De hoogtepunten van Myanmar

Voor backpackers is reizen door Myanmar een unieke ervaring. Het land is een van de pareltjes in Zuidoost-Azië waar nog geen massatoerisme heerst.

5/5 - (7 stemmen)

Na bijna 50 jaar eindigde in 2011 de militaire dictatuur in Myanmar. Het betekende een grote politieke omwenteling in het Zuidoost-Aziatische land. Zo opende het na jarenlange isolatie haar grenzen voor toeristen. De afgelopen jaren is het toerisme in Myanmar dan ook sterk toegenomen. In Myanmar beleef je door de ongerepte natuur en vele bezienswaardigheden dan ook een reis vol hoogtepunten.

Voor backpackers is reizen door Myanmar een unieke ervaring. Het land is een van de pareltjes in Zuidoost-Azië waar nog geen massatoerisme heerst. Je beleeft er dan ook een ontspannen reis waar niemand je voor de voeten loopt. De relatieve rust is te danken aan de roemruchte geschiedenis van het land. In 1962 kwam er namelijk een militaire dictatuur aan de macht in het land dat toen nog Birma heette. Voor een democratie met een grondwet en parlement was geen plaats meer. Ruim een halve eeuw zonderde Birma, pas in 1989 kreeg het land de naam Myanmar, zich af van de rest van de wereld. Toeristen en ondernemers waren er niet welkom. Deze politieke situatie duurde ruim 50 jaar. Pas in 2011 kwam er eindelijk een einde aan, en werd de weg naar vrijheid en democratie ingeslagen.

Ervaar authentiek Azie

Onder leiding van politica Aung San Suu Kyi vond in Myanmar een politieke omwenteling plaats. Zo kun je het land eindelijk als backpacker verkennen. Door de jarenlange isolatie ervaar je hier de authentieke Aziatische sfeer. Bovendien stelt de rijke natuur en de prachtige culturele en historische bezienswaardigheden je zeker niet teleur. Het aantal toeristen in Myanmar ligt inmiddels ruim over het miljoen. Toch zijn het er nog steeds veel minder dan in de rest van Azië. De meeste reizigers in het land bezoeken het Zuidoosten, het Noorden, de Ayeyarwady-delta of centraal Myanmar.

Schitterend natuurlandschap

Een van de redenen om te gaan backpacken in Myanmar is de schitterende natuur. Overal in het land vind je kronkelende riviertjes, adembenemende watervallen en imposante grotten. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele zandstranden waar je even kunt bijkomen van een tocht. Aanraders zijn bijvoorbeeld de stranden van Chaungta of Ngwe Saung. Op deze ongeveer 15 kilometer lange zandstranden heerst een oase van rust. Voor meer vertier kun je eventueel uitwijken naar de grote Patein, ongeveer 2,5 uur rijden verderop.

Het fascinerende Inglemeer

Minstens zo mooi als de hagelwitte stranden is het ruim 20 kilometer lange Inglemeer. Alleen al de vele dorpen op palen en drijvende tuinen in het meer zijn een echte bezienswaardigheid. Zo is het dorp Ywama door de huizen op houten palen een bijzonder gezicht. Het is mogelijk om een prachtige boottocht over het meer te maken. Verbaas je tijdens de boottocht over de tientallen vissers die op authentieke Aziatische wijze aan hun voedsel komen. Ze staan bekend als zogeheten ‘beenroeiers’ omdat ze met slechts een been roeien. Op die manier houden ze namelijk hun armen vrij om het visnet uit te gooien. Voor een bezoekje aan het Inglemeer dien je overigens een entree van 10 dollar te betalen.

Een reis door het verleden

Tijdens een backpackreis in Myanmar kun je eigenlijk niet om de diverse grote steden van het land heen. Deze plekken herinneren stuk voor stuk aan het roemruchte verleden van het land. Zo wordt het economische hart van Myanmar nog steeds gevormd door Yangon. Deze stad functioneerde jarenlang als de hoofdstad van de toen nog dictatoriale republiek. In 2005 werd het als hoofdstad echter vervangen door Naypyidaw. In Yangon kun je aantal prachtige tempels bezoeken, waaronder de Botataung Paya en de Shwedagon Paya. De laatstgenoemde tempel is te vinden bovenop de Singuttara heuvel. Tijdens een bezoek aan dit ruim 99 meter lange religieuze bouwwerk kun je aantal prachtige Boeddhabeelden bewonderen. Of duik in plaats daarvan in de iets modernere geschiedenis. Zo herinneren het stadhuis en diverse gerechtelijke gebouwen aan de Britse overheersing van Birma in de 19e eeuw.

Tempel van de Gouden God

De vele culturele- en historische hoogtepunten in Myanmar nemen je als backpacker mee terug in de tijd. Zo is ook de stad Pathein zeker een bezoekje waard tijdens je reis. Tempels worden in Myanmar ook wel ‘paya’s’ genoemd en beschouwd als echte cultuurschatten. Zo vormt de Shwemokhtaw Paya tempel letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt in Pathein. Het is ruim 114 meter hoog en heeft de bijnaam ‘Tempel van de Gouden God’. Het is een van de grootste tempels van Myanmar. Bovendien kom je er regelmatig nog echte monniken tegen.

Tips om te backpacken in Myanmar

De populariteit van backpacken in Myanmar neemt steeds meer toe. Sinds het land haar grenzen opende in 2011 is het een echt pareltje in Azië om te bezoeken. Omdat het fenomeen backpacken er nog relatief nieuw is dien je wel rekening te houden met een aantal zaken. Zo is het verstandig om vantevoren al je hostel of hotel te boeken. Myanmar kent namelijk nog weinig van dit soort verblijfplaatsen. Het is niet fijn om op locatie te ontdekken dat het aanwezige hostel al volgeboekt is. Daarnaast is het handig om altijd contant geld bij je te hebben. Pinnen is namelijk nog niet overal mogelijk in Myanmar. De lokale munteenheid in het land is de kyat. Deze kun je verkrijgen door je dollars om te wisselen bij een bank in de stad.