Cuba, in het kort

Beoordeel deze post

Een backpacker die de wereld wil ontdekken, mag het Tropische eiland in het Caraibische gebied eigenlijk niet overslaan. Niet alleen vanwege de gezellige Cubaanse muziek of de beroemde rum, oldtimers en sigaren, want vooral de authentieke omgeving geven Cuba zijn charme.

Door de revolutie was het land lange tijd volledig geïsoleerd en mochten Cubanen het land niet of nauwelijks verlaten dankzij een streng handelsembargo van de Verenigde Staten. Het maakte het importeren en exporteren van goederen niet mogelijk. Maar nu het handelsembargo met de VS is versoepeld, zijn veel mensen bang dat dit eilandje in de komende jaren “verwesterd” zal raken door het opkomende toerisme. Hiervoor hoef je niet zo zeer te vrezen. Cuba is een land waar je ook over een paar jaar de echte authentieke sfeer zal kunnen terugvinden. Een complete “verwestersing” zal heus nog wel een poosje duren.

Bezienswaardigheden

De hoofdstad van Cuba is Havanna met een wereldberoemde boulevard van wel kilometers lang, genaamd Malecón. In de oude wijk van Havana, Havana Vieja, zijn veel oude monumenten met historische achtergronden en prachtige villa’s te ontdekken. Een andere wijk wordt Vedado genoemd en staat bekend om zijn vele wolkenkrabbers. Een hele belevenis vanwege de hoeveelheid winkels, bioscopen en kantoren die je hier kunt vinden.

Wie op zoek is naar het echte Cuba mag zeker het bruisende plein, Plaza de la Catedral niet voorbij lopen. Aan dit plein staat de mooiste kathedraal van de stad. Op straat vind bijna altijd wel muzikanten of dansers en met enige regelmatig worden er aan dit plein kleine markten gehouden waar je o.a. prachtige handgemaakte kunstwerken kunt kopen.
Andere bezienswaardigheden zijn o.a.

  • Valle de Viñalese, deze bijzondere bergen worden ook wel ‘olifantsruggen’ genoemd. In deze vallei ( 132 km² ) kun je heerlijk  wandelen en klimmen.
  • En La Bodeguita, het beroemde restaurant/bar was de thuishaven voor vele bekende en minder bekende schrijvers en kunstenaars. De bekende  en lekkere cocktail ‘Mojito’ vind hier ook zijn oorsprong. Voor de typische sfeer en echte Cubaanse gerechten kun je hier goed terecht.

Cuba kent nog meer hoogtepunten die je bekeken/ ontdekt moet hebben. Het gebied Pinar del Río is vooral bekend om de tabaksplantages. Veel plantages zijn te bezichtigen, vaak ook met een rondleiding. Hier komen de bekende Cubaanse sigarenmerken zoals Romeo y Juliet, Cohiba en Montechristo vandaan. De omgeving in Pinar del Río is ook zeker een aanrader, omdat de groene valleien met rotsformaties indrukwekkend en prachtig zijn om te bewonderen.

Op zoek naar verschillende hotels, resorts, clubs en/ of bars? Neem dan een kijkje in Varadero. Dit is dé badplaats van Cuba met wel 20 km lange witte zandstranden op het schiereiland Hicacos, zo’n 140 km van Havana vandaan. In het noordoosten is het natuurpark ‘Hicacos Point’, waar je de ruïnes van de La Calavera kunt bewonderen.

Klimaat en kosten

Cuba geniet van een tropisch savanneklimaat met het hele jaar door temperaturen tussen de 25 en 34 graden Celsius. Het eiland heeft wel geregeld kans op orkanen, daarin tegen zijn er weinig regen dagen.

Cuba lijkt misschien een goedkoop land, wat het in verhouding met Nederland ook is, maar toch blijft Cuba prijzig. Vooral vanwege de verschillende munten, die voor de toeristen zijn ingesteld.

Cuba kent twee verschillende munteenheden:

  • de Cubaanse Peso (CUP) en
  • de Cubaanse Convertible Peso (CUC).

Met de CUP betalen de Cubanen zelf en de CUC is voor de toeristen om mee te betalen. Toeristen zijn officieel dan ook verplicht om alles met de CUC te betalen. Let op! Je kan alleen aan CUP komen als een Cubaan je dit als wisselgeld geeft. Omdat contant geld overheerst in Cuba en de meeste Cubanen alles met de CUP betalen, zal je merken dat zij niet altijd veel wisselgeld bij de hand hebben. Het is belangrijk om zoveel mogelijk gepast te betalen en zorg ervoor dat je ruimvoldoende wisselgeld op zak hebt. Euro’s kun je wisselen bij het vliegveld en mogelijk in Havana. In de meeste hotels en restaurants kan je wel met een creditcard betalen, pin automaten zijn er in Cuba haast niet. Als je geld nodig hebt, zal je naar een bank moeten gaan en kun je met je creditcard geld opnemen. Een creditcard meenemen is daarom absoluut van groot belang als je naar Cuba reist.