Backpacken in de Filipijnen

Beoordeel deze post

Altijd al eens door de Filipijnen willen backpacken? Bij de Filipijnen staat gastvrijheid voorop! In totaal wonen er meer dan 90 miljoen mensen in de Filipijnen, het grootste gedeelte hiervan is Rooms-katholiek. Meer dan de helft van de Filipijnse bevolking woont op het eiland Luzon, met een concentratie in de hoofdstad Manilla. Je vindt hier veel verschillende culturen. Toch kun je in dit relatief goedkope land de Aziatische cultuur goed proeven.

De eilanden

De Filipijnen bestaat uit wel liefst 7100 eilandjes, die allemaal hun eigen unieke aantrekkingskracht hebben. Het staat bekend om de prachtige tropische stranden, groene rijstvelden en een schitterende natuur. Er zijn verschillende Nationale parken waar o.a. grotten, regenwouden en vulkanen te vinden en daarnaast is het een van de beste duikbestemmingen ter wereld! Vooral bij het eiland Cebu in het schitterende heldere water kun je duiken naar koraalriffen, wrakken en grotten. In deze onderwaterwereld leven veel vissoorten, zoals: rifhaaien, clownsvissen, vleermuisvissen, scheermesvisjes en naaktslakken.

Zeker de moeite waard om een bezoek te brengen zijn de plaatsen Puerto Princesa, El Nido en Coron. Puerto Princesa is de hoofdstad van het eiland en heeft dan ook een klein vliegveldje waar dagelijks vliegtuigen vertrekken naar Manilla en Cebu. Je kunt in deze plaats goed terecht voor een goedkoop onderkomen en gezellige restaurantjes. In de buurt van El Nido ligt één van de hoogtepunten die de Filipijnen rijk is. De Bacuit Archipel is een verzameling van kleine en grote eilanden die je door middel van eilandhoppen kunt bezoeken. Andere bezienswaardigheden die ook vermeld staan op de UNESCO lijst zijn o.a.:

Backpacken

De Filipijnen is nog niet echt door de toeristenstroom ontdekt en de backpackers die dit land bezoeken zijn vooral diegenen die van avontuur houden. Toch valt er als backpacker in de Filipijnen veel te zien. Je zou bijvoorbeeld kunnen starten in de hoofdstad Manilla dat gelegen is op het eiland Luzon. Je kunt hier heerlijk winkelen, maar je kunt ook een bezoekje brengen aan Fort Santiago dat ligt in de wijk Intramuros, wat vroeger het centrum van de stad was. Het Fort heeft zo zijn eigen historie en is dan ook de herdenkingsplaats van de grote held José Rizal. Andere bezienswaardigheden die leuk zijn om te bezoeken zijn Casa Manilla, dat is het koloniale herenhuis dat volledig hersteld is en de kerk San Augustin. Als je hier toch bent, loop dan eens binnen bij het National Museum of the Filipino People. Hier kun je allerlei vondsten uit scheepswrakken bewonderen. Ben je de drukte zat dan kun je uitrusten in het Rizal Park. De meeste backpackers trekken na een paar dagen weer verder.

Boracay

Als je van rust houdt is het goed vertoeven op de Filipijnen. Je kunt heerlijk genieten van de zon op één van de afgelegen tropische eilandjes. Vooral het eiland Boracay is erg in trek. Op het 3 kilometer lange zandstrand genaamd White Beach, kun je deelnemen aan allerlei activiteiten zoals kitesurfen. Op het strand bevinden zich leuke en gezellige barretjes, waar je de heerlijkste cocktails kunt drinken. Als backpacker kun je ten zuiden van Station 3 goedkoop overnachten in één van de bungalows of guesthouses.

Palawan

Wil je meerdere eilanden achter elkaar bezoeken dan kun je in de provincie Palawan uitgebreid eilandhoppen. Dit meest westelijk gelegen eiland wordt ook wel de last frontier genoemd, omdat het moeilijk te bereiken is. Je kunt er alleen per boot komen en dat heeft toch op een bepaalde manier wel zijn charme. Dit houdt in dat als je van de ene plaats naar de andere plaats op het eiland wil reizen, dat je dan het beste gebruik kan maken van de boottaxi. Dat is de eenvoudigste manier om ergens te komen.
Het op Busuanga Island gelegen Coron is erg geliefd bij de duikliefhebbers. Als je hier gaat duiken vindt je 15 scheepswrakken van Japanse marineschepen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog tot zinken zijn gebracht.

Suggestie

Mocht je genoeg hebben van het eilandhoppen, dan kun je doorreizen naar Sabah, dat op het eiland Borneo in Maleisië ligt. De enorme berg Kinabaklu kun je alleen beklimmen met een vergunning en een gids. Echter je hoeft niet de berg op om veel moois te zien. Een wandeling alleen al, aan de voet van de berg, heeft veel schoonheid en fora en fauna te bieden. Als je liever op de Filipijnen wilt blijven is dat natuurlijk ook mogelijk. Er zijn nog veel meer eilanden waar je kunt genieten van de prachtigste landschappen.

Reistijd en klimaat

De Filipijnen heeft een tropisch klimaat, waarbij de temperaturen oplopen tot 34 ̊C. Door de hoge luchtvochtigheid voelt de temperatuur echter veel hoger aan dan dat het daadwerkelijk is. De temperatuur komt gemiddeld het hele jaar door niet onder de 30 ̊C. De Filipijnen heeft ook altijd al bekend gestaan om de vele natuurrampen. Zo krijgt de bevolking regelmatig te maken met aardbevingen, tyfoons en vulkaanuitbarstingen. In de maanden januari tot en met april valt gemiddeld gezien de minste regen. Waar en wanneer je het beste kunt reizen kun je het beste controleren op de pagina van de rijksoverheid voor her actuele advies.