Backpacken door Indonesië

Beoordeel deze post

Indonesië is de grootste archipel van de wereld. Deze eilandengroep bestaat uit maar liefst 17.508 eilanden. Verspreid over deze eilanden wonen zo’n 256 miljoen mensen met verschillende talen, godsdiensten en afkomst. Een backpack reis naar Indonesië is daarom zeer gevarieerd. Het zonnige klimaat en de aanwezigheid van zeewater zorgt ervoor dat veel zon- en watersportliefhebbers graag richting de Indonesische eilanden afreizen. Maar ook de rijke cultuur, het lekkere eten en de lage prijzen zijn een pluspunt voor veel backpackers.

Waarom backpacken in Indonesië

Wie eenmaal voet aan land zet op één van de Indonesische eilanden voelt het al meteen; Indonesië is een compleet andere wereld. Van de vochtige warmte wordt je lekker loom en na een paar dagen beweeg jij je net zo voort als de gemiddelde eilandbewoner. Rustig aan. Geen haast. Maar naast heerlijk relaxen op het strand of dobberend in het zoute water kun je hier ook actieve vakanties beleven. Op de stranden van Bali zie je de hele dag fanatieke surfers werken aan hun surftechniek en een actieve wandelvakantie door de jungle en langs de vulkanen behoort ook tot de mogelijkheden. De prijzen zijn er zeer gunstig. Voor nog geen 30 euro per dag kun je er leven als een God in Frankrijk. Je hebt voor dit bedrag eten en drinken, transport, accommodatie en je hebt dan zelfs nog geld over voor het kopen van souvenirs en het bezoeken van bezienswaardigheden. Je hebt dus weinig bagage nodig, zeker wanneer je niet in de toeristische centra verblijft kun je voor weinig geld overnachten in Indonesië.

Beste reistijd

Op vrijwel alle eilanden heerst het tropische klimaat. Indonesië ligt rond de evenaar en daarom is er veel zon, de temperaturen kunnen hoog oplopen en moet je niet vergeten om gedurende de dag je goed in te smeren met een zonnebrandcrème. Maar op Indonesië zijn er ook veel vulkanen en hooggebergten. Hoog in de bergen is het kouder dan lager in het land. In Papoea is er zelfs een berg die zo hoog is dat er op de top sneeuw en zelfs ijs te vinden is. Er zijn droge perioden en natte perioden. Tussen december en maart valt de meeste regen. Het voordeel hiervan is dat de natuur groener is en de regenbuien best verfrissend zijn. Maar wie het liever droog houdt tijdens de backpack vakantie kan ervoor kiezen om tussen mei en september richting Indonesië te vertrekken.

Highlights Indonesië

Bali

Bali is surfers’ paradise. Zelfs Australiërs maken graag de oversteek naar dit eiland om gebruik te maken van de hoge golven. Daarnaast vind je hier eeuwenoude tempels en kun je met een bootje op zoek gaan naar dolfijnen. Helaas is Bali zeer geliefd bij toeristen. Het is er het hele jaar door erg druk en zijn veel horecagelegenheden en winkels heel commercieel ingesteld.

Java

Op Java kun je genieten van de oude cultuur. Je vind er prachtige bouwwerken, zoals Prambanan. Dit is het grootste tempelcomplex van Indonesië en echt de moeite waard om te bezoeken. Ook de Borobudur is een 1200 jaar oud monument die zelf een plekje heeft verdient op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Sulawesi

Houd je van duiken? Dan is Sulawesi echt een topper. Je kunt hier onder begeleiding de mooiste duiken maken waarbij je geniet van de kleurrijke onderwaterwereld en oude, goed bewaarde wrakstukken.

Lombok

Voor een gevarieerd landschap reis je af naar Lombok. Zowel onder als boven water kun je hier genieten van het de prachtige natuur. Op het eiland Komodo leeft hier de Komodovaraan of de Komododraak. Deze hagedissen kunnen wel 4 meter lang worden en lijken net kleine dinosaurussen. Het kleine eiland Flores is ook heerlijk om te vertoeven. De idyllische dorpjes met gastvrije bewoners nodigen je uit om plaats te nemen om te genieten van een heerlijke maaltijd langs de kust.

Tips backpacken Indonesië

Onze belangrijkste tip die wij je kunnen meegeven is; beperk je niet tot één eiland. Wanneer je de tijd hebt ga dan vooral eilandhoppen om te ontdekken hoe gevarieerd de eilanden zijn. Ieder eiland heeft iets eigens en heeft backpackers veel te bieden. In Indonesië kun je prima verplaatsen met taxi’s, maar als je echt de locals wilt ontmoeten reis je met de bus. De diverse eilanden kun je goed bezoeken met betaalbare binnenlandse vluchten en kleine overtochten doe je met de ferry.

Voor je afreist naar Indonesië is het verstandig om je te laten inenten tegen Buiktyfus en Hepatitus A en ook een DTP prik wordt aangeraden. Laat je door het GGD adviseren welke aanvullende inentingen nog meer worden aangeraden. Dit kunnen ze namelijk persoonlijk afstemmen op je vaccinatiegeschiedenis en het ligt eraan welke eilanden je gaat bezoeken.

Sinds juni 2015 hoeven Nederlanders niet meer te betalen voor een visum. Je krijgt een gratis visum voor 30 dagen bij aankomst en bij een immigratiekantoor mag je die eenmalig verlengen als je reis langer gaat duren. Voor de vrijstelling van betaling moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals in het bezit zijn van een paspoort die tijdens je verblijf nog minimaal een half jaar geldig is en je moet overnachten in een accommodatie. Wanneer je verblijft bij familie of je gaat er voor werk of stage heen, dan geldt deze vrijstelling niet meer.