Backpacken in Bolivia

Beoordeel deze post

Bolivia is een zeer geliefde reisbestemming onder backpackers. Het wordt ook wel gekscherend de backpackershemel genoemd. Het land heeft alle ingrediënten om er een ultieme backpackvakantie te beleven. Er is zoveel te zien en er valt zoveel te beleven dat werkelijk iedereen direct verliefd wordt op dit bijzondere Zuid-Amerikaanse land. Je kunt hier op avontuur gaan in de Amazone, bergen beklimmen in het Andesgebergte of historische bouwwerken bewonderen in de oude steden. De bevolking is hier zeer vriendelijk en gastvrij. Er zijn voldoende accommodaties te vinden en mensen helpen je graag met het vinden van een fijn restaurant of een betaalbaar hotel.

Reisinformatie Bolivia

Er zijn behoorlijk wat klimaatverschillen in Bolivia. Het land ligt tamelijk centraal in Zuid-Amerika en heeft geen kustlijn. Dit heeft behoorlijk effect op de temperaturen in dit land. In het zuidwesten van Bolivia is het klimaat droog. Hier heerst een combinatie van steppe- en woestijnklimaten. In de hoger gelegen Andes gebieden heerst het hooggebergteklimaat. Het kan hier dus behoorlijk fris zijn. In de Andes regent het nauwelijks waardoor het er vrij droog is. Het gebied dat dichter bij de Amazone ligt heeft een natter klimaat, vanwege de vele regenval vanuit dit gebied. Ten oosten van de hoogvlakte van Bolivia kent men diverse klimaten. Dit noemt men ook wel subtropische klimaten. In andere kleine gebieden van Bolivia heerst het tropisch regenwoudklimaat, waarbij je rekening moet houden met het regenseizoen. In de maanden januari en februari valt de meeste regen in Bolivia. In de winter kan het in Bolivia sneeuwen, maar besneeuwde bergtoppen kun je hier bijna het hele jaar door wel aantreffen.

Kenners zeggen dat de beste tijd om af te reizen naar Bolivia in de maanden mei tot en met september is vanwege de gunstige temperaturen. De gemiddelde temperatuur ligt dan rond de 14 graden, maar verschilt uiteraard per regio. Let er dus bij het inpakken van je backpack goed op welke weersomstandigheden je kunt treffen tijdens jouw verblijf in Bolivia. Neem in ieder geval een lekker warm vest mee en een regencape in je backpack is ook zeker geen overbodige luxe.

Bezienswaardigheden in Bolivia

Bolivia is een land dat rijk is aan cultuur en natuurschoon. Hier ronddwalen is dan ook zeker geen straf. Je kunt in Bolivia niet terecht voor een luie strandvakantie, want je vindt hier geen uitgestrekte stranden en het is er ook lang niet altijd zonnig. Bolivia is de ultieme bestemming voor een avontuurlijke en actieve vakantie, waarin je veel kennis opdoet over het land. Er is ontzettend veel te zien en te doen in Bolivia en daarom is het moeilijk in het kort aan te geven welke bezienswaardigheden je er allemaal kunt bezoeken. Toch vind je hieronder een klein lijstje met daarin de absolute hoogtepunten van Bolivia.

La Paz

La Paz is de bruisende hoofdstad van Bolivia. De stad ligt op 3600 meter hoogte en vanaf de gebergte rondom heb je een spectaculair uitzicht over deze kleurrijke stad. In La Paz vind je een bijzonder kunstmuseum, een oude gevangenis en aan het San Fransisco plein vind je de prachtige gelijknamige kathedraal. Op het plein vind je ook de gezellige Lanza markt.

Potosí

Potosí is misschien wel één van de mooiste steden van Zuid-Amerika. In de 17e eeuw was Potosí een wereldstad, naast andere grote steden zoals Londen en Parijs. De rijkdom verwierf de stad met name door de succesvolle zilvermijnen, maar tegenwoordig moet de stad het meer hebben van het toerisme. De mijnen zijn nog steeds te bezoeken. Daarnaast vind je hier ook prachtige monumentale gebouwen zoals oude kerken en koloniale villa’s.

Rurrenabaque

Het Amazone gebied in Bolivia is zeker een aanrader als je door dit prachtige land gaat backpacken. Maar als je dat gaat doen, sla dan zeker het kleine stadje Rurrenabaque niet over. Je kunt er met een gids een boottocht maken over de rivier die vol zit met zoetwaterdolfijnen, krokodillen en piranha’s. Een beetje stalen zenuwen zijn hierbij wel gewenst. Omdat je zo dicht bij het regenwoud bent kun je ontzettend veel dieren spotten. Je treft hier onder andere prachtige exotische vogels, apen en slangen.

Nationaal park Noel Kempff Mercado

Nog meer dieren vind je in het nationaal park net op de grens bij Brazilië. In het park wonen meer dan 4000 diersoorten. Van vogels, tot reptielen en van zoogdieren en amfibieën tot vissen. Ook kun je hier prachtige watervallen bewonderen. Tijdens een wandeling door het park kijk jij je ogen uit.

Titicameer

Het Titicameer is het grootse meer in Zuid-Amerika. In dit meer liggen tientallen eilanden die je kunt bezoeken. Een boottocht van eiland naar eiland is al een hele belevenis op zich. De rieteilanden worden bewoond door de Uros indianen. De eilanden danken hun naam aan het vele riet dat langs de overs groeit. Met dit riet worden huizen, boten en andere belangrijke hulpmiddelen gemaakt.

Reistips voor Bolivia

Als je gaat backpacken in Bolivia is het zeer verstandig om van te voren na te gaan welk klimaat er in de regio heerst. Omdat het vooral ’s avonds behoorlijk fris kan zijn (vooral in de hoger gelegen gebieden) is het verstandig om warme kleding mee te nemen en kleed je bij voorkeur met laagjes. Een windjack of een opvouwbare regenponcho zijn ook zeker aan te raden.

Als je naar Bolivia afreist moet je paspoort zeker nog 6 maanden geldig zijn. Bij aankomst in het land krijg je een visum voor 30 dagen. Als je verblijf langer is dan een maand dien je dit te melden bij de douane en dan krijg je een visum voor 90 dagen.
In de grote steden in Bolivia is pinnen of met de creditcard betalen geen enkel probleem. Neem voor de zekerheid wel wat extra dollars mee, zodat je altijd voldoende geld op zak hebt.
Het openbaar vervoer is in Bolivia heel betaalbaar. Gebruik de buslijnen om grote afstanden te overbruggen. Koop je kaartje ruim op tijd bij een reisagent of op het busstation, want anders kan het voorkomen dat de bus volgeboekt is.