Slapen op het dak van de wereld!

Wie wil dat nou niet? Elke backpacker wordt over het algemeen getrokken door aparte, extreme, uitdagende, afwisselende en veelzijdige uitstapjes tijdens het reizen. Unieke ervaringen opdoen, waarbij geen enkele dag hetzelfde verloopt. Reizen waarbij alle zintuigen worden uitgedaagd en op de proef worden gesteld. Iets bijzonders meemaken, zien en/ of beleven. Daar houdt een backpacker van. En waarin kun je nou al die reis ingrediënten gebruiken? Een trektocht door de bergen.

5/5 - (1 stemmen)

Himalaya

De 2500 km lange Hymalayaketen loopt van de Nanga Parbat ( Pakistan ) tot de Namche Barma ( West Tibet ) met als hoogtepunt van 8848m de Mount Everest ( Nepal ) en de 18 km lange Durung Drunggletsjer aan de weg van Kargil naar Padum.

Buiten deze keten omvat het Himalaya gebied ook het berggebied in het noordoosten, Trans- Himalaya. In dit Indiase deel ( Indusvallei ) liggen de regio’s; Ladakh, Zanskar, Nubra, Rupshu en Spiti.
Een hooggelegen woestijngebied met woestijnen, rotsachtige berghellingen, wilgenbosjes, kleine moerassen, beken, meren, dorpjes en velden. De bewoners van veelal Tibetaans- mongoloïde afkomst leven met een boeddhistische geloofsovertuiging.

Voorkomende dieren zijn o.a. de wilde yak, de Tibetaanse antilope, wolf ( shanku ), zwarte zeldzame beer en sneeuwluipaard ( shan ), maar meer kans heb je ( gelukkig ) op de knaagdieren, blauwschapen, steenbokken en de kyang. ( wild paard ) Ook zie je enorm veel soorten vogels, waarvan o.a. de Tibetaanse sneeuwhoen en de zwartnek kraanvogel enkel in de Himalaya voorkomen. De sneeuwluipaard is het symbool van de Himalaya, een mythisch roofdier.

Volgens de Ladakhi volkswijsheid dient de enorm lange staart vooral als rugzak. Het sneeuwluipaard ka zijn prooi erin oprollen en vervoeren.

Cultuur en reisperiode

De Himalaya is geen makkelijk bereisbaar gebied. Veel reizigers zijn gefascineerd door Ladakh met de boeddhistische tempels en kloosters. ( gompa’s ). Alleen al in de Indusvallei kun je weken doorbrengen met het verkennen van deze heiligdommen. Een wirwar van donkere gangen en trappetjes verbindt gebedsruimtes en tempels op verschillende niveaus. Overal vindt je gebedsvlaggen, die op daken, passen en winderige plaatsen zoals dorpjes, langs wegen en afgelegen paden worden opgehangen. De mantra’s en symbolen die erop gedrukt staan moeten door de wind naar de hemel gebracht worden. Het zijn net kleine torenvormige bouwwerkjes.

Ladakhi’s komen erg ontspannen en tolerant over, ze lijken eigenlijk alles goed te vinden. Toch kun je je in deze goedlachse mensen vergissen, want ze hebben wel degelijk hun omgangsvormen, normen en waarden. Door hier kennis van te nemen, kun je voorkomen dat je je gastheer/ vrouw onbedoeld op de tenen trapt. Ladakhi’s zijn bescheiden, hechten veel waarde aan hun geloof en wederzijds respect. Zij zijn niet gewend/ vinden het ongepast om er half bloot bij te lopen. ( dit geldt ook voor een badpak ) Daarnaast hechten ze waarde aan goede hygiëne ( vloeren en de onderkant van je voeten zijn onrein, leg hier ook geen religieuze spullen op of stap niet over iemand heen. ) en beleefdheid. Het wordt gewaardeerd als je achter alles wat je zegt het toevoegsel Le gebruikt ( spreek je uit als lee en betekend zoiets als beste, geachte ) Dus ja is niet “o” maar “o-le” en Moeder is niet “amma” maar “amma- le”. Sommige mensen willen niet gefotografeerd worden uit geloofsovertuiging. Dat is in hun ogen stelen ( bijgeloof een stukje van de ziel stelen )

Koop geen flessen mineraalwater. Buiten het feit dat het een hoop extra sjouwkilo’s zijn, vindt je op veel overnachtingsplaatsen hoopjes plastic. Terwijl door de beken het mineraalwater stroomt, die indien nodig gemakkelijk te zuiveren is met een filter, jodium of door het te koken.

De beste reisperiode voor een trekking valt tussen juni t/m oktober. Waarvan juli en augustus ideaal zijn vanwege de aangename temperaturen overdag en niet te koud in de nacht. De trans- Himalaya heeft nagenoeg geen last van de moesson.

Reisplanning

Ladakh is het enige gebied dat het hele jaar door via de lucht te bereiken is. De meeste reizigers plannen hun trekking veel te krap. Als je over land naar Ladakh of Spiti reist, moet altijd rekening houden met vertraging van een paar dagen door verkeersopstoppingen, aardverschuivingen of simpelweg motorpech. Een goede voorbereiding is erg belangrijk en het halve werk.

Wat neem je mee en moet je nog aanschaffen? Zorg in ieder geval voor de juiste wandelschoenen, kleding en accessoires, met name bij een lange reis onmisbaar. Laat je vooraf goed informeren, zo zijn er voor iedere ondergrond weer een ander type schoenen verkrijgbaar. Enkele belangrijke vragen ter voorbereiding van de reis zijn; Waar en voor hoe lang ga je weg? Ga je georganiseerd trekken of als echte ( ervaren ) avonturier geheel zelfstandig op pad? Hoeveel heb je te besteden? Maak je gebruik van een gids, paardenman of kok. Of alle drie? De voordelen van een georganiseerde reis zijn o.a. dat je meer kunt genieten, omdat er veel uit handen wordt genomen en je hoeft minder uitrusting bij je te dragen. Veel hangt af van je trekking formule: wat doe je zelf en wie huur je in. De goedkoopste manier is natuurlijk zelf backpacken. Alleen een paardenman inhuren met twee of drie paarden is een redelijk betaalbaar alternatief. Je kookt dan zelf.
In Ladakh is het af te raden om al je bagage zelf te dragen vanwege je verminderde vitaliteit door de hoogte. Je trektocht hangt dus vooral af van de hoeveelheid tijd, geld en ervaring je hebt.
Wie overweegt alle trekkingspersoneel zelf in te huren, haalt zichzelf een flinke uitdaging op de hals. Het vinden van deze mensen kost tijd. Je moet ze zoeken in de bazaar, via andere trekkers of trekking bureau die zo vriendelijk zijn hun contacten met je te willen delen of boek een gids bij een trekking bureau

Na aankomst is het verstandig, eigenlijk noodzakelijk twee dagen te acclimatiseren. Dit geeft je de ruimte te wennen aan de hoogte ( niet onderschatten ) maar ook zorgt het ervoor dat je voldoende bent uitgerust om aan je trektocht te kunnen beginnen. Voor de organisatie van je trektocht kun je het beste 4 dagen tot ruim een week rekenen. Omdat een trektocht kan uitlopen is het niet verstandig om maar een dag na afloop te plannen alvorens je doorreist. Vluchten naar Leh zijn meestal niet op korte termijn te verkrijgen. Op trektochten van 2 a 3 weken is minimaal 4 dagen speling niet overdreven.
De zwaarte van trektochten door de Himalaya wordt nog wel eens overdreven en wordt de indruk gewekt dat je er niet aan moet beginnen zonder topconditie. Dit is onterecht, want er zijn tochten van uiteenlopende zwaarte. De zwaarte van een toch wordt bepaald door het aantal loopdagen, de looptijd per dag, de hoogte waarop wordt gelopen en geslapen, het terrein en het hoogteverschil dat per dag wordt overbrug. Kies een tocht die bij jou en reëel bij jou conditie past, zodat je net teveel hoeft af te zien en kan genieten van je reis.

De vier meest voorkomende infectiebronnen zijn de zogeheten 4x F
Food, Flies, Fingers and Faeces. Denk om goede hygiëne en houdt, indien een kok, goed in de gaten hoe je eten wordt bereid, het liefst vegetarisch.

De afstand zegt in de bergen niet zoveel, vandaar dat loopdagen een betere indicator en houvast zijn.

 Trektochten

ladakh1

Route Te zien Beste tijd Zwaarte Duur Faciliteiten
Likir-Khalatse door Sham Makkelijke, korte en toegankelijke toch, die een goed beeld geeft van de Ladakhi natuur en cultuur Mei-juni en september-oktober Lichte tocht, vijf lage passen, met hoogste overnachtingsplaats op 3600m 4 dagen Overal guesthouses en campings
Stok-Hemis door de Markhavallei Afwisselende cultuurtocht met spectaculaire vergezichten. Populair en vlakbij Leh Augustus en september Middelzware tocht, twee hoge passen met hoogste overnachtingsplaats op 4700m 8 dagen Kamperen, op de meest plaatsen ook guesthouses
Lamayuru-Alchi via de Tar La Korte cultuurtocht met zware pasoversteek, diverse varianten mogelijk Juli t/m september Overwegend licht, maar 1 zware pas. met hoogste overnachtingsplaats op 3650m 5 dagen Kamperen, op 1 plaats een guesthouse
Shergol-Sanku via de Rusi La Kortste tocht van Ladakh naar de Suruvallei, nauwelijks bekende, afwisselende route langs boeddhistische en moslimdorpjes Begin juli t/m begin oktober Middelzware tocht, twee hoge passen met hoogste overnachtingsplaats op 4100m 4 dagen Kamperen, eventueel home stay zonder voorzienningen.