Backpacken in Europa

Beoordeel deze post

Wil je voor een langere tijd naar het buitenland, dan is backpacken een hele goede mogelijkheid. Backpacken is leuk, omdat je de landen die je bezoekt op een hele andere manier kunt ontdekken. Je kunt natuurlijk je vakantie doorbrengen in een hotel of op een camping, maar je kunt er ook voor kiezen om niet op één en dezelfde plaats te verblijven. Als je er voor kiest om te gaan backpacken, dan kun je meer met de huidige bevolking in contact komen. Je krijgt niet alleen een indruk van hoe deze mensen leven, maar je maakt het bijvoorbeeld ook zelf van heel dichtbij mee, omdat je je tijdelijk binnen deze kringen begeeft.

Wat is backpacken?

Volgens het woordenboek is een backpacker doodeenvoudig een rugzakreiziger. Reizen met een rugzak gebeurt nog steeds heel veel. Echter het backpacken van nu, is niet meer het backpacken van vroeger. Er is veel veranderd de laatste jaren. Vroeger gingen jongeren backpacken door onder andere Australië, Thailand, India en Indonesië om op deze manier een ander deel van de wereld te ontdekken. En het liefst allemaal zo goedkoop mogelijk. Tegenwoordig gaan zelfs hele gezinnen of ouderen, maar ook bijvoorbeeld mensen met een vaste baan backpacken. En je hoeft niet meer naar de andere kant van de wereld. Vanuit Nederland kun je ook schitterende landen ontdekken binnen Europa.

Backpacken binnen Europa

Welke manier van backpacken je ook kiest, Europa heeft veel moois te bieden en je reis zal zeker onvergetelijk worden. Vooral de landen rond de Middellandse Zee , Oost Europa en Scandinavië trekken steeds meer backpackers. Maar ook landen als Groot Brittannië, Schotland en IJsland zijn zeker de moeite waard om als backpacker te bezoeken. Je kunt eindeloos genieten van de mooie en ongerepte natuur of culturele bezienswaardigheden in de steden.

EuropaGriekenland

Eén van de bestemmingen die flink stijgt op de lijst van backpackers is Griekenland, omdat de vliegtickets een stuk aantrekkelijker zijn geworden. Ook de prijzen van hotels zijn flink in prijs gedaald. Griekenland is de ideale bestemming om eiland te hoppen. Je kunt bijvoorbeeld in Athene beginnen en zo langs de kust naar beneden zakken, om van daaruit met de veerboot over te varen naar bijvoorbeeld het eiland Corfu. Op dit eiland kun je een bezoek brengen aan het prachtige vakantieverblijf dat Keizerin Sissi ooit heeft laten bouwen. De volgende haven die je aan kunt doen is die van Rhodos, waar je je zomaar in de Middeleeuwen kunt wanen. Op deze manier maak je kennis met de cultuur en bezienswaardigheden van de verschillende eilanden.

Spanje

Spanje heeft backpackers veel te bieden. Je kunt trekken door de mooie streken van het binnenland met zijn tradities en folklore, maar ook de eilanden met zijn pracht en praal zijn zeker een bezoek waard. En dan heb je ook nog de schitterende kustplaatsen zoals Andalusië, maar ook het mooiste witte dorp van Zuid Spanje Frigiliana. Je kunt langs de kuststrook eenvoudig per trein reizen. Het eiland Lanzarote is het vulkaaneiland, waar je per bus het indrukwekkende lavagebied kunt bezoeken.

IJsland

Houd je van de natuur, dan is IJsland de aangewezen plek om te gaan backpacken. Al trekkend kom je de meest schitterende natuur tegen, zoals indrukwekkende gletsjers, warmwaterbronnen, fjorden, kliffen en grillige vulkanen. Daarnaast biedt IJsland ook nog schitterende steden die je zeker gezien moet hebben. De hoofdstad Reykjavík is verreweg de meest bekendst plaats in IJsland, met zijn vele musea en uitgaansmogelijkheden. Je kunt ook een bezoek brengen aan het volksmuseum in Skógar of een walvissenexcursie maken vanuit de in het noorden gelegen plaats Húsavík. Alle plaatsen zijn eenvoudig via de rondweg te bereiken.

Op welke manier ga je reizen?

Als je gaat backpacken kun je op verschillende manieren reizen. Je kunt met het vliegtuig naar het land van je keuze vliegen en vanuit daaruit per trein of bus verder reizen, maar je kunt ook een auto huren.
Als je besloten hebt met welk voertuig je wilt reizen, dan is er nog een keuze die je moet maken. Je kunt er voor kiezen om zelfstandig te reizen, samen of in groepsverband. Welke manier je ook kiest, het heeft allemaal zijn voordelen, maar ook zijn nadelen.
Als je zelfstandig gaat reizen kun je je eigen reis plannen. Je hoeft met niemand rekening te houden en je kunt zelf je tickets en accommodaties boeken. Echter samen reizen kan veel gezelliger zijn, maar kunnen ook tot meningsverschillen leiden over de plaatsen die jullie willen aandoen. Reis je in groepsverband, dan kun je bijvoorbeeld flink afdingen op de prijs van slaapplaatsen. Hoe groter de groep, des te meer onderhandelingsruimte je hebt.

Tips als je gaat backpacken

Ga je backpacken? Dan moet je behoorlijk wat regelen zoals je paspoort, eventueel een visum, vliegtickets of treintickets, je accommodatie en natuurlijk je rugzak en benodigdheden zoals Eerste Hulp spullen.
Hier volgen wat tips die je kunnen helpen om goed en veilig op reis te gaan.

  • Zorg dat je een goede reisverzekering hebt afgesloten, waarin je ook verzekerd bent voor medische hulp en andere belangrijke zaken.
  • Reis, zoveel mogelijk, met een lichte rugzak. Het is praktischer om alleen de noodzakelijke spullen mee te nemen. Hoe zwaarder je rugzak, des te ongemakkelijker het voor je kan worden.
  • Verdeel belangrijke spullen zoals bankpasjes, contant geld, paspoort en verzekeringspasjes over je rugzak. Mocht iemand je rugzak opensnijden, dan ben je niet meteen alles kwijt.
  • Maak een basisplan, maar leg niet te veel dingen vast, zodat je indien nodig daar gemakkelijk van af kunt wijken. Misschien wil je wel vanwege nieuwe vrienden je route aanpassen, dat kan alleen als je niet van alles hebt vastgelegd.
  • Draag schoenen die comfortabel zitten en zorg dat deze afgestemd zijn op hetgeen je gaat doen.
  • Een creditcard kan ideaal zijn. Contant geld kun je mogelijk alleen maar verliezen. Het is aan te raden om niet te veel geld mee te nemen.
  • Tot slot kan het leuk zijn om een reisverslag bij te houden, zodat je het later nog eens terug kunt lezen.

Maak van je backpackreis een onvergetelijke reis.