Diervriendelijk op reis

Beoordeel deze post

Wij als backpackers willen natuurlijk een onvergetelijke reis meemaken. Vaak betaal je genoeg, dus wil je ook waar voor je geld. De meeste landen spelen flink in op de wensen van de toeristen en passen hun aanbod daarop aan, of beginnen hun eigen bedrijf. Je kunt hele gave excursies ondernemen of trektochten ervaren. Er zit helaas ook een keerzijde aan alle vakantie pret. Vooral de attracties en tripjes waarin dieren voorkomen. Deze dieren worden vaak zeer slecht behandeld en verzorgd, allemaal voor ons plezier. Natuurlijk zijn er genoeg goede activiteiten waarin geen dierenleed voorkomt. Maar wanneer weet je dat? Bekijk hier de tips van World Animal Protection.
Hier de meest voorkomende dierenleed activiteiten en daarna een aantal tips voor een diervriendelijke vakantie. Wees je bewust van de activiteiten die je gaat ondernemen en boeken. Je wilt toch niet dat jou geweldige reis ten koste gaat van de dieren?

Olifantenrit

Nadat men wordt opgehaald door de organisatie volgt er eerst een kennismaking met de olifanten die men dan ook mag voeren. Nadien vertrekt men, gezeten op een bankje dat boven op de rug van de olifant is vastgemaakt. Geleid door een Mahout (menner), trek je een stukje door de jungle waar de mahouts de dieren laten eten aan de bladeren van de machtige begroeiing, tropische plantages en kleine dorpjes. De mahout zit rechtstreeks op de hals van het dier. Een olifantentrip belooft veel pret en ondertussen kan men genieten van het landschap en de omgeving, terwijl men ook nog een vers gekapte kokosnoot krijgt voorgeschoteld waaruit men verse kokosmelk kan drinken.

Om olifanten te kunnen “trainen”, worden ze al heel jong weg geroofd bij hun moeders, waarna vervolgens hun wil gebroken wordt door zowel lichamelijk als geestelijk het dier te pijnigen. Ze worden geïsoleerd, uitgehongerd, geslagen en vastgeketend. Olifanten zijn zeer intelligente en sociale dieren, die net als mensen post-traumatische stress kunnen ontwikkelen. In olifantenkampen kunnen ze geen sociale relaties met elkaar aangaan, wat zeer schadelijk is voor hun welzijn. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn olifanten uiterst gevaarlijke dieren. Olifantenhaken (puntige, scherpe metalen haken op lange stokken) worden tijdens de ritten gebruikt om controle over de dieren te houden, wat verwondingen zoals zweren en snijwonden veroorzaakt. Tussen de ritten met toeristen door, staan olifanten vaak dag en nacht aan een ketting. Dit leidt tot gestoord gedrag, zoals het zogeheten ‘weven’, het dwangmatig met de kop heen en weer bewegen. Dit moet stoppen, help World Animal Protection en teken de petitie!

Zwemmen met dolfijnen

Dolfijnen in gevangenschap leven meestal in kleine bassins. Maar zelfs de dolfinaria met grote en aantrekkelijk uitziende bassins kunnen nooit de uitgestrekte en dynamische oceanen evenaren waar de dolfijnen in thuishoren. Zo kunnen gevangen dolfijnen nooit de afstanden zwemmen die ze in het wild zouden doen. Dolfijnen in het wild zwemmen per dag makkelijk zestig kilometer, iets wat onmogelijk is in een bassin. Om de dolfijnen te trainen wordt ze gewenst gedrag aangeleerd door ze te belonen met voedsel. De trainers zorgen ervoor dat de dolfijnen honger hebben en daardoor gemotiveerd zijn om te doen wat hun trainers willen. En als dank voor al hun moeite krijgen de dolfijnen dode vis. In het wild eten dolfijnen alleen levende vis die ze zelf hebben gevangen. Een groot verschil.

De dolfijnenindustrie heeft altijd gebruik gemaakt van de ‘glimlach’ van de dolfijn. Het uiterlijk van het dier wordt misbruikt om mensen ten onrecht het idee te geven dat dolfijnen het eigenlijk prettig vinden om in kleine bassins te leven en door hoepels te springen. Maar hoe dolfijnen echt op hun gevangenschap reageren is beter te zien tussen de shows door. Waarschijnlijk zal de dolfijn lusteloos aan de oppervlakte van het water drijven. Hoewel ze nog steeds lijken te ‘glimlachen’, is dan ook de verveling en de depressie te zien die ontstaat wanneer een intelligent dier in gevangenschap wordt gehouden. Hoe graag we ook zouden willen geloven dat dolfijnen het fijn vinden om in gezelschap van mensen te zijn, is het tegendeel waar. Dolfijnen raken vaak ernstig overstuur van gedwongen contact met nieuwsgierige en al te gretige mensen. Stress gerelateerde ziektes en zelfs het overlijden van dolfijnen zijn dan ook geen zeldzaamheid bij zulke programma’s.

Whale Watching

Er is iets magisch aan het aanschouwen van een wild dier van dichtbij. Vooral wanneer het zo groot is als een bus! Mensen hebben een begrijpelijke fascinatie voor walvissen en dolfijnen, en de beste manier om ze te zien is in hun natuurlijke omgeving, op hun voorwaarden. Meer dan 13 miljoen mensen in meer dan 100 landen gaan elk jaar walvissen kijken en voeden hierbij een multi-miljard dollar industrie.
De vraag naar wilde interacties met walvisachtigen wordt steeds groter. Veel te vaak gaat walvissen en dolfijnen spotten gepaard met herhaalde intimidatie van dieren. Dit kan leiden tot stress en gedragsveranderingen. In sommige gevallen heeft onverantwoord whale watching zelfs geleid tot ernstig letsel en de dood wanneer dieren zijn getroffen door whale watching schepen.

Van A naar B met Paard / Ezels en/ of muilezels

Paarden, ezels en muilezels worden over de hele wereld als werkdieren gebruikt. Maar ondanks hun onmisbare rol in de agrarische- en transportsector, worden veel dieren misbruikt of mishandeld. Voor veel paarden en ezels in landen als India en Egypte is het leven afschuwelijk. De werkdieren moeten ploeteren in ondraaglijke temperaturen, worden verwaarloosd en krijgen nog stokslagen ook. De eigenaren van de dieren zijn straatarm. Zij zijn druk met overleven en hebben geen aandacht voor hun paard of ezel. En wij al toeristen maken er een ritje op met verschillende doeleinde.

5 redenen om diervriendelijk op reis te gaan.

  • Jouw plezier gaat niet ten koste van een dier
  • Je verbetert het leven van dieren door hogere eisen te stellen
  • Je ziet dieren in het wild, waar ze horen
  • Je voorkomt dat dieren uit het wild worden gehaald
  • Je inspireert anderen om diervriendelijk te reizen

Fijne reis!