Een reisverzekering kiezen

Beoordeel deze post

Je hebt er al helemaal zin in: je verblijf is geboekt, je tas is gepakt. Jij gaat de wereld over trekken om op de meest bijzondere plekken te zweefvliegen, paragliden of parachutespringen. Kom maar op met die adrenaline! Maar heb je wel aan een goede reisverzekering gedacht? Helemaal als je extreme sporten gaat beoefenen, is het opletten geblazen.

Een reguliere reisverzekering dekt mogelijk niet alle risico’s af. Vaak moet je je voor gevaarlijke of extreme sporten extra verzekeren. Het is verstandig je daar ruim van tevoren in te verdiepen. Kijk goed naar de dekking van de verschillende verzekeringen. Ga je een half jaar naar Australië? Misschien dekt je verzekering zo’n lange reis niet.

Waarom een reisverzekering?

Maar waarom zou je op de eerste plaats een reisverzekering afsluiten? Jou overkomt toch niets? Tenzij je een uitpuilende spaarrekening hebt, is het toch slim je te verzekeren. Een reisverzekering vergoedt namelijk niet alleen je verloren camera of je gestolen portemonnee. Ook voor medische kosten in het buitenland kan een goede verzekering geen kwaad. Helemaal als je een thrillseeker bent. Je loopt dan natuurlijk meer risico op een ongeluk dan wanneer je de hele dag op je strandmatje blijft liggen.

Bij de meeste verzekeraars kun je kiezen uit twee soorten verzekeringen: een kortlopende of doorlopende reisverzekering. De kortlopende sluit je af voor één reis, een doorlopende blijft geldig als je weer thuis bent. Met die laatste ben je dus ook verzekerd als je tussendoor een weekendje op reis gaat. Welke voor jou de beste optie is, hangt helemaal af van jouw eigen reisgedrag. Maar een doorlopende reisverzekering is vaak goedkoper en kan dus al snel uit. Kijk ook goed of je een verzekering nodig hebt die alleen geldig is in Europa (meestal inclusief Turkije en Rusland) of over de hele wereld.

Bedenk of je naast de reisverzekering een annuleringsverzekering wilt afsluiten. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij ziekte of overlijden, kun je (een deel van) de reiskosten terug krijgen. Ook hier moet je zelf de afweging maken tussen hoeveel financieel risico je kunt en wilt lopen. Voor een weekendje Parijs zijn de kosten immers van heel andere aard dan voor een rondreis door Zuid-Amerika.

Dekking

Je wilt natuurlijk je geld het liefst zo veel mogelijk bewaren voor de mooie dingen die je op reis gaat doen. Een zo goedkoop mogelijke verzekering lijkt dan aanlokkelijk. Maar vergis je daar niet in. Een basisverzekering dekt vaak lang niet alle risico’s die je neemt, vooral niet als je extreme sporten gaat beoefenen. Volgens vergelijkingssite Independer rekenen verzekeraars doorgaans onder extreme sporten:

  • Parachutespringen
  • Zweefvliegen
  • Paragliding
  • Bergbeklimmen
  • Speleologie
  • Deltavliegen
  • Canyoning
  • Diepzeeduiken
  • Raften of wildwatervaren
  • Abseilen

Ook voor wintersport moet je je bij de meeste verzekeraars apart verzekeren. Het is belangrijk hier goed naar te kijken. Je wilt toch niet dat als je bij een val je pols breekt, je de gepeperde ziekenhuisrekening achteraf ook nog eens zelf blijkt te moeten betalen. Een ongeluk is al vervelend genoeg.

Let ook op de dekkingsduur. Reisverzekeringen dekken doorgaans alleen vakanties. Als je voor langere periode naar het buitenland reist, bijvoorbeeld een half jaar, dan kan het zijn dat de standaard verzekering niet die hele periode dekt. Voor stages of studieverblijven zijn vaak aparte verzekeringen af te sluiten. Daarbij moet je controleren of je in jouw situatie je huidige zorgverzekering mag aanhouden. Is dat niet het geval, dan is het verstandig je via de reisverzekering extra te verzekeren voor ziektekosten.

Geschikte reisverzekeringen

Je weet nu waar je op moet letten bij het afsluiten van een reisverzekering. Maar je wilt vast ook weten welke verzekeraars een goed aanbod hebben voor liefhebbers van extreme sporten, die voor langere tijd op reis gaan. Twee geschikte reisverzekeringen uitgelicht:

De Globetrotter Verzekering van Allianz Global Assistance is een langdurige verzekering voor wie in het buitenland wil reizen, werken of stage lopen. De dekking is maximaal een jaar en de minimum kosten zijn € 18,58 per reis. Maar veel risico’s zijn optioneel af te dekken, waardoor je met een hogere premie rekening moet houden. Dat zijn opties als ongevallen (vaak kosten in verband met overlijden), medische kosten, rechtsbijstand en aansprakelijkheid. Een aanvullende dekking voor wintersport en bijzondere sporten is ook mogelijk. Ben je jonger dan 27 jaar? Dan kun je 10 tot 15 procent korting krijgen.

De Tijdelijk In Het Buitenlandverzekering van OOM Verzekeringen is maximaal twee jaar geldig. Als je daarbij ongelukken door extreme sporten wilt afdekken, moet je een aparte ziektekostenverzekering afsluiten. Het is goed met je Nederlandse zorgverzekeraar te overleggen over welke dekking je nodig hebt. Mocht je je Nederlandse verzekering aanhouden, dan ontvang je 15 procent korting op de ziektekostenverzekering van OOM. Voor overige ongelukken heb je een aparte ongevallenmodule. Vooral als je een echt lange wereldreis gaat maken, is deze verzekering een goede optie.