Backpacken en werken

Beoordeel deze post

Veel backpackers nemen tijdelijke baantjes aan om tijdens de reis toch iets meer geld te besteden te hebben. Bovendien is het unieke manier om het land en de bevolking beter te leren kennen. In veel landen worden werkzoekende backpackers met open armen ontvangen. Wel moet je met een aantal zaken rekening houden. In sommige landen heb je bijvoorbeeld een werkvisum nodig. Hoe je dit en andere zaken regelt, leggen we je graag uit in onderstaand artikel.

Werkzaamheden voor backpackers

Sommige werkzaamheden zijn uitermate geschikt voor tijdens je backpack vakantie. Tijdelijke baantjes waar je weinig kennis en ervaring voor nodig hebt kun je bijna overal wel vinden. Typische banen die voor backpackers geschikt zijn;

  • Schoonmaker – Huizen, hotels of horecagelegenheden. Op veel plaatsen kunnen ze wel een helpende hand bij de interieurverzorging gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld ramen lappen, stofzuigen, vegen en opruimen tegen betaling, maar je kunt dit ook doen in ruil voor een maaltijd en een slaapplaats.
  • Barmedewerker – Achter de bar staan of een paar dagen meehelpen in de bediening bij je favoriete hang out is natuurlijk een ideale manier om je vakantie te bekostigen. Wees daarom altijd open en enthousiast naar de medewerkers, vraag of ze hulp nodig hebben en wie weet sta jij daar binnenkort gezellig biertjes te tappen.
  • Oppas – Als je de ambitie hebt om te gaan oppassen of au pair te worden tijdens je reis, dan raden wij je aan dit voor vertrek nog te regelen. Veel mensen laten natuurlijk hun kinderen niet zomaar achter bij de eerste de beste reiziger. Hier heb je speciale websites voor waar je een profiel kunt aanmaken, zodat potentiele werkgevers je beter kunnen leren kennen. Maak wel duidelijke afspraken met je werkgever, zodat je genoeg tijd overhoudt om het land te verkennen.
  • Leraar – In veel landen is er vraag naar mensen die kunnen helpen in het onderwijs. Help bijvoorbeeld met het geven van dramalessen, handvaardigheid lessen of wordt leraar Engels. Je kunt van te voren ook een TELF cursus doen, zodat je meer kans hebt op een hoger salaris. In ontwikkelingslanden wordt het op prijs gesteld als je ook wat schoolspullen meeneemt, zoals schriftjes, potloden en schoolkrijtjes.
  • Klusser – Heb je twee rechterhanden? Biedt dan jouw diensten aan als timmerman, hovenier of loodgieter. Er zijn veel ontwikkelingsprojecten waar je in ruil voor kost en inwoning mag helpen met het bouwen van scholen en weeshuizen. Werk waar je zeer veel voldoening uit krijgt!

Werkvisum regelen

In bijvoorbeeld Azië en Australië is het hebben van een werkvisum erg handig. Regel je visum op tijd, want in de meeste landen wordt deze niet meer verschaft als je het land al binnen bent. In Indonesië, de Filipijnen en Nepal krijg je wel een visum bij aankomst en in Japan en Singapore heb je zelfs geen visum nodig. Ga dus altijd na of er voor jouw reisbestemming een werkvisum nodig is. Er zijn reisorganisaties die je vooraf helpen aan een baan voor tijdens je vakantie. Als je de zekerheid van een baangarantie wilt kun je hier dus goed gebruik van maken. Het enige nadeel is dat de spontaniteit en vrijheid van je vakantie er wel een beetje af gaat. Iets waar veel backpack reizigers veel waarde aan hechten. Aan de andere kant wordt er bij zo’n reisorganisatie van alles voor je geregeld. Je krijgt hulp bij het vinden van werk, onderdak, het aanvragen van een werkvisum en kun je alvast in contact komen met andere backpackers die hetzelfde werk gaan doen.

Hoge verwachtingen?

Als je gaat werken tijdens je vakantie moet je er niet vanuit gaan dat je slapend rijk kunt worden. De meeste backpackers werken voor een minimumloon of in ruil voor kost en inwoning. Het gaat dus meer om de ervaring en het is een gunstige manier om je backpackreis zo low budget mogelijk te maken. Het grote voordeel van werken tijdens je vakantie is dat je heel snel de taal kunt leren en dat je de gebruiken van de plaatselijke bevolking snel leert kennen. Je bouwt vriendschapen op en het is een ervaring om nooit te vergeten.