Minimaliseer de kans op een jetlag

5/5 - (2 stemmen)

Het is heel vervelend als je last hebt van een jetlag. Het kan je vakantie op een afschuwelijke manier flink verpesten. Of je nu piloot, stewardess of gewoon reiziger bent, iedereen heeft wel eens last van een jetlag. Gelukkig zijn er een aantal foefjes waardoor je een jetlag kan minimaliseren en zelfs kunt voorkomen.

8 manieren die je helpen om een jetlag te voorkomen

  • Je jetlag weg downloaden:

Dit klinkt misschien een beetje raar, maar het kan echt. Maar wat moet je hier dan voor doen? Download op de smartphone de app ‘Jet Lag Rooster’ en vul de basisgegevens van je reis in. Er wordt ook gevraagd om je slaapgewoontes in te vullen. Aan de hand van deze gegevens komt de app met een slaapschema dat tot in de puntjes gedetailleerd is. Dit slaapschema is voor 5 dagen. De app houdt rekening met de aanmaak van het melatonine hormoon, aan de hand van blootstelling aan licht

  • Voor vertrek je bioritme synchroniseren:

Door je slaapritme een aantal dagen voor je vertrek aan te passen, kun je een soort voorsprong krijgen op de tijd.
Vlieg je naar het Oosten, ga dan iets vroeger bed en ga je naar het westen, dan kun je beter wat langer op blijven.
Heb je er te laat erg in gehad om dit te doen, dan kun je het ook nog proberen tijdens je vliegreis. Zet je horloge in ieder geval na het inchecken alvast op de tijd van het land waar je heen gaat. Je kunt dan tijdens je reis je eet, drink en slaapgewoonte hierop toepassen.

  • Een gunstige aankomsttijd plannen:

Tegenwoordig heb je keuze genoeg in het plannen van je aankomsttijd. Als je een reis gaat boeken, zorg er dan voor dat je de namiddag of uiterlijk in de vroege avond aankomt. Je hebt op deze manier voldoende tijd om aan je nachtrust te komen en je zult zien dat je veel sneller aan het tijdsverschil gewend bent. Wist je dat fel zonlicht de productie van melatonine afremt en je daardoor minder slaperig zult worden? Kun je moeilijk in slaap komen, dan kan een oogmasker of oordopjes een enorme uitkomst bieden.

  • Drink voldoende water en vermijd koffie en alcohol:

Uitdroging is één van de meest voorkomende oorzaken van een jetlag. Koffie en alcohol hebben een uitdrogend effect op het lichaam en dat wordt ook nog eens extra versterkt als je je op grote hoogte bevindt, omdat de lucht dan droger is.

  • Blijf in beweging:

Langdurig stilzitten is niet goed voor je lichaam. Je wordt stijf en daarom is het goed om elke twee uur even je benen te strekken. Ook kun je een aantal rekoefeningen doen. Vaak worden deze aangegeven in het flight-magazine.

  • Houd jezelf voor dat je niet moe bent:

Kom je toch in de vroege ochtend of middag aan, geef dan absoluut niet toe aan je vermoeidheid. Laat je leiden door het ritme van de dag. Ga niet tussendoor een dutje doen, maar blijf lekker actief bezig. Ga niet extra vroeg naar bed, maar gewoon op de normale tijd die je gewend bent. Geef je lichaam de tijd die het nodig heeft om te acclimatiseren.

  • Eet koolhydraten voor vertrek en eiwitten bij aankomst:

dit is misschien iets wat je nog niet wist, maar je eetgewoonte en je bewegingspatroon zijn van invloed op je slaappatroon. Experts op dit gebied adviseren om daarom de avond voor vertrek een koolhydraatrijke maaltijd te nuttigen en juist een eiwitrijke maaltijd te nemen als je bent aangekomen in het land van bestemming. Er wordt beweerd dat dit helpt om het natuurlijke ritme sneller te laten herstellen. Vliegtuigmaaltijden kun je beter overslaan, omdat deze aangeboden worden op de tijdstippen waarop je zou eten in het land waaruit je vertrokken bent. Wordt een maaltijd aangeboden op de etenstijd van het land van aankomst, dan wordt het een heel ander verhaal.

  • Beweging is de remedie tegen futloosheid:

Beweging is goed voor je gezondheid, maar ook voor je slaappatroon. Als je minimaal 30 minuten per dag flink beweegt, dan komt dat zeker ten goede van je nachtrust. Neem daarom ook wat sportkleding mee naar je vakantiebestemming en zorg dat je ook daar aan voldoende beweging komt. Als je gaat sporten maakt vermoeidheid plaats voor energie en kom je beter in je vel te zitten.

Ga je een lange reis maken, neem dan deze tips in acht, het kan allicht helpen om een jetlag te voorkomen, zodat je volop kunt genieten van je reis.