoveel mensen, zoveel wensen, dat geldt zeker ook voor reizen. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur hoe hij of zij wilt reizen. Als we ons bij het backpacken houden, dan zijn er een globaal een aantal verschillende manieren van reizen:

Groepsreizen

Dit zijn rondreizen die in een groepsverband worden gemaakt. Deze manier van reizen wordt voornamelijk gebruikt voor verre rondreizen. Het voordeel van deze manier van reizen is dat het een stuk goedkoper is, omdat de kosten door de groep worden “gedeeld”. Een nadeel van deze manier van reizen is dat je minder vrijheid hebt. Daarnaast is de route vooraf al vast gelegd, wat betekend dat je onderweg minder vrijheid hebt over de tijdsduur op een plek, als je bijvoorbeeld ergens langer wilt blijven. Vaak heb je wel regelmatig “vrije tijd” zodat je zelf iets kan gaan bekijken of doen wat niet op het programma stond. Doorgaans bestaan de groepen uit 15 tot 30 personen en is een mengelingen van mensen. Stelletjes, jong en oud en/ of families bijvoorbeeld. Het hangt van de organisatie af hoe de reis route word afgelegd. Er zijn organisaties die gebruik maken van lokaal vervoer, terwijl andere organisaties gebruik maken van een touringcar. Hiermee wordt de gehele route afgelegd en grote afstanden worden dan vaak gevlogen. Een ander voordeel is dat je altijd een reisbegeleider in de buurt hebt die je veel kan vertellen over de omgeving, bezienswaardigheden of wat er allemaal te doen/ beleven is.
Aanbieders van deze rondreizen zijn bijv. Djoser, Fox en shoestring.

Individuele rondreizen

Dit zijn rondreizen die je maakt met een gezelschap van jouwe keuze of met zijn 2-en. Het voordeel van deze manier van reizen is dat je meer vrijheid hebt in wat je gaat doen en hoelang je ergens blijft. Veel organisaties in Nederland bieden deze manier van reizen aan en vaak kun je er zelf extra uitbreidingen bijboeken. Fox en van Verre bieden dergelijke individuele rond reizen aan. Bij van Verre wordt er gebruik gemaakt van bouwstenen, zodat je je hele reis zelf kan samen stellen.

Een variatie op individuele rondreizen is de familiereis of wel kidsreizen. In dit geval maak je een rondreis met je familie of gezin. Djoser junior, Koningaapkidz en shoestring familiereizen zijn voorbeelden van organisaties die dergelijke reizen aanbieden.

Ongeorganiseerd reizen

Dit is de manier van reizen waarbij je volledige vrijheid zult ervaren. Of je vooraf zaken regelt of niet, is helemaal aan jou. Wil je onderweg je route veranderen, dan kan dit zonder enig probleem. Bij deze manier van reizen zal je wel alles zelf moet regelen of je kunt onderweg bij lokale reisbureautjes de tours boeken die je graag wilt doen. Ook zal je vooraf zelf een visum moeten aanvragen, indien nodig. Welke manier van reizen je kiest maakt eigenlijk niets uit. Het gaat erom dat je een mooie en leuke reis maakt.

Buiten het regelen van de nodige papieren en vaccinaties, ga je ook het e.e.a. aanschaffen voor je reis. Maar wat neem je nou allemaal mee op reis en wat niet? Backpack.nu zet een aantal praktische inpaktips op een rij.

Ik ga op reis en ik neem mee….

  • Rugzak

Inpakken doe je natuurlijk in je backpack. Heb je al een backpack of moet je er nog een kopen.
Waar let je op en aan welke eisen moet de backpack voldoen?

  • Slaapzak

Ben je van plan om in een tent te slapen of ga je voor een bed & breakfast? Wat voor slaapzak je nodig hebt, hangt van je bestemming af.

  • Kleding

In ieder land en iedere streek kan je kleding kopen.
Het wordt dan ook afgeraden veel kleding van thuis mee te nemen.
Warme kleding, zoals truien en vesten, neemt veel ruimte in beslag. Neem daarom liever wat extra dunne kleding mee.

  • Schoenen

Voor iedereen die een rondreis wil gaan maken is het belangrijk goede schoenen aan te hebben. Vooral in ontwikkelingslanden is het zeer moeilijk stevige (loop)schoenen te verkrijgen. Het is daarom aan te raden goede schoenen van huis uit aan te trekken.

  • Reisgidsen

Als je gaat backpacken of rondreizen is het altijd handig een of meerdere reisgidsen mee te nemen en/ of bij je te dragen. Als je van plan bent langdurig op vakantie te gaan is het verstandig om een zogenaamde budgetreisgids mee te nemen.

  • Reisdagboek

Probeer een dagboek bij te houden! Als je iedere avond ( of om de dag ) even een paar minuutjes neemt om je indrukken op papier te zetten ( of in een blog/ email, afhankelijk wat je voorkeur heeft ) heb je aan het einde van de rondreis een geweldig souvenir!

  • Hangslot

Het is zeer verstandig hangslotjes op je rugzak te plaatsen. Het is mogelijk dat mensen iets in je rugzak willen stoppen. Je begrijpt wel dat dit lastige gevolgen kan hebben.

  • Lakenzak / veldmatras

In bepaalde hotels is de kwaliteit van de matrassen ronduit slecht. In zo’n geval kan het lekker zijn een veldmatras bij je te hebben. Een veldmatras en/ of een lakenzak kan ook uitkomst bieden. Je hebt direct een laken om onder te slapen en daarnaast is het ook lekker koel.

  • Water

In tropische landen is het vaak erg warm, het is hierdoor verstandig om veel te drinken.
Je kan steeds plastic flessen water kopen en ga je naar afgelegen gebieden, zoals een trektocht door de bergen, dan kun je waterzuiveringstabletten meenemen.

  • Zakmes

In veel gevallen kan het wel eens handig zijn om een zakmes bij je te hebben, al is het alleen maar om een fles te kunnen openen of fruit tijdens een bus en/ of treinreis te kunnen schoonmaken.

Daarnaast zijn er natuurlijk meerdere voorbereidingen nodig. Verdiep je van te voren in de mogelijke reisgevaren van het land waar je naartoe wilt gaan. Controleer van te voren het reisadvies op de website van de rijksoverheid en zorg dat je alle nummers en gegevens hebt van de ambassades.
Denk na over je reisbudget, laat je inlichten over de mogelijke ( oplicht ) gevaren, en bedenk wat jou eigen vertrekpunt is om te gaan backpacken.

Na al die serieuze en praktische voorbereiding komt natuurlijk de allerleukste voorbereiding! Het uitkijken naar je reis. Je verheugen op het wandelen door de fantastische natuur of die onvergetelijke boottocht om te gaan duiken tussen de mooiste koraalriffen.
Backpacken is en blijft een onvergetelijke ervaring, vergeet je camera niet!