Reizen kun je overal

Beoordeel deze post

Bedenk nu zelf je eigen reis

Reizen kun je overal. Bijna de hele wereld kun je wel ontdekken, afhankelijk van het reisadvies. Vaak zijn reizen al geheel uitgestippeld. In dagen, reistijd en verblijfplaats. En natuurlijk is dat onwijs makkelijk en handig, want als je geen inspiratie hebt is het maar wat fijn dat je allerlei reizen op een presenteerblaadje kunt krijgen.
Nu heb je ook de reizigers die liever zelf het heft in handen nemen, Zelf hun documenten willen regelen, niet afhankelijk willen zijn van een groep, vaste tijden en plaatsen en gewoon “go with the flow ”willen gaan. Wat doe je dan?

Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken. Je kunt natuurlijk gewoon de wereldkaart erbij pakken en ieneminne mutte ik ga naar dat land toe doen. Maar een beetje voorbereiding is natuurlijk wel zo praktisch. Je kunt tegenwoordig ontzettend veel informatie online vinden over uiteenlopende zaken. Backpack.nu bedenkt vandaag ter plekke een reis om te maken. Low budget, niet te lang, maar wel vol avontuur en plezier. We pakken de laptop en de kaart erbij en kijken maar.

We starten vanaf huis en vliegen dan naar:

Sofia, Bulgarije.

De Bulgaarse stad Sofia is in vergelijking met andere Europese steden de goedkoopste hoofdstad van heel Europa. Ook de vliegtickets zijn voordelig, je hebt al een retourticket vanaf Amsterdam voor ongeveer 160 euro en dat nog wel in het hoogseizoen. Op Vitosha Boulevard kun je lekker uitgebreid shoppen. Bijna alle bekende en minder bekende merken kom je hier tegen. Daarnaast beschikt Sofia over vele gezellige bars en cafés, waar je na het winkelen lekker kan bijkomen met een hapje en een drankje. Het openbaar vervoer in Bulgarije is goed geregeld en dan voornamelijk busvervoer. De bussen komen overal voor een lage prijs. Wil je de stad zelf verkennen dan kan dat prima te voet maar de prijs voor een taxi is ook verassend laag. De stad is vele historische panden, kerken en paleizen rijk. Met zijn prehistorische opgravingen zoals die te zien zijn bij de onalledaagse St. George Rotunda is dit absoluut een hoogtepunt voor bewonderaars van de oude architectuur. Ook bijzonder zijn de groene zones in de stad. De grootste zone daarvan is te vinden in het stadspark ‘Borisova Gradina’.
Daarnaast zijn City Garden en Vitosha Park ook heerlijke rustpunten tussen de hectiek van het stadse leven. Een bezoekje aan de Alexander Nevski Kathedraal is een echte aanrader. S ’Avonds is de kathedraal prachtig verlicht.

sofia

Sofia ligt onderaan de berg Vitosha. Buiten de stad kun je bijvoorbeeld naar Vitosha, een skigebied buiten de stadsgrenzen. Hier zijn de prijzen laag en is het er niet zo druk als in de bekende skigebieden.

Voor deze boeiende stad rekenen we drie nachten. We kunnen dit natuurlijk altijd langer en/ of korter maken als we van te voren niets boeken. In de ochtend vertrekken we met de bus richting:

Skopje, Macedonië

Skopje is de hoofdstad van Macedonië. Het is tevens de grootste stad van het land en in veel opzichten is het ook de belangrijkste stad van het land. Vooral in het oude deel van de stad zijn er een hoop bezienswaardigheden te vinden. Het leukste deel van de stad is toch wel de Oriëntaalse Bazaar. Vroeger het economische hart van de stad en met de groeiende invloed die Skopje op de Balkan had, behoorde de bazaar zelfs tot de belangrijkste van de gehele Balkan. Ook nu nog speelt de Oriëntaalse Bazaar een belangrijke rol in het dagelijkse leven. In de Bazaar zijn leuke kleine winkeltjes, restaurants en theehuizen te vinden. Verder zijn er een aantal musea, badhuizen, moskeeën en kunstgaleries.
Een andere aanrader is het Macedonië plein. Op dit plein zijn een groot aantal monumenten, fonteinen en standbeelden te vinden met een totale oppervlakte van ongeveer 18.500 meter. Zo goed als alle belangrijke straten en de Stenen Brug komen uit op dit plein. De stenen Brug is misschien wel het beroemdste bouwwerk in de hele stad. Bijzonder is dat de brug door de eeuwen heen vele aanslagen en natuurrampen heeft overleeft.
Een belangrijke bezienswaardigheid is Het Holocaust Memorial Center ter herinnering aan de meer dan 7.000 Joden die tijdens de Holocaust in Skopje en Macedonië zijn vermoord. Het center is bedoeld als gedenkteken aan de Holocaust en verteld de vreselijke verhalen. Een bezoek aan het Holocaust memorial Center is een bijzondere ervaring.

Voor deze trip rekenen we ook drie dagen, daarna gaan we per bus, vliegen is ook mogelijk, verder naar:

Ohrid, Macedonië

Ohrid is al vele jaren de belangrijkste toeristische trekpleister van Macedonië. Deze status heeft de stad door zijn ligging aan het meer van Ohrid en de bijzonder lange geschiedenis die de stad kent. Het historische centrum van Ohrid is een drukke en gezellige toeristische trekpleister met veel terrasjes en restaurants. In de avond kun je langs de boulevard een prachtige wandeling maken terwijl de stad reflecteert in het meer. Dit prachtige meer, dat uit vele verschillende blauwtinten bestaat, behoort tot de oudste meren ter wereld en het zou zelfs het oudste meer van Europa zijn. Het meer is op zijn diepst bijna driehonderd meter. Aan het meer zijn er tal van bezienswaardigheden te vinden zoals het klooster van St. Naum, warmwaterbronnen en het openluchtmuseum “Bay of Bones”.

Ook hier kun je twee of drie dagen blijven. Vanaf hier kun je naar Struga, Macedonië reizen en daarvandaan met de bus naar Tirana, Albanië. Deze bussen zijn het beste ter plaatse te regelen, omdat de tijden nog wel eens verschillen.

Tirana, Albanië

Albanië is één van de laatste onontdekte landen in Europa. Het land heeft lang geprobeerd alle invloeden van buitenaf ook echt buiten te houden. Hierdoor was het tot enkele jaren geleden zo goed als onmogelijk om het land als toerist te bezoeken. De laatste jaren heeft Albanië steeds meer toenadering tot het westen gezocht. Tirana is de hoofdstad van Albanië en is ook de grootste stad van het land. De centrale plaats van de stad is het Skanderbergplein. Net buiten de stad ligt de berg Dajt en het nationaal Park Dajt. Een prachtig nationaal park om door te wandelen. In de stad zijn er meerdere musea te vinden zoals het nationaal Archeologisch museum, het nationaal Historisch museum, het nationale Wetenschapsmuseum en het nationale Kunstmuseum.

valbona-valley-national-park-waterfall

Omdat dit land nog niet door het massatoerisme is ontdekt, kan het handig zijn wat extra spullen vooraf in te pakken/ mee te nemen op reis. Buiten een mobiel of tablet, voor alle regeldingen, is het ook handig om het volgende mee te nemen:

  • Een lakenzak mee te nemen voor de hygiëne, je weet nooit waar je slaapt
  • Een zaklamp, omdat onontdekte plekjes vaak minder verlichting hebben op straat.
  • Neem een kleine dag rugzak en/ of tas mee, zodat je je grote backpack niet overal mee naar toe hoeft te slepen.
  • Kies voor stevige leren wandelschoenen, je legt vaak meer afstanden (op onverharde paden) te voet af dan je denkt. Leren schoenen vormen naar je voeten waardoor je vaak meer draagcomfort ervaart. Een nadeel is dat ze zwaarder kunnen zijn dan andere materialen.
  • Een sjaal, voor de zekerheid, voor de plekken waar het meer wordt gewaardeerd als de vrouw netjes bedekt rondloopt.
  • Erg prettig na een toiletbezoek is desinfecterende handgel, bijvoorbeeld bij bezienswaardigheden
  • Een Zwitsers zakmes, (niet in je handbagage meenemen naar het vliegveld ) deze blijkt toch vaak handig te zijn voor de kleine dingen. Bijvoorbeeld een broodje smeren, die je net bij die goedkope supermarkt hebt gehaald.

Vanuit de bijzondere stad Tirana reizen we na 4 dagen door naar:

Berat, Albanië

Berat staat bekend als een museum stad en ligt in het centraal zuidelijke deel van het land aan de rivier de Osum. De stad is opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Dit voornamelijk om het historische centrum. Slenteren door de oude straatjes is een aanrader. Nieuwe plaatsen ontdekken en verkennen is voor een backpacker natuurlijk ultiem. Ook erg leuk is het bijzondere hostel in Berat. Berat Backpackers is het tweede oudste hostel in Albanië. Het 250 jaar oude stenen huis ligt in de wijk Gorica. Het telt 20 dorm bedden, verdeeld over drie kamers en vijf particuliere kamers en ruimte voor kamperen. Omdat dit gebied onder Unesco valt, is het een aanrader om te verblijven als welkome tussenstop, op doorreis naar Vlorë. Berat Backpackers is gesloten tussen 1 december tot half maart.

Hiervandaan, na twee dagen, gaan we dus per bus door naar:

Vlorë, Albanië,

De stad heeft na Dürres de grootste haven van het land en is een belangrijke toeristische trekpleister in Albanië. Het is van oorsprong een Griekse stad die later onderdeel is gaan uitmaken van het Ottomaanse Rijk. In de buurt van Vlorë liggen meerdere prachtige stranden die nog onontdekt zijn door het toerisme. Waar je prachtig kunt duiken, leuke feestjes kan bijwonen en genieten van heerlijke vismaaltijden.
In Vlorë verblijven we een aantal ( 3 ) dagen, eigenlijk afhankelijk van de mogelijkheden en dan met de veerboot naar Brindisi, Italië. Deze tocht duurt circa 5 uur.

Brindisi, Italië

Brindisi is een nog onbekende maar zeer aantrekkelijke bestemming voor een vakantie in Italië. De stranden, natuur en de rust van Brindisi in de regio Puglia zijn nog niet ontdekt door het massatoerisme. De stad heeft een historische haven die al vanaf de Romeinse tijd van grote betekenis is geweest en een prachtig historisch centrum dat rijk is aan kerken, tuinen, kastelen, idyllische straatjes, leuke restaurants en diverse cafés. Hier kun je het beste een dagje een auto voor huren en genieten van de omgeving en alle kleine stadjes. In de omgeving zijn prachtige plaatsen te bezoeken zoals Lecce, Ostuni en Bari. Bari is ook de hoofdstad van de regio Puglia. Het mooie oude stadscentrum heeft kronkelende straatjes en steegjes, goede bars en gezellige terrasjes om te genieten van het gezellige Italiaanse leven. De stad biedt verder mooie parken en pleinen en voor de liefhebbers van architectuur zijn er interessante objecten te bewonderen.

Ook hier kun je in principe zelf bepalen hoe lang je verblijft. Maar 4 dagen kan een mooie afsluiting zijn van een leuke rondreis door verschillende landen. Vanaf Brindisi ( BDS ) kun je weer terugvliegen naar huis. Of als je er nog geen genoeg van hebt, doorreizen naar bijvoorbeeld Naples of Rome. Zorg dat je terugvlucht wel op tijd geboekt wordt, zodat je niet voor verassingen komt te staan en niet meer weg kunt of eerst weer naar een andere plaats moet doorreizen. Buiten de hoogseizoenen betaal je onder de 200 euro voor twee personen.

Totaal ben je rond de 21 dagen op reis, afhankelijk hoe je het wilt invullen. Houdt er rekening mee dat je alle vluchten, trein, bus en vliegtickets zelf moet regelen en op zoek moet gaan naar een verblijfplaats. Vaak is het makkelijk om de eerste twee plaatsen van je reis al thuis vast te leggen en dan per plaats voor de volgende plaats je documenten te regelen. Belangrijk is wel dat je goede kaarten van bijvoorbeeld google maps bij de hand hebt op de IPad of telefoon. Online dingen regelen en uitzoeken is erg belangrijk/ noodzakelijk.