Onderdompelen in de Marokkaanse cultuur van Marrakesh

Beoordeel deze post

Marrakesh, ookwel Marrakech is de koningsstad van Marokko. Deze sprookjesachtige stad is voor de toeristen een stad vol verborgen parels. De stad, gelegen op de Haouzvlakte, heeft een prachtige historische kern die al vanaf de begin jaren ‘80 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Door de unieke sfeer en de bijzondere bezienswaardigheden behoort Marrakesh met recht tot de best bezochte steden van Noord-Afrika. Het mooiste van Marrakesh vind je in de stegen en straten. Achter de eenvoudige muren vind je winkeltjes die de look hebben van een waar paleis. Het toerisme is dan ook de belangrijkste vorm van inkomsten.

Bevolking

De authentieke inwoners van Marrakesh dragen nog de traditionele kledij, een lang gewaad dat ook wel een Kaftan of Djellaba wordt genoemd. Hieronder worden sokken met slippers gedragen. Vrouwen dragen daarnaast een hoofddoek. Toch zie je ook steeds meer mensen in westerse kleding rondlopen. Deze twee vormen van kledij door elkaar geven een unieke mengeling van traditioneel en modern weer. De heilige dag is bij de Moslims de vrijdag, op deze dag wordt de moskee meerdere keren per dag bezocht. De kleding is op deze dag aangepast naar sjiek en meestal geheel wit.

Het is altijd handig als je op vakantie gaat, om allerlei reisinformatie over je vakantiebestemming te vergaren. Wat is de cultuur en wat zijn de normen en waarden van dit land? In Marrakesh overheerst de moslim cultuur. Het wordt dan ook zeer op prijs gesteld als je je aanpast aan de bepaalde kledingvoorschriften. Natuurlijk is het warm en draag je het liefst een korte broek en een topje, maar het wordt gewaardeerd als je, als vrouw, buiten je hotel je lichaam zoveel mogelijk bedekt. Dan toon je respect voor hun cultuur. Maar niets is verplicht, de keuze hierin ligt bij jezelf. Wat je wilt en vooral waar je je het meest prettig bij voelt.

Buitenleven

De inwoners van Marrakesh leven vooral op straat, of het nu dag of avond is, de meeste mensen zijn buiten. Als ze niet hoeven te werken genieten ze net zo van het vertier in en om de stad als de toeristen. Het zijn niet alleen maar mannen die je tegenkomt, ook vrouwen trekken er op uit, met of zonder de kinderen. Maar het zijn toch vooral de mannen die je op de terrasjes aantreft, nippend aan een espresso of een glas water.

De kramen en de winkeltjes worden dan ook voornamelijk door mannen bemand. Dat zegt niet dat de vrouwen niets doen. Zij verkopen rieten manden, gebreide mutsen en ze decoreren de handen van velen met henna. Daarnaast speelt de opvoeding van de kinderen een grote rol.

De oude en de nieuwe stad

De stad is, als het ware, opgesplitst in twee delen. De oude stad (Medina) bestaat uit smalle steegjes en straatjes waar je veelal niet met de auto kunt komen. Heb je een hotel geboekt in de oude stad, dan zal je moeten lopen met je bagage. Door de vele straatjes is het soms lastig om je hotel te vinden. Gelukkig is de bevolking vriendelijk en behulpzaam, houdt er alleen wel rekening mee dat de hoofdtaal Arabisch of Frans is, dus niet iedereen spreekt begrijpelijk Engels. Het is dan ook een aanrader om de naam en adres van je hotel op een papiertje bij je te dragen, of op te slaan in je telefoon.

De ‘nieuwe’ stad, die de wijken Hilvernage en Guéliz bevat maakt een groot verschil ten opzichte van de ‘oude’ stad. De bebouwing is een stuk moderner en de straten zijn breder. Je kunt dan ook gemakkelijk overal met de auto komen. Dat de ‘nieuwe’ stad een stuk moderner is dan de ‘oude’ stad zie je al gauw terug in de eetgelegenheden, deze zijn een stuk Westerser. Terwijl je in de ‘oude’ stad vooral traditionele restaurantjes vindt. Het is zelfs zo modern dat je er de winkelketens Mango en Zara kunt terugvinden.

Bezienswaardigheden

De ‘nieuwe’ stad wordt met de ‘oude’ stad verbonden door de Avenue Mohammed V. Een bezoek aan deze statige en brede verbinding is zeker een aanrader. Dit is ook mogelijk met paard en wagen die je kunt vinden in de Medina aan het beroemde Place Djemaa El Fna, dat samen met het naast liggende soeks, de grootste toeristische trekpleister is. Bij de vele kraampjes kun je je tegoed doen aan vers geperste sappen, noten, dadels en vijgen.

 Place Djemaa El Fna

Place Djemaa El Fna

Als de avond valt verdwijnen de kraampjes en krioelt het plein van de mensen. Overal worden kleine toneelstukjes opgevoerd, proberen kinderen tissues aan je te verkopen en kun je je handen laten decoreren met henna. Je kunt zelfs je toekomst laten voorspellen door een waarzegster. Ook nu wordt er weer handel gedreven, maar is in de avond vooral gericht op wierook en lantaarns. Het is altijd druk op dit plein, constant zijn er veel mensen op de been, maar je hoeft je hierdoor niet te laten afschrikken. De sfeer is altijd gezellig en ’s avonds kun je genieten van één groot openluchtrestaurant, waar je al voor 1 euro linzensoep ‘Harira’ kunt eten.
Er zijn ook andere bezienswaardigheden zoals de grootste Moskee van Marrakesh de Koutoubia Moskee, wat het symbool van de stad is. Naast de moskee bevinden zich nog deels pilaren van de oude moskee. Er is een nieuwe moskee gebouwd omdat de oude moskee niet aan de vereiste regels voldeed. Een moskee moet namelijk te allen tijden goed liggen ten opzichte van de Heilige stad Mekka.

Marrakesh is niet voor niets een sprookjesstad, je komt hier al gauw achter als je een bezoek brengt aan de verschillende paleizen zoals Palais de la Bahia met zijn 160 kamers of El Badi Paleis. Met wel een paar honderd kamers meer dan la Bahia, is dit 16 -eeuwse paleis niet meer dan een ruïne. Maar ook de Ben Youssef Medrassa koranschool is een bezoek waard. Wordt de drukte je allemaal teveel, kom dan tot rust in één van de vele mooie groene parken, waar ook de bevolking graag verblijft tijdens de warmste uurtjes van de dag. Of breng een bezoekje aan een Marokkaanse Hammam. Dit is een Marokkaanse spa waar je heerlijk tot rust kunt komen en je kunt er verschillende soorten badrituelen boeken.

Klimaat

In de maanden november tot en met april is de kans op langdurige neerslag groot. De temperaturen daarentegen zijn dan wel stuk aangenamer dan in de zomermaanden waar de temperatuur kan oplopen tot meer dan 36 ̊C. Ondanks de vele neerslag die er kan vallen is de kans op veel zon het gehele jaar door aanwezig. Marrakech is dankzij het ruime aanbod in relatief goedkope vluchten een populaire stedentripbestemming geworden. In ruim drie uur vlieg je al vanaf Amsterdam naar deze sfeervolle Marokkaanse stad.