Tips om als backpacker te eten als een local

Beoordeel deze post

Soms ben je urenlang aan het reizen om je bestemming te bereiken. Na een vermoeiende vlieg-, bus- of treinreis kun je behoorlijk wat trek krijgen. Een stevige maaltijd geeft je de nodige energie om weer verder te kunnen. Maar misschien heb je als backpacker geen zin om drukke en toeristische restaurants te bezoeken. In plaats daarvan wil je ervaren hoe het is om te eten als de bevolking. In lokale eetgelegenheden vind je namelijk heerlijke traditionele maaltijden uit het land zelf. Hoe vind je de restaurants van de locals?

Durf te vragen aan de locals

Het kan gebeuren dat je hotel of hostel verder weg blijkt dan gedacht. Het beetje eten dat je onderweg hebt meegenomen is tijdens de reis al snel op. De opluchting is dan ook groot wanneer je op de plaats van bestemming arriveert. Eindelijk is het tijd om uit te rusten en wat te eten. Dit zou je natuurlijk zelf kunnen bereiden met bijvoorbeeld een pakje noedels of spaghetti uit de supermarkt. Een maaltijd in een restaurant scheelt echter veel moeite. In dat geval is het handig om na aankomst aan de receptie even te vragen welke lokale restaurants aan te raden zijn. De receptionist is immers zelf een local en weet precies de leuke eetgelegenheden aan te wijzen. Het is belangrijk om vooral niet te verlegen te zijn. Waarschijnlijk vinden lokale bewoners het juist geweldig om jou op weg te helpen.

Gebruik je sociale netwerken

Tegenwoordig gebruikt bijna iedereen social media. Zo hebben onder andere Facebook en Instagram reizen een hele nieuwe dimensie gegeven. Je kunt deze vorm van social media namelijk niet alleen gebruiken om foto’s en verhalen te delen, maar ook om informatie in te winnen. Zo zou je lid kunnen worden van speciale Facebook en Instagram pagina’s voor backpackers. Vraag aan je contacten of zij misschien nog leuke eetgelegenheden weten waar lokale bewoners graag komen. Of wie weet reageert er wel een local op je post met goede tips. Misschien doe je op deze manier nog wel interessante contacten op. Het is dus handig om social media te gebruiken voor goede eet tips, zowel van bekenden als onbekenden.

Volg een foodtour

In principe hoef je er tegenwoordig niet eens meer alleen op uit om lokale eetgelegenheden te vinden. Steeds meer steden organiseren namelijk zogeheten ‘foodtours’. Ooit is deze hype begonnen in New York, maar inmiddels heeft het de hele wereld veroverd. Tijdens een foodtour bezoek je onder leiding van een gids winkeltjes en restaurants van lokale bewoners. Zij laten je graag proeven van hun lokale gerechten en specialiteiten. Het is handig om voor je reis online even op zoek te gaan naar lokale foodtours.

Ga het gesprek aan met lokale bewoners

Als backpacker dien je vooral niet verlegen te zijn. De lokale bevolking waardeert het juist als je interesse toont en een praatje maakt. Bovendien kun je ze meteen allerlei vragen stellen en om tips vragen. Wat dat betreft is de markt een geweldige plek. Op deze vaak bruisende plek vind je tientallen lokale bewoners, exotische ingrediënten, geuren en smaken. De locals vertellen je er met veel plezier waar zij ’s avonds een hapje en een drankje doen. Op sommige markten hoef je niet eens meer verder te zoeken. Zo genieten tientallen lokale bewoners ’s avonds graag een hapje en een drankje op de markt van Marrakesh. Je hebt de keuze uit tientallen kraampjes en restaurantjes, waarbij je tussen de Marokkanen zelf belandt. Bovendien ervaar je direct de lokale eetcultuur van het land. Proef bijvoorbeeld van een heerlijke tajine, en dompel je onder in de magische sfeer van Marrakesh.

Eet tussen de locals op de nachtmarkt

Uiteraard zijn er naast Marrakesh nog veel meer plekken waarbij je kunt eten tussen de locals. Zo vind je ook in Azië tientallen eetkraampjes en markten met allerlei etenswaren. Bij de populaire eetgelegenheden staan vaak lange rijen. Tijdens het wachten is een gesprekje met een lokale bewoner zo gemaakt. Azië staat bovendien bekend om haar nachtmarkten. Hier vind je goedkoop, lekker en lokaal eten. Wat nachtmarkten betreft spant Thailand de kroon, maar ook een nachtelijke wandeling in Indonesië en Maleisië is een bijzondere ervaring. Een aanrader is bijvoorbeeld de Pasar Sindhu nachtmarkt in het Balinese Sanur. Hier worden heerlijke lokale gerechten als saté, nasi en pisang goreng verkocht voor een paar euro. Bovendien proef je op een nachtmarkt letterlijk en figuurlijk de bijzondere sfeer van Azië.

Kijk om je heen en durf te vragen

Wat betreft het vinden van lokale eetgelegenheden is het vooral de kunst om te durven vragen en goed om je heen te kijken. Verlegenheid gaat je als backpacker niet ver brengen. Het is belangrijk om in contact te komen met lokale bewoners. Zij wijzen je met veel plezier en trots naar hun eigen cafés en restaurants. Eet smakelijk!