Vliegangst

Beoordeel deze post

Je hebt altijd al willen reizen en door de meest verre landen willen trekken, maar nooit gedaan vanwege je hardnekkige vliegangst. Dit kan je droomvakantie behoorlijk in duigen laten vallen. Niet reizen, omdat je je laat tegenhouden door angst is zeer hinderlijk en vervelend. Nu is hier wel iets aan te doen. Het zal misschien geen wonderen verrichten, maar geeft je wel de mogelijkheid om toch die lang begeerde reis te gaan maken.

Bedenk je als eerst dat je niet de enige bent en dat dit fenomeen absoluut niet gek of raar is. Vliegangst kan door verschillende factoren ontstaan, zoals ervaring van jezelf of een naaste, de media, zoals films of nieuwsberichten.

Feiten over vliegen

De Internationale Organisatie voor de Burgerluchtvaart heeft regels zoals strikte normen, regelgeving en verordeningen vastgelegd om vliegen zo veilig mogelijk te maken. Er komen per jaar meer mensen om in het verkeer in Nederland alleen, dan er mensen sterven wereldwijd door vliegtuigongevallen. Een vliegtuig wordt de hele reis begeleid door de luchtverkeersdienst en Piloten hebben een opleiding van 2 jaar voordat ze in de cockpit verschijnen. Hieraan zijn strenge eisen verbonden zoals een medische keuring, psychologisch onderzoek en verschillende testen op gebied van allerlei vaardigheden, een piloot die is opgeleid werkt eerst als copiloot en een piloot wordt pas gezagvoerder als hij meerdere jaren ervaring heeft opgedaan. Ook moeten piloten om de zes maanden praktijkexamen doen en medisch gekeurd worden. Daarbij zal een piloot die bij een luchtvaartmaatschappij solliciteert en wordt aangenomen, terug in opleiding moeten om daar het vliegtuigtype te leren kennen dat hij/ zij gaat besturen. Naast een theoriegedeelte, moet de piloot dan vervolgens ook vlieglessen volgen, grotendeels in een simulator. Meer informatie waarom vliegangst niet nodig hoeft te zijn vind je hier.

Al die feiten zijn natuurlijk leuk, maar neemt dat ook de angst weg? Dit is niet altijd het geval, maar de dingen in het juiste perspectief proberen te zien, kan wel degelijk helpen.

Vliegtips:

 • Geloof in de feiten! Kennis is je wapen
 • Overwin je angst in een vliegtuig simulator op Schiphol. Deze nagemaakte cabine, die kan bewegen als een echt vliegtuig, wordt normaal gebruikt om cabinepersoneel op te leiden. Therapeuten helpen tijdens de simulatievlucht mensen de technieken toe te passen die ze in de voorafgaande bijeenkomsten hebben geleerd. Op grond van de ervaringen in de simulator wordt bepaald wie doorgaat naar een echte vlucht.
 • Volg hierbij een therapie of cursus om je angsten te overwinnen. Stichting Valk kan hierbij uitkomst bieden. Want vliegangst is misschien te bestrijden of op z’n minst tot een draaglijk niveau terug te dringen. Postbus 110 2300 AC Leiden.
 • Neem genoeg afleiding mee voor in het vliegtuig, bijvoorbeeld spelletjes of iets te lezen. In het vliegtuig worden vaak films afgespeeld of kun je zelf kiezen wat je wilt bekijken.
 • Neem voor lange vluchten een natuurlijke slaappil ( melatonine ) in voordat je vertrekt. Verkrijgbaar via je huisarts.
 • Ontspannen met een valeriaan. Dit is een natuurlijke ontspannen op basis van plantenextracten. Verkrijgbaar bij de drogisterij. Deze middelen zullen je vliegangst niet wegnemen, maar wel helpen om te kunnen ontspannen. Zeker als de angst je overmant, kan een extra hulpmiddel net dat duwtje in de rug bieden.
 • Turbulentie is normaal. Bedenk dat turbulentie (de ‘luchtzak’) een comfortprobleem is, niet een veiligheidsprobleem.

Zoals gezegd, probeer te ontspannen. ga rechtop zitten en begin langzaam in en uit te ademen. Hier wordt je ademhaling rustiger en gelijkmatiger van. Je kunt een paar sessies meditatie proberen om de techniek eigen te maken.

 • Vraag jezelf af waarvoor je nu precies bang bent en of die angst eigenlijk wel reëel is.
 • Stel jezelf gerust door de feiten over vliegen in je hoofd te herhalen: vliegen zeer veilig.
 • Over de snelweg naar Schiphol rijden is vele malen riskanter dan de vlucht zelf.
 • Zoek afleiding en geef je bijvoorbeeld een taak zoals het maken van een kruiswoordpuzzel of het lezen van een krant. Je kunt ook een praatje maken met een medepassagier of met het personeel.

En heel belangrijk: Schaam je niet voor je angst, de meerderheid van de passagiers in het toestel vindt vliegen toch wel wat onprettig. Tenslotte is uiteindelijk iedereen vooral weer blij als ze weer veilig op de grond zijn geland.