Voordelen backpack inpakken

De vele voordelen van licht backpacken. Bij backpacken denk je misschien aan een zware rugzak. Je zult immers voor een lange reis veel mee moeten nemen. Denk aan kleding, schoenen, flessen water en een reisgids. Ook praktische benodigdheden als een zakmes, slot, adapter en een zaklamp mogen niet ontbreken in je rugzak. Dan hebben we het nog niet eens gehad over eventuele boeken die je graag mee wilt nemen. Maar wees gerust. Licht backpacken voorkomt namelijk urenlang sjouwen en een zere rug.

5/5 - (14 stemmen)

Ultra light backpacken

Een gemiddelde backpack rugtas is 12 tot 15 kilo. Laat het gewicht afhangen van je eigen postuur. Een klein persoon kan over het algemeen minder kilo’s dragen dan een groter persoon. Toch is 12 kilo eigenlijk veel te veel om met je mee te dragen. Een hele dag rondlopen met een zware rugzak is namelijk een grote belasting voor je rug. Om dit te voorkomen kun je ‘ultra light backpacken’ overwegen. Hierbij neem je zo min mogelijk mee in je rugzak. Het is de ideale vorm van reizen wanneer je een avontuurlijke en flexibele backpacker bent. Een die graag lange rondreizen maakt, massatoerisme vermijdt en van de gebaande paden afwijkt.

Bereid je goed voor

Zo licht mogelijk backpacken vereist een goede voorbereiding. Bedenk welke spullen je echt nodig hebt tijdens de reis. Zo zijn zware reisgidsen en boeken tegenwoordig niet meer nodig. Je kunt informatie en verhalen immers downloaden op je iPad, iPhone of eBook. Hou daarnaast rekening met je plaats van bestemming. Een dikke jas heb je waarschijnlijk niet nodig in Azië of Australië. Schoenen, schoonheidsproducten en flessen water kun je bovendien prima kopen op de plaats van bestemming.

Spulletjes die wel in de rugzak moeten

Toch is het verstandig om bepaalde spulletjes wel mee te nemen. Denk aan een goede fotocamera waarmee je de prachtige reis kunt vastleggen. Hetzelfde geldt voor opladers voor je iPhone en iPad. Eventueel zou je ook een kleine laptop mee kunnen nemen, om bijvoorbeeld te skypen met het thuisfront.

De multifunctionele smartphone

De komst van de smartphone heeft het backpacken voorgoed veranderd. Tegenwoordig is je mobieltje namelijk multifunctioneel. Je kunt het onder andere gebruiken als kompas, fotocamera en zelfs als zaklamp. Ook fungeert het als een soort encyclopedie en reisgids. Op het wereldwijde web vind je allerlei tips voor interessante bezienswaardigheden en geweldige restaurants.

Nooit meer lang wachten

Als backpacker wil je graag zo snel mogelijk beginnen aan het avontuur. Lange wachtrijen op het vliegveld kunnen in dat geval erg vervelend zijn. Denk bijvoorbeeld aan het inchecken van koffers en bagage. Met een kleine rugzak kun je bijna meteen doorlopen. Zo zit je binnen mum van tijd zonder getreuzel en ergernis in het vliegtuig. Op de plaats van bestemming kun je meteen het vliegveld uitlopen. Bovendien hoef je de spullen niet meer naar je hotelkamer te brengen. Voor snel reizen is ultra light backpacken dan ook de ideale oplossing.

Flexibel en zorgeloos reizen

Voor deze vorm van reizen zal je wel erg flexibel moeten zijn. Zo kan het gebeuren dat je in bepaalde situaties een specifiek product nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan reservekleding. Als je deze niet hebt meegenomen, zul je moeten improviseren. Aan de andere kant bespaart zo licht mogelijk backpacken je een hoop zorgen. Zo loop je niet het risico om waardevolle spullen kwijt te raken. Je hoeft immers minder spulletjes in de gaten te houden.  Dit bespaart tijd en moeite, en geeft een groot gevoel van vrijheid. Je zult merken dat dit het reisplezier verhoogt.

Met een lichte rugzak het avontuur tegemoet

Zo licht mogelijk backpacken klinkt ideaal. Je hoeft nooit meer lang te wachten, en een zere rug van het sjouwen is verleden tijd. Bovendien hoef je jouw spulletjes niet constant in de gaten te houden. Kortom: licht backpacken bespaart een hoop tijd en stress.  Onderschat deze vorm van reizen echter niet. Je moet er namelijk behoorlijk flexibel voor zijn. Licht backpacken betekent namelijk ook minder luxe. Zo zul je een flinke bui toch echt zonder een regenjas moeten doorstaan.
Aan de andere kant is een plensbui in warme oorden natuurlijk ook wel verfrissend. Bij licht backpacken is het vooral de kunst om je goed voor te bereiden. Bedenk wat je echt nodig hebt voor een reis. Vervolgens kun je met een lichte rugzak beginnen aan een geweldig avontuur.