Top 5 culinair genieten

Beoordeel deze post

Elk land heeft zijn charme en als backpacker heb je waarschijnlijk verschillende reden om dat ene land te bezoeken. Vanwege de bezienswaardigheden, het activiteiten aanbod, omdat het goedkoop is of omdat je er al je hele leven van droomt.  Het komt nog wel eens voor dat je ook kunt kiezen voor een land vanwege de goede, lekkere en/ of bijzondere keuken. Helaas kan juist dat ook een struikelblok zijn. Vandaar deze week een aantal beste en lekkerste keukens op een rij. 

India


India staat bekend om het lekkere, maar ook zeker pittige eten. Gelukkig houden de meeste toeristische plekken hier wel rekening mee of wordt het specifiek bij je bestelling gevraagd. In de Indiase keuken wordt veel gebruikt gemaakt van verschillende soorten rijst, granen, aardappelen, groenten en specerijen en verse kruiden die tot garam massala’s, aromatische mengsels gemalen worden. De Garam Masala kan per streek en per gerecht verschillen. Curry ’s en tandori die met rijst of met vers brood, zoals naan, gegeten worden, zijn bekende Indiase gerechten. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van peulvruchten en paneer, soort kaas. Dit wordt gebakken in ghee, geklaarde boter en olie. De verschillende godsdiensten in India, waarvan de belangrijkste het hindoeïsme en de islam zijn, hebben een grote invloed op de Indiase keuken.etenindia
De koe is volgens het hindoeïsme een heilig dier en daarom zullen hindoes geen rundvlees eten. De islamieten zullen daarentegen geen varkensvlees eten omdat zij een varken als onrein beschouwen. Aangezien veel hindoes helemaal geen vlees eten zijn verreweg de meeste Indiase gerechten vegetarisch. Traditioneel eet men in India met de rechterhand. De linkerhand raakt het eten nooit aan, omdat deze als onrein beschouwd wordt.

 

Indonesië


Indisch eten is ook in ons land al vrij bekend. Toch valt het niet met elkaar te vergelijken. Ook in Indonesië zijn de smaken sterker, anders en pittig. Indonesië is het specerijenland bij uitstek. De Indonesische keuken kent een grote hoeveelheid kruiden zoals laos, djintan (komijn), djahé (gemberwortel), kentjoer, koenjit (kurkuma, geelwortel), ketoembar (korianderzaden) en sereh (citroengras). In bijna elk gerecht wordt gebruikgemaakt van uien, knoflook en sambal of lomboks. In veel gerechten wordt santen (kokosmelk) toegevoegd voor de typische zachte smaak. Ook maken de Indiërs veel gebruik van ketjap (sojasaus). Het wordt gemaakt van een mengsel van sojabonenmeel, grof gemalen tarwe, kruiden en zout. Er zijn vele soorten ketjap.
De Indonesische keuken gebruikt als hoofdgerecht veelal rijst, nasi, vaak aangevuld met een sajoer en een vleesgerecht en eieren, tahoe en tempé. Maar er zijn ook gebieden in Indonesië waar veel cassave wordt gegeten in plaats van rijst of tapioca. Als bijgerecht is er vaak kroepoek, atjar vaak acar campur en sambal. Voor het maken van een Indonesische maaltijd zijn weinig speciale materialen nodig. De meeste gerechten worden klaargemaakt in een wadjang, de Indonesische versie van de Chinese wok. De wadjang verschilt van de wok doordat de wadjang vaak twee handvaten aan weerszijden heeft, terwijl de wok een lange steel heeft.

 

Italië


We kennen allemaal wel de pasta bolognese en de geurige pizza’s. Italië staat erom bekend. En als je voorkeur in Nederland al bij deze categorie behoord, dan weet je niet wat je proeft als je in Italië bent. Een traditionele Italiaanse maaltijd bestaat altijd uit vijf gangen namelijk antipasti, primi, secondi, contorni en dolci. De Italiaanse keuken is vrij eenvoudig door het gebruik van een beperkt aantal ingrediënten. De smaak van de gerechten komt optimaal tot zijn recht doordat er veel gewerkt wordt met smakelijke, maar vooral verse bestanddelen.
Het geheim is het gebruik van seizoensgebonden producten. Een typisch Italiaans gerecht rijkt verder dan alleen pasta/ pizza. Maar als je naar Italië gaat, dan kom je erachter dat de recepten daar per regio verschillen. In het noorden van Italië wordt veel geput uit alles wat de bergen te bieden hebben, zoals runderen, kazen en natuurlijk de risotto ‘s van het gebied rondom de Po-vlakte. Bekend Italiaanse recept uit het noorden van Italië is natuurlijk Pesto alla Genovese uit Ligurie. In het midden van Italië in regio’s zoals Emilia-Romagna, Toscane en Umbrië kom je weer hele andere Italiaanse recepten tegen. De regio Emilia-Romagna staat bekend als de meest culinaire regio van Italië, als leverancier van bekende Italiaanse producten zoals parmaham, Parmagiano Reggiano en balsamico en het bekende recept Ragu alla Bolognese. In Toscane wordt ook veel Ragu gegeten, vaak met wildzwijn, konijn en Chianini runderen.

 

Spanje


Spaans eten komt in Nederland steeds meer in opkomst. We kennen voornamelijk de Spaanse tapas, allerlei kleine gerechtjes. Zoals in veel andere landen is de Spaanse keuken zeer afwisselend tussen de verschillende regio’s, maar er zijn een aantal gemeenschappelijke kenmerken:

  • het gebruik van olijfolie, zowel op salades als voor het frituren
  • het gebruik van gefruite uien en tomaten als het begin voor de bereiding van overvloedige gerechten
  • het gebruik van knoflook en uien als belangrijke kruiden
  • het gebruik van wijn tijdens het koken
  • het eten van brood tijdens de maaltijd
  • het veelvuldige eten van salades, vooral in de zomer
  • het eten van een stuk fruit of van een zuivelproduct als nagerecht.
  • De zoetigheden zoals taarten en gebak worden voorbehouden voor speciale dagen of voor vieringen.

In heel Spanje zijn zeker tortilla de patata (aardappel omelet), gazpacho (een koude tomatensoep), paella (een rijstgerecht met vis, vlees of beide), pisto (een soort ratatouille), migas (broodgerechten), embutidos (vleeswaren zoals jamon de serrano, chorizo en morcilla) en kazen bekend.etenspanje
Er zijn veel gerechten op basis van peulvruchten zoals kikkererwten, linzen en bonen, vooral in eenpansgerechten en soepen alhoewel er verschillen kunnen bestaan in gebruikte ingrediënten.
In Spanje is het middagmaal een zeer belangrijke gebeurtenis. Zelfs in de steden gaan de mensen in de middag terug naar huis voor een goed middagmaal en tegelijkertijd kunnen zij genieten van hun siësta na het middageten om nadien terug te keren naar hun werk.

 

Thailand


In de film zie je vaak van die kleine witte vierkante bakjes met stokjes. De Thaise keuken verschild zeker met bijvoorbeeld de Chinese keuken, die bij ons in Nederland al vanzelfsprekend is. In Thailand is eten een belangrijk onderdeel van de Thaise cultuur. De Thaise keuken combineert het beste van de Chinese en Indiase culinaire tradities. De keuken is zeer gevarieerd, waarbij tal van ingrediënten, kruiden en specerijen gebruikt worden. Veel gerechten krijgen dan ook de typische pittige smaak mee. Over het algemeen worden Thaise gerechten gekenmerkt door ‘sweet, sour and spicy’. Als je niet van heet eten houdt, hoef je maar ‘mai phet’  te zeggen, wat letterlijk vertaald ‘niet heet’ betekent. Veruit de meeste gerechten worden bereid in een wok, waarbij er gewerkt wordt met verse groenten en kruiden. Deze worden maar even op hoog vuur meegebakken met bijvoorbeeld vlees zodat ze vers en knapperig blijven. Rijst is bij alle gerechten het basisingrediënt. In Thailand wordt bij vrijwel al het eten Jasmijnrijst of Pandanrijst geserveerd. Dit is een heerlijk geurende rijst, die in Thailand Kauw Hom Mali wordt genoemd. Hierbij staat ‘kauw’ voor rijst, hom voor een sterke geur en Mali voor Thaise geurbloem. Thailand is zelfs exportland nummer één als het gaat om rijst! Naast rijst worden ook noedels veel geserveerd, zoals in soepen. thailandetenThaise gerechten worden op smaak gebracht door kerries (een mix van verschillende kruiden en specerijen). De rode kerrie (Keng Ped) is rood van kleur door de rode pepertjes die erin verwerkt zijn en geeft een pittige smaak aan het gerecht. Gele kerrie (Khiao Wan) wordt vooral veel toegepast bij kip- en visgerechten en geeft gerechten een mint-smaak mee. Ten slotte zijn ook de Massamankerrie (zoete rode kerrie) en de pittige Panengkerrie populaire kerries.