De weg kwijt? en nu?

Beoordeel deze post

De weg kwijt zijn overkomt iedereen wel eens. Maar ben je verdwaald in een bepaald gebied zoals in de jungle, in de woestijn of op zee, dan kan dit enorm grote gevolgen hebben. En probeer dan maar eens relaxed te blijven als je je alleen in de middle of nowhere bevindt. Wat kun je doen als je verdwaald bent? Wat zijn de opties? en zijn er wel opties? Om te beginnen zal je een goede voorbereiding moeten treffen. Waar ga je naartoe, wat zijn de mogelijke gevaren en wat moet er absoluut in je backpack zitten?
Een basis overlevingspakket kan uit verschillende voorwerpen bestaan.
Een aantal praktische, dan wel noodzakelijke benodigdheden zijn toch wel:

  • Een zakmes
  • Zuiveringstabletten
  • Een vuursteentje
  • Een stuk touw
  • Een vishaakje
  • Een waterfles
  • Een kompas ( dan wel op je telefoon )
  • Een EHBO set

Verdwaald in de jungle

De jungle, oerwoud, rimboe en/of tropisch regenwoud bestaat voornamelijk uit bomen en planten en het kent een warm en vochtig klimaat. Tropische regenwouden vind je in alle werelddelen die vlakbij de evenaar liggen. Zoals in midden en zuid Amerika, Afrika, Zuidoost- Azië en Midden- Azië. De jungle is op te delen in drie soorten.

  • Het moesson- of seizoen woud:
    Dit zijn wouden met minstens 3 drogen maanden per jaar
  • Bergregenwouden:
    Dit zijn regenwouden hoog in de tropische bergen. Deze wouden hebben minder plantgroei door de lage temperatuur. Ook de plantgroei is er minder door de sterke wind.
  • Mangrovewouden:
    Deze liggen bij de tropische kust zoals bij de Indische oceaan, de kusten van Noord en Zuid- Amerika. het Caribische gebied en West Afrika.

Het grootste tropisch regenwoud ligt in Zuid- Amerika en bestaat uit 3 miljoen m². Door dit regenwoud loopt een grote rivier, de Amazone.
Ben je in de jungles van bijvoorbeeld de Amazone en onverhoopt je gids verloren of te ver van de groep gelopen, dan kan dat behoorlijk beangstigend zijn. Er lopen en kruipen allerlei dieren rond, die je beter niet tegen kunt komen. Zoek voordat je gaat reizen uit, welke dieren en/ of insecten je mogelijk op je pad kunt tegenkomen of die je zeker weten moet vermijden. Zo weet je in het ergste geval, waarop je moet letten.
Je kunt een schuilplaats zoeken, weg van de grond zodat je geen last hebt van bijvoorbeeld slangen. Zoek een grote, stevige wandelstok / tak op om mee, voor je, op de grond te tikken. Zo laat je slangen weten dat je eraan komt. Voor dit gevaar zullen zij met een beetje geluk vluchten.
De grootste kans om mensen tegen te komen is voornamelijk bij water. Ga op zoek naar een stroompje of riviertje. Klim hiervoor nooit omhoog, maar ga logischerwijs juist bergafwaarts. Mocht je nou water gevonden hebben, ga daar dan niet in zitten. In het regenseizoen kan het water in een rap tempo stijgen met wel 10 meter. Houdt afstand van de oever. Je kunt wel een flesje water “tappen” om te zuiveren met bijvoorbeeld zuiveringstabletten. Zo kun je je vochtgehalte op peil houden.
Probeer een vuurtje te maken en zorg daarbij dat dit vuurtje goed rookt. Rook ontstaat als je het vuur bedekt met wat natte bladeren. De rook is dan vaak tot in de verre omtrek te zien.

De weg kwijt in de woestijn

Hoewel woestijnen verschillend zijn, hebben ze een tekort aan water met elkaar gemeen. In woestijngebieden valt er gemiddeld minder dan 100 mm regen per jaar. In de droogste gebieden, bijvoorbeeld in de Atacama-woestijn in Chili in Zuid-Afrika, is de laatste 40 jaar geen regen gevallen.
In de meeste woestijnen valt er echter wel wat regen, meestal tijdens plotselinge stormen die gedurende één of twee maanden per jaar voorkomen. Daarnaast heeft de woestijnlucht een lage vochtigheidsgraad. Dit maakt de lucht erg droog en bevat het weinig waterdamp. Wanneer de zon schijnt, loopt de temperatuur op tot 40°C en soms tot 50°C. Het land wordt nog heter, want de temperatuur van het woestijnoppervlak kan tijdens de heetste uren wel 75°C bereiken.
’s Nachts daalt de temperatuur echter snel. Zelfs in de heetste woestijnen is het ’s nachts erg kil met temperaturen tot onder het vriespunt.

Woestijnen kunnen er heel verschillend uit zien. Slechts een kwart van alle woestijnen bestaan uit zand. De meeste woestijnen bestaan uit stenen of grind, maar er zijn ook zoutwoestijnen of woestijnen die met oud vulkanisch gesteente bedekt zijn. Er zijn woestijnen in Azië, Afrika, Noord en Zuid-Amerika en zelfs het ijskoude Antarctica. Bijvoorbeeld de Taklamakan-woestijn, deze ligt in China en maakt deel uit van enorm groot droog gebied. De zandwoestijn heeft een oppervlakte van 272.000 km2.
Een ander voorbeeld is de Sahara, die meer dan 1/3 van Afrika bedekt. Hierdoor is de Sahara de grootste woestijn ter wereld met een oppervlakte van 9.269.000 km2. Waarvan gemiddeld 1/5 deel bestaat uit zandzeeën. De woestijnen kennen een grote hoeveelheid aan insecten, slangen en andere reptielen. Maar ook spinnen, schorpioenen, sprinkhanen en knaagdieren zoals eekhoorns, kangoeroeratten en springmuizen. Daarnaast zijn er nachtdieren zoals diverse soorten uilen, gekko’s, wangzakmuizen en woestijnvossen.

Als je de weg kwijtraakt in de woestijn, dan kan dat grote gevolgen hebben. Door de enorme hitte is de kans op uitdroging groot. Ga je aan de wandel dan is het risico dat je nog verder verloren loopt zeer groot aanwezig. Blijf zoveel mogelijk op één plaats. Als je zelf op zoek gaat naar een uitweg, dan vergt dat veel energie. Deze energie heb je nodig, dus spaar hem op i.p.v. hem te verbruiken. Laat een ander jou vinden.
Zoek of maak een schuilplaats weg van de zon. Als er geen rotsen zijn, waar je kunt schuilen, kun je ook een provisorische tent van je kleding maken. Zand is doorgaans bloedheet door de brandende zon die er op schijnt. Als je echter een aantal centimeter diep graaft, voelt het zand koeler aan. Als je minder verhit bent, zal je minder zweten en daardoor minder een afgepeigerd gevoel hebben. Je bespaart de broodnodige energie.
Heb je een mobiele telefoon, dan kun je deze goed gebruiken. Niet om te bellen, want bereik zal je waarschijnlijk niet hebben. Maar je kunt hem wel gebruiken als spiegel. Spiegel het glas maar naar de zon, de weerkaatsing van het licht is, met een beetje geluk, kilometers ver te zien. Een ideale SOS methode.

Verdwaald op zee

Tegenwoordig is eilandhoppen razend populair. Je gaat van eiland naar eiland om daar de schoonheid te zien en van alles te beleven. Maar sommige landen bestaan uit wel heel veel kleine eilandjes, zoals Seychellen met haar 115 eilanden. De kans dat je hier verdwaald raakt is natuurlijk altijd aanwezig. Met een navigatiesysteem kom je er wel. Maar wat als je niet over een navigatiesysteem beschikt? Helaas hebben niet alle boten deze luxe.
De_seizoenen_grote_BeerGéén navigatiesysteem, maak dan gebruik van de sterrenhemel. Als je je op het noordelijk halfrond bevindt, dan kun je de poolster, de helderste ster van de kleine of grote beer, gebruiken als leidraad. De poolster geeft aan waar het noorden is. De kleine beer ziet eruit als een soort steelpan. De sterrenbeelden draaien om de poolster heen. Per seizoen staan ze dus op een andere plekpoolster
Wordt je blik getrokken naar zeevogels, dan is dat goed nieuws, want gemiddeld binnen 1,5 kilometer bevindt zich land. Maar je kunt ook naar de wolken kijken. Je kunt ervan uitgaan dat bij veel stapelwolken land zich heel dichtbij de onderkant van de wolk bevind.

Benarde situaties

Verdwalen is nooit leuk. Niemand zit er op te wachten, maar soms overkomt het je wel. Kom je in één van deze benarde situaties terecht, dan kun je deze tips mogelijk gebruiken. Probeer niet in paniek te raken en gebruik je gezonde verstand, dan komt het allemaal goed.