Tips voor het meenemen van je huisdier op vakantie

Beoordeel deze post

Het is natuurlijk heel erg leuk als je je hond of kat mee kunt nemen naar je vakantieadres. Binnen Nederland zijn er heel wat campings en hotels, waar je huisdier gewoon welkom is. Ga je naar het buitenland dan wordt het over het algemeen een stuk ingewikkelder. Want waar moet je allemaal op letten en wat zijn de regels per land?

Op reis binnen Nederland

Neem je bijvoorbeeld je hond met je mee als je in Nederland op vakantie gaat, dan zal dat doorgaans geen grote problemen opleveren. Je hond is op veel plaatsen welkom, of dat nu op een camping of hotel is. Houdt er wel rekening mee, dat je hond aangelijnd moet zijn en dat de andere gasten geen last mogen hebben van je huisdier. In een hotel is je hond niet in elk restaurant welkom, je hond moet dan op de kamer achterblijven. Heb je een huisdier dat niet goed alleen kan zijn, dan kun je een probleem krijgen. Zeker omdat de omgeving onbekend is voor je hond, kan hij zich alleen gaan voelen en gaan janken of gaan slopen. De andere gasten, maar ook jijzelf zitten hier niet op te wachten. Het is dan ook belangrijk om voordat je je huisdier meeneemt op vakantie goed te weten of je hond of kat dit aankan.

Je viervoeter mee op vakantie binnen Europa

Wanneer je je huisdier mee neemt naar het buitenland op vakantie, dan zijn daar bepaalde regels en invoereisen voor. Dit is allemaal wettelijk geregeld en je moet je dan ook aan de regels houden. Maar wat zijn nou de regels hiervoor?

Je hond, kat of fret moet in ieder geval gechipt zijn en ingeënt worden tegen rabiës. Alle gegevens moeten worden opgenomen in een Europees dierenpaspoort. Dit paspoort is te koop bij de dierenarts. Is je huisdier niet gechipt, dan moet dat nog gebeuren. Dit moet wel voor alle inentingen die nodig zijn voor de reis gebeuren of althans op dezelfde dag. Voor sommige landen is een bloedtest nodig om te checken of de vaccinatie tegen hondsdolheid goed is aangeslagen. Op weg naar je vakantiebestemming zal je waarschijnlijk door een aantal landen heenreizen, ook daar geldt de wettelijke regelgeving van dat land.

Wist je dat dieren die jonger zijn dan drie maanden nog niet ingeënt kunnen worden tegen rabiës? Deze dieren mogen dan ook niet mee op vakantie en je zult daar dan ook een andere oplossing voor moeten zoeken.
Verder gelden alle regels voor dieren vanuit Nederland. Neem je een huisdier mee vanuit een ander land, dan kunnen daar andere regels voor gelden.
Natuurlijk kun je allerlei soorten huisdieren meenemen, de hond of kat is toch wel het meest voor komend. Maar je kunt ook een reptiel of een konijn meenemen, zolang je je maar houdt aan de wetgeving.

Voor het meenemen van meer dan vijf huisdieren gelden andere normen en andere regels.

Check vooraf altijd goed welke invoereisen de verschillende landen binnen de EU en daarbuiten hanteren, zodat je niet voor grote problemen komt te staan, omdat je huisdier de grens niet over mag.

Reizen met je huisdier buiten Europa

Wil je je huisdier met je meenemen op een vakantie buiten Europa of naar landen die niet lid zijn van de EU, gelden over het algemeen dezelfde regels al hiervoor genoemd. Maar het kan zijn dat er nog een aantal extra dingen geregeld moeten worden. Denk er bijvoorbeeld aan dat als je je huisdier weer mee terug wilt nemen naar Nederland, je naast het dierenpaspoort, de chip en de registratie van de rabiësvaccinatie, ook een rabiës titerbepaling nodig kunt hebben. Voor een rabiës titerbepaling moet er bloed worden afgenomen en worden onderzocht. Dit bloed mag door de dierarts worden afgenomen, maar deze moet het opsturen naar een speciaal laboratorium, waar het onderzocht moet worden. Dit moet een erkend laboratorium zijn zoals het CVI in Lelystad.

In onze huidige maatschappij veranderen regels aan de lopende band. Wil je je huisdier met je meenemen, zorg dan dat je van tevoren goed geïnformeerd bent. Weet je niet wat de huidige regels zijn, dan kun je altijd contact opnemen met de Ambassade van het land van bestemming.

Je huisdier met je mee in het vliegtuig

Ga je met het vliegtuig op vakantie, dan mag je je huisdier meenemen in het vliegtuig. Er zijn een aantal mogelijkheden waar je gebruik van kunt maken. Zo mag je huisdier met je mee in de cabine in bijvoorbeeld een reistas. Deze moet je onder je stoel kunnen plaatsen. Er zijn wel voorwaarden aan het meenemen van je huisdier in de cabine verbonden. De reistas mag tijdens de vlucht niet geopend worden. Ook mag je huisdier inclusief de tas mogen niet meer dan 10 kg wegen. Het voormaat van de reistas is 47 cm x 30 cm x 27 cm (L x B x H).

Grotere huisdieren gaan in het luchtruim mee. Daar verblijft je huisdier in een speciaal verwarmd gedeelte, dat voorzien is van klimaat- en drukbeheersing. Je huisdier wordt vervoerd in een kennel met een afmeting die niet groter mag zijn dan L 102 cm x B 69 cm x H 76 cm. Het totale gewicht inclusief de kennel mag niet meer dan 785 kg bedragen. Je huisdier moet gechipt zijn met een elektronische transponder. Je bent verplicht een dierenpaspoort aan te schaffen dat door een erkende dierenarts is ingevuld, ook de rubriek ‘Klinisch onderzoek’ moet volledig ingevuld zijn.
Natuurlijk zal je huisdier tijdens de reis zich niet echt op zijn gemak voelen en dan ook rusteloos zijn. Toch wordt er geadviseerd om ondanks deze onrust, je huisdier niet te verdoven.

Thuisblijven

Niet iedereen heeft de mogelijkheid of zin om zijn huisdier mee te nemen op vakantie. Alleen thuisblijven kan het dier vaak niet. Tenzij je iets geregeld hebt dat iemand je dier meerdere keren per dag komt verzorgen. Je kunt je huisdier ook naar een dierenpension brengen. Zoek van tevoren goed uit welke opvang er het beste bij je wensen en budget aansluit.