Backpacken in Mexico

Beoordeel deze post

Bij het land Mexico denk je al gauw aan Chili con carne, grote strohoeden, tequila en muziek. Maar ook Mexico heeft natuurlijk nog veel meer te bieden. Een aantal hoogtepunten op een rij.

Om te beginnen is Mexico een groot land en kent vele verschillende landschappen. Een veelzijdig land met o.a. een rijke cultuur, schitterende natuur en vele bezienswaardigheden. Niet alleen culturele trekpleisters zoals de Mayatempels, maar ook bijvoorbeeld de tropische regenwouden, het Palancar koraalrif bij de Rivera Maya en Mexico-City zijn een bezoekje meer dan waard. De toeristische attracties van Mexico liggen verspreid door het land en je kunt ze waarschijnlijk niet allemaal in een enkele vakantie bewonderen. Maar ondanks de enorme grootte van het land, is Mexico niet een enorm lastig reis land. Qua tijd en comfort zijn de binnenlandse vluchten een opties. Als je meer tijd hebt kun je gebruik maken van o.a. het wegennet of de goede busverbindingen. Denk erom dat een busrit soms wel dagen kan duren door de enorme afstanden die de bus moet afleggen.
Wil je zelf Mexico ontdekken dan kun je natuurlijk ook ervoor kiezen om met een huurauto het land te gaan verkennen. Mexico kent tolwegen en maken het rijden in de grote steden niet echt een feest. Per trein kun je Mexico niet goed ontdekken, er is geen sprake van een echt treinennetwerk. Mexico heeft maar een paar spoorlijnen, die voornamelijk met uitzondering van de Copper Canyon, niet op toeristen gericht zijn.
De trein Copper Canyon Express is een van de mooiste treinreizen ter wereld en loopt dwars door de Koperkloof. Deze schitterende Koperkloof heeft meer dan 20 spectaculaire canyons en is hierdoor het grootste canyon gebied ter wereld. Elke trein stopt voor 15 minuten in El Divisadero in het midden van het gebied, om reizigers de kans te geven om van het spectaculaire uitzicht te genieten.

Mexico- stad

De hoofdstad van het exotische, Spaanstalige land is Mexico- Stad, ook wel Mexico-City genoemd. De grote en drukke stad heeft een bijzonder groot, belangrijk plein in het historische centrum. Een aantal bezienswaardigheden vind je terug aan en om dit plein. Zo kun je hier de majestueuze kathedraal van de stad bewonderen. Het is in de zogeheten “Churriueresque” stijl gebouwd, wat ook het voorbeeld was voor veel van de later gebouwde historische gebouwen. Het Nationaal Paleis en het Museo Nacional de Culturas is een bezoekje waard.
Het plein Zócalo staat daarnaast ook nog eens bekend om de laatste resten van de belangrijke tempelpiramide van de Azteken ‘Templo Mayor’. Op de rotonde van de Paseo de la Reforma staat een prachtig standbeeld wat bekend staat als ‘Engel van de Onafhankelijkheid’. Dit standbeeld behoord tot één van de symbolen van de stad. De Volcán Popocatépetl is een actieve vulkaan en met 5.426m de op een na hoogste berg van Mexico. De vulkaan ligt 70 km ten zuidoosten van Mexico-Stad en is zichtbaar vanaf de stad. Popocatépetl betekent: ‘Rokende Berg’ en wordt door de Mexicanen zelf ook wel “Popo” genoemd.

Badplaatsen

Yucatán is een schiereiland, die je als toerist zeker moet bezoeken. Laat je inspireren door de wereldberoemde Maya-stad Cobá, met zijn ruïnes langs de meren Lago Cobá en Lago Macanxoc. Maak de klim over de honderd treden tellende tempelpiramide Nohoch-Mul en bewonder o.a. de stad Chichén Itzá met zijn tempel van Kukulcan.
Ook in de plaatsen Uxmal, Tulum en Xelhá vind je de Maya cultuur terug. De hoofdstad is Mérida en kent prachtige parken, fascinerende musea en gezellige drukke markten. Een echte aanrader.

Aan de Rivièra Maya vindt je de zeer populaire badplaats Playa del Carmen. Vlakbij deze badplaats ligt Tulum, die mooie Maya bouwwerken laat zien. In de badplaats Cancún zijn veel verschillende restaurants, winkels en uitgaansgelegenheden te vinden waar je heerlijk kunt ontspannen. Deze plaats is wat moderner, maar duikers zijn hier absoluut op de goede plaats. In het Maya-rif, met een prachtige onderwaterwereld valt een hoop te ontdekken en te zien. Er zijn daarnaast vele excursie mogelijkheden en wateractiviteiten mogelijk in deze prachtige badplaats bij Nichupte Lagoon.

Andere bezienswaardigheden

Veracruz oftewel Heroica is de belangrijkste havenstad van Mexico. Op het centrale plein van de stad ‘Plaza de las Armas’ ook wel Zocalo genoemd vind je de lokals, die daar graag ontspannen hun dag doorbrengen. Er wordt veelal muziek gemaakt en vrolijk gedanst. Deze, nog niet ontdekte stad, heeft veel een prachtige kathedraal, stedelijk paleis, oude vuurtoren Pemex, Fort San Juan de Ulúa, Veracruz Aquarium en verschillende musea zoals het Musea de la Ciudad. ‘s Avonds vind je de gezelligheid vooral terug aan de boulevard van Veracruz. Hier worden allerlei lokale producten zoals handwerken en het werk van verschillende kunstenaars verkocht.

Tot slot kun je in Mexico echt niet de mooiste Mayastad van Mexico in Palenque overslaan. Palenque is omringd door de schitterende dichte jungle en heeft zoveel aantrekkingskracht door het middelpunt El Palacio. Een echte eyecatcher met al zijn tempels en ruïnes.  De Mayastad is van 08.00 tot 17.00 uur geopend. Palenque is vanzelfsprekend erg populair bij de toeristen. Om in “alle’ rust al dit moois te bewonderen is het aan te raden hier in de vroege ochtend naartoe te gaan.

Beste reistijd

Voor de aangenamere temperaturen tussen de 25 en 30 graden kun je het beste in de maanden november t/m maart naar Mexico reizen. In april en mei loopt de temperatuur nog iets meer op, maar is het nog niet benauwd. Een echte zonvakantie kan in deze maanden nog gerust. Van juni t/m oktober wordt het door de tropische regenvallen wel benauwd en neemt de kans op orkanen ook flink toe.