6 fenomenale plekken op onze aardbol

Beoordeel deze post

Zes fenomenale plekken op aarde, die meer dan de moeite waard zijn om te ontdekken. De plekken liggen niet altijd dichtbij de deur, maar ze zijn zo enorm schitterend dat je er eigenlijk niet om heen kunt om ze te bezoeken. Zeker als je van reizen houdt, zijn deze bestemming een aanvulling op je reiservaringen. Je zult echt je ogen uitkijken bij dit waanzinnige schouwspel.

Zhangy Danxia Nationaal Geologisch Park in China

Een onderdeel van de Qilian berketen is het Zhangy Danxia Nationaal Geologisch Park. Het wordt ook wel de Eyecandy van Zhangy genoemd, die haar naam te danken heeft aan het kleurenpalet dat moeder natuur gevormd heeft. Ontstaan door een combinatie van regen, wind en erosie van twee tektonische platen, zandsteen en mineralen is dit een plaatje om te zien. Je zou dan ook haast denken dat dit waanzinnige plaatje gemaakt is door kunstenaars, een leger aan graffiti artiesten. Het is dan ook verbazingwekkend dat moeder natuur hier verantwoordelijk voor is.

National Park Doñana in Spanje

In de nabije omgeving van Sevilla ligt National Park Doñana, een wirwar van riviertjes. De uitgestrekte lagunes, moerassen, zoutpannen, wetlands en pijnboombossen beslaan een gebied van meer dan 51.000 hectare en is waar onderkomen voor Afrikaanse en Europese trekvogels. Ben je helemaal idolaat van flora en fauna dan mag je dit grootste natuurgebied van Europa niet mislopen. En als je er dan toch bent, kun je genieten van de stad Sevilla, dat zoveel te bieden heeft aan eeuwenoude cultuur.
Mocht je deze mooie plek afzonderlijk willen ontdekken, dan kun je altijd de prijzen vergelijken voor goedkoop parkeren bij Schiphol, sommige parkeerplaatsen hebben zelfs overdekte locaties.

spanje

Whitehaven Beach in Australië

Australië is het land met ontelbare buitengewone plekken. Het aquarelkleurige Whitehaven Beach, dat onderdeel is van de Whitsunday eilanden, is zo enorm schitterend van kleur, dat je je blijft verbazen. Het lijkt wel of je ogen je bedriegen, maar het is echt de werkelijkheid. De combinatie van een bepaalde lichtval samen met een minuscuul drijvend gesteente (sediment) zorgen voor dit helder kleurende water. Maar ook de stranden zijn zo mooi van kleur, bijna paradijselijk te noemen. Dit komt door het kwartsrijke zand.

Salar de Uyuni in Bolivia

Desolaat, maar toch imponerend is de enorme zoutvlakte Salar de Uyuni. Op 3650 meter hoogte gelegen maakte deze op één na grootste zoutvlakte van de wereld, vroeger deel uit van het immense Michinmeer. Nu is het een witte woestijn, waar in het regenseizoen, tussen december en april, een flinterdun, maar reflecterend laagje water ligt. Een spiegel waarin de horizon en wolken reflecteren. 12.000 vierkante kilometer aan zout, meer dan 10 miljard ton ligt daar verspreidt. Rotsachtige stukken land, die niet met zout bedekt zijn, toren aan beide kanten boven de zoutvlakte uit, als donkere oases, zwarte fatamorgana’s. Zelfs de meest doorgewinterde reiziger zal zich verbazen over dit onrealistische landschap.

Dodevlei in Nambië

De Dodevlei, samen met de Sossusvlei in Nambië zijn een mysterieuze gewaarwording. De aciabomen, die in deze witte kleivlakte staan, zijn meer dan 900 jaar oud. Vroeger werden ze bewaterd door de overstromende rivier. Nu staan ze door de klimaatverandering niet meer met hun voeten in het water, omdat ze omringt zijn door zandduinen van wel 300 à 400 meter hoogte, die het overstromende water van de rivier blokkeren. Ze zijn doodgegaan, verdord en ook nog eens zwartgeblakerd en kun je met recht zeggen dat dit een Dodevlei is. Wil je deze vlei op zijn mooist zien, dan moet je een bezoek brengen in de vroege ochtend of late middaguren, want dan is de lichtval op zijn best.

Nationaal Park Göreme in Turkije

Cappadocië, dat in zijn geheel is opgenomen in de Werelderfgoedlijst, ligt midden in Turkije en is ontstaan door vulkaanuitbarstingen en erosie. Gigantische hoge en grote rots-kegels van wel 40 meter hoog steken als paddenstoelen uit de grond en overheersen het landschap, dat verder bestaat uit kloven en grotten. De rots-woningen en ondergrondse steden zijn een traditioneel menselijk onderkomen uit de 4e eeuw. Vanuit een heteluchtballon schitterend om te aanschouwen. Maar je kunt deze prachtige omgeving ook per voet of mountainbike verkennen.