Reizen door Tibet

Beoordeel deze post

Grenzend aan de hooggebergtes van Yunnan en Sichuan ligt de Tibetaanse Autonome Regio, dat sinds de ‘invasie van Tibet’ van 1950-51 behoort tot de Volksrepubliek China. Er wonen ongeveer 2,5 miljoen Tibetanen en 3 miljoen Chinezen. Oude pelgrimsroutes, gebedsvlaggen en kloosters zijn kenmerkend voor dit schitterende land wat ook vaak het ‘Dak van de Wereld’ genoemd wordt. Ook grenst Tibet aan de landen;

 • India
 • Nepal
 • Bhutan
 • Birma en
 • China.

Tibet is bekend van het Tibetaanse boeddhisme, dalai lama, vergezichten, het Himalayagebergte en de vele indrukwekkende kloosters en gebouwen. De hoogste berg ter wereld: “De Mount Everest.” ligt ook in Tibet, en hoort bij de Himalaya.
Tibet kent veel invloeden van diverse culturen, zoals de Mongolen, de Nepalezen, de Chinezen en de Arabieren. Deze verschillende invloeden zorgen voor een interessante en unieke cultuur onder de Tibetanen. De natuur, de spirituele cultuur en de eeuwenoude Boeddhistische gebruiken maken een bezoek aan Tibet zeker bijzonder.

Reizen naar en door Tibet vereist een uitgebreide voorbereiding, maar is daarmee niet onmogelijk. Een goede en de meest voorkomende manier om zonder al te veel zorgen door Tibet te kunnen reizen is door het boeken van een georganiseerde groepsrondreis. Dit kan bijvoorbeeld via Djoser en Shoestring. Helaas is het namelijk nog steeds verboden om door Tibet te ‘backpacken’. Je kunt wel individueel reizen door vooraf uitjes met een gids te boeken. Onder begeleiding van een gids is de enige manier waarop je door Tibet mág reizen. Via een reisagent kun je toch je eigen reis samenstellen, daarnaast word je goed geadviseerd en geholpen bij het regelen van je reis.

Omdat Tibet een zeer hoog gelegen land is, is de lucht minder rijk aan zuurstof. Dit houdt voor veel toeristen in dat ze eerst een aantal dagen moeten acclimatiseren na aankomst.

Bezienswaardigheden

Om te beginnen uiteraard de hoofdstad Lhasa. Lhasa bestaat uit twee delen: het Chinese deel wat qua sfeer en aanzicht vergelijkbaar is met andere Chinese steden en het meer authentieke Tibetaanse deel. Veel kloosters in de stad zijn tijdens de Culturele Revolutie helaas verwoest, alhoewel deze grotendeels weer opgebouwd zijn en toegankelijk voor publiek zijn gemaakt. Het toerisme is de belangrijkste inkomstenbron voor Tibet.

 • Drepung- Klooster

Drepung_MonasteryDrepung was het grootste klooster in Tibet en was het grootste klooster van alle religies in de wereld. Het klooster bevindt zich op Gambo Utse-berg, 5 kilometer van de westelijke voorstad van Lhasa. Er wonen nu nog ongeveer 700 monniken, van de circa 15000 monniken die daar Onno 1950 leefden. Slechts een klein deel van het Drepung-klooster is herbouwd en staat op de UNESCO lijst van culturele erfgoederen.

 • Het Potala Paleis

In Lhasa moet je zeker het 13 verdiepingen tellende Potala paleis, vol met boeddha beelden en muurschilderingen, bewonderen. prachtige Potala paleis was het winterpaleis van onder andere de dalai lama’s en is gebouwd op de berg Marpori. De tempel is al eeuwenlang een belangrijk boeddhistisch bedevaartcentrum en een van de belangrijkste bestemmingen voor pelgrims in Tibet. Het, door de eeuwen heen uitgebreide, tempelcomplex heeft een oppervlakte van wel 25.000 m². De tempel telt vier verdiepingen en de daken bestaan uit vergulde bronzen tegels.

 • Jokhang Tempel

De grote Jokhang tempel is de belangrijkste zetel van het Tibetaans boeddhisme. Vele boeddhisten komen naar deze tempel als bedevaartreis om er te bidden en/ of offers te brengen. De Jokhang Tempel, die ook op de Unesco Werelderfgoedlijst staat, kenmerkt zich door de gekleurde doeken over de balustrades van de balkons en de monniken in oranje gewaden, die komen en gaan.

De meeste reisroutes leiden vanuit Lhasa o.a. naar

 • Gyantse

Gyantse is een traditioneel plaatsje en ligt op 3950 meter hoogte. De belangrijkste bezienswaardigheid in Gyantse is het Palkhorklooster met de Kumbum-stupa, waarin je wel zeven verdiepingen omhoog kan klimmen tussen de routetibetmuurschilderingen. Ook kun je er heerlijke wandelingen maken.

 • Shigatse

Het grotendeels moderne Shigatse (90.000 inwoners) is na Lhasa de grootste stad van Tibet en wordt met name bezocht vanwege het op een heuvel gelegen Tashilhunpo klooster. Dit enorme klooster, dat ook op de UNESCO lijst staat genoteerd, biedt een prachtig uitzicht over de stad.

 • Samye

Het zogenoemde Samyeklooster is het oudste klooster van Tibet en ligt zeer afgelegen, maar is zeker een bezoekje waard. In de omgeving van Samye kun je een trekking maken van een aantal dagen, waarbij je kampeert in de weidse natuur met prachtige bergen en meren.

Per reisaanbieder en reisduur zal het variërend zijn welke tussenstops er op de route nog meer worden gemaakt. Je bent er in ieder geval verzekerd ooggetuige te zijn van oneindig veel prachtige bergmeren, wellicht zelfs van één van de vier heilige meren in Tibet, nomadenvolken, bergpassen, tempels, kloosters en gletsjers.
 • Rongbuk

In Rongbuk, op circa 5000 m hoogte, kun je het Rongbuk klooster bewonderen. Rongbuk is het hoogst gelegen Boeddhistische klooster ter wereld en vanuit hier kun je een circa 3 uur durende tocht naar het Mount Everest North Base camp maken, gelegen in het Qomolangma Natuur Reservaat, om lekker te kunnen klimmen. Onderweg passeer je de Gyatso pas, waar je een hoogte bereikt van circa 5.200 m. Het uitzicht onderweg is adembenemend en met name tijdens de zonsopgang is het Base Camp een bijna magische plek met uitzicht op de imposante Mount Everest. Maar pas op en laat het schitterende uitzicht je niet misleiden, deze tocht is zwaar.

Kosten

In Tibet betaal je met de Chinese yuan renminbi (CNY). Daarnaast heb je een paspoort nodig dat nog minimaal 7 maanden geldig is bij een ( verplichte ) visumaanvraag.

Beste reistijd

Mei, juni en september, 6 uur later dan bij ons, zijn de beste maanden om naar Tibet te reizen. Hiermee vermijdt je de koudere wintermaanden en ook het massatoerisme.

Op 12 augustus 2015 waren er grote chemische explosies in de haven van Tianjin. Daarbij zijn honderden doden en gewonden gevallen. Er is beperkt toegang tot het direct getroffen gebied. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen. Je kunt dit volgen met het reisadvies.