Waterval jumping is helemaal in!

Beoordeel deze post

Ben je avontuurlijk ingesteld, dan heb je vast al heel wat avontuurlijke dingen gedaan. Na abseilen en bungeejumpen ben je misschien wel op zoek naar een nieuw avontuur. Wist je dat je tegenwoordig ook aan waterval jumping kan doen? Waarschijnlijk bestaat het al heel lang en hebben diverse bevolkingsgroepen dit in hun eigen land al vele malen gedaan. Maar nu is deze tak van sport ook doorgedrongen bij reizigers en reisorganisaties, want van waterval jumping schijn je een enorme kick te krijgen.

Het gevoel

Maar hoe voelt het nu als je gaat waterval springen? Je creëert een gevoel van één zijn met de waterval. Het lijkt erop of je een individuele druppel bent, die samen met de andere druppels naar beneden suist, om beneden in de rivier de reis voort te zetten. Het springen is spannend en zorgt voor een berg adrenaline. Het enige geluid dat je tijdens je sprong kan waarnemen is het consequente neerstorten van het beukende water in de rivier. Als je voor het eerste de sprong waagt, zal je waarschijnlijk nog een ander geluid waarnemen, namelijk het geschreeuw van je eigen stem.

Ervaren gids

Ga het avontuur van waterval jumping nooit alleen aan of met een paar vrienden. Je hebt voor deze tak van sport een behoorlijke techniek nodig. Een ervaren gids kan je alle houdingen en technieken bijbrengen tijdens een cursus waterval springen. Hij of zij weet precies waar je op moet letten. Hoever je vooruit moet springen en welk effect het neerkomen in het water op je lichaam heeft. Maar een ervaren gids weet ook alles over de waterstanden in de verschillende jaargetijden zoals wanneer het diep is, maar ook wanneer het minder diep is en het onverstandig is om dan een sprong te wagen. Op het eiland Kauai, Hawaï is de waterval Kipa Falls in 2011 gesloten voor publiek. Hier werd door de lokale bevolking regelmatig een sprong gewaagd, totdat er een aantal sterfgevallen plaatsvonden, door onervaren waaghalzen.

Veilige waterval jumping plaatsen

Over de wereld verdeeld zijn een aantal watervallen, waar je met hulp van een ervaren  gids goed aan waterval jumping kunt doen:

  • Damajagua en zijn 27 watervallen in de Dominicaanse Republiek. Deze watervallen liggen in de nabijheid van Cabarete. Je kunt je hier volledig uitleven en wel 10 sprongen maken die variëren tussen de 1,2 en 8 meter. Dit is ook voor beginnende springers heel goed te doen.
  • Torc Gorg Canyoning, Killarney in Ierland. De sprongen die je hier kunt maken zijn ook geschikt voor beginners. Echter je omdat je in een diepe geïsoleerde bergkloof springt moet je wel hoofd koel kunnen houden en beschikken over een grote dosis avonturiersgevoel. Vanwege het koude water moet je bij deze sprongen een dubbele wetsuit dragen. Daarnaast zijn wellicht ook andere artikelen handig om aan te schaffen.
  • Watervallen van de Huasteca in Mexico in de Sant Luis Potosi Staat. De rivier de Mico bevat binnen een straal van 1 kilometer wel 7 watervallen met verschillende hoogtes. Je kunt je eerste sprong wagen en je dan verder laten drijven naar de volgende waterval en daar de volgende sprong maken. Na de zesde waterval heb je intussen stalen zenuwen gekweekt en kun je de grootste sprong maken van een hoogte van 15 meter.

waterval mexico

  • Gravity Falls waterval in Costa Rica, nabij Fortuna. Wil je spectaculair kunnen springen dan kun je in de buurt van de Arenal vulkaan een tocht door het regenwoud maken. Onderweg kom je constant watervallen en diepe kliffen tegen, die je moet overbruggen om de tocht verder te kunnen afleggen. Je springt in diepe canyon zwembaden van een hoogte die varieert tussen de 3 en 9 meter.
  • Havasu Fall in de Grand Canyon. De watervallen bereiken een hoogte van wel meer dan 30 meter. Door middel van een onzichtbare ladder kun je naar boven klimmen. De kunst van deze sprongen is om zo terecht te komen dat je kunt zwemmen achter de waterval. De truc is dat je rechtstreeks door het midden van de waterval springt in plaats van ver vooruit.
  • Nauyaca Watervallen in Costa Rica. Echter liggen deze watervallen in de buurt van Playa Dominical. De Nauyaca bestaat uit 3 monsterwatervallen die een hoogte bereiken tussen de 20 en 45 meter. De echte diehards springen misschien wel vanaf bovenaf. Maar bij deze watervallen kun je echter zelf de hoogte bepalen die je aandurft. Via touwen kun je jezelf omhoog trekken naar diverse richels waarvan je kunt springen.

waterval costarica

Ben je dus toe aan een nieuwe uitdaging dan is waterval jumping misschien wel iets voor jou. Het is spannend en geeft een enorme kick. Je ziet niet alleen veel van de prachtige natuur, maar je kunt de natuur ook volledig zelf ervaren. Je kunt persoonlijk voelen hoe een waterval naar beneden dendert.