Iran: Een bijzondere bestemming

Waarschijnlijk denk je bij het kiezen van een backpackbestemming niet meteen aan Iran. Het land heeft dankzij haar roerige geschiedenis en politieke conflicten geen geweldig imago.

5/5 - (13 stemmen)

Ook worden de mensenrechten er regelmatig geschonden. Desondanks heeft deze Islamitische Republiek ook een hele andere kant. Zo heeft het een zeer gastvrije bevolking, die je graag laat kennis maken met de Iraanse cultuur en geschiedenis. Het is dan ook een unieke bestemming om te backpacken.

Het machtige Perzische Rijk

Al ver voor het begin van onze jaartelling ontstonden er beschavingen in het Midden-Oosten. Een van de machtigste rijken was Perzië. Maar liefst 3000 jaar lang regeerden er dynastieën over het land, dat pas in 1935 de naam Iran kreeg. Het Perzische Rijk kende in de 6e eeuw v. Chr. een bloeiperiode. Onder leiding van Cyrus de Grote breidde het land zich onder andere uit tot Turkije en Afghanistan. In die tijd stond Iran bekend als zeer tolerant tegenover andere volkeren en godsdiensten. Het eens zo machtige Perzische Rijk heeft haar sporen nagelaten in de straten van Iran. In grote steden als Teheran, Isfahan en Mashhdad kun je prachtig cultureel erfgoed bewonderen.

Reis terug naar het verleden

De vele cultuurschatten laten zien dat het Midden-Oosten de bakermat van onze beschaving is. Dit maakt Iran tot een zeer bijzondere bestemming om te backpacken. Zo zijn de ruïnes van Persepolis in de Zuid-Iraanse stad Sheraz een antieke bezienswaardigheid die je niet snel meer zult vergeten. Dit enorme complex herbergt tweeduizend jaar oude archeologische resten van paleizen en tombes. Ooit stichtte de machtige leider Darius I Persepolis als een nederzetting. Deze werd echter grotendeels verwoest door de Macedonische vorst Alexander de Grote. Gelukkig zijn gedeeltes van de architectuur en beeldhouwwerken nog bewaard gebleven.

Islamitische cultuur

De vele historische bezienswaardigheden nemen je mee op een reis naar het verleden. Maar uiteraard is het ook geweldig om je onder te dompelen in het huidige Iran. Het is daarbij handig om je vantevoren te verdiepen in bepaalde gewoontes en gebruiken. Zo speelt de Islam een belangrijke rol in het leven van Iraniërs. Zo zijn ze regelmatig in de moskee te vinden. De deuren van het godshuis staan altijd open voor toeristen. Wel dien je voor het betreden van de moskee je schoenen uit te doen. Ook getuigt het van respect om je hoofd te bedekken met bijvoorbeeld een hoofddoekje. Een andere belangrijke regel in Iran is dat je niet voor biddende mensen op straat langs loopt.

Gastvrije bevolking

In tegenstelling tot Azië, Amerika en Australië zijn er in het Midden-Oosten niet ontzettend veel backpackers te vinden. De Iraanse bevolking vindt het dan ook geweldig wanneer je hun land bezoekt. Ze vinden Westerlingen bijzonder interessant, en zullen je het hemd van het lijf vragen. Je zult ontdekken dat de Iraniërs doorgaans bijzonder vriendelijk en gastvrij zijn. Zo hoef je absoluut niet bang te zijn om te verdwalen. Zodra je vragen hebt, staan er namelijk direct een paar mensen voor je klaar. Juist door het negatieve imago van Iran wil de bevolking hun land in een zo positief mogelijk daglicht zetten.

Dwalen over de Grand Bazaar in Teheran

Het combineren van steden en excursies is een goede manier om Iran zo goed mogelijk te leren kennen. Zo is de hoofdstad Teheran zeker de moeite waard. Het is een grote en bruisende stad met talloze moskeeën, drukke straten en interessante bezienswaardigheden. Een echte toeristische trekpleister die je eigenlijk niet mag missen is de Grand Bazaar. Dit is een grote historische markt van maar liefst 20 vierkante kilometer. In een van de ontelbare marktkraampjes kun je proeven van een heerlijke Iraanse lekkernij als naan brood met een zoet kopje thee erbij.

Uitstekend openbaar vervoer

Vanuit Teheran is het gemakkelijk reizen naar andere plekken. Het openbaar vervoer is namelijk uitstekend geregeld. Zo zijn de bussen zeer modern en niet duur. De munteenheid in Iran is de ‘rial’. Gemiddeld ben je slechts 6 euro kwijt voor een kaartje. Voor comfort en luxe is het aan te raden om de zogeheten ‘VIP’ bus te boeken. Deze bieden veel beenruimte, en zelfs gratis eten en drinken. Gemiddeld liggen de Iraanse steden ongeveer 6 tot 7 uur van elkaar vandaan. Naast Teheran zou je bijvoorbeeld een route kunnen ondernemen naar de historische steden Esfahan, Shiraz en Yazd.

Excursie naar de indrukwekkende Alborz Mountains

Buiten de Iraanse steden worden een aantal interessante excursies aangeboden. Pak bijvoorbeeld de bus naar de indrukwekkende Alborz Mountains, even buiten de Teheran. Onder leiding van een ervaren gids is het mogelijk om deel te nemen aan een wandeling naar 2500 meter hoogte. Eventueel kun je ook in een lift naar boven stappen. Op de top bevindt zich een speciaal gastenverblijf waar je kunt overnachten. Vanaf dit punt kijk je bovendien uit over heel Teheran. Met name bij zonsopgang- en zonsondergang is het uitzicht adembenemend.

Goedkope accommodaties

Het gastenverblijf bovenop de Alborz Mountains is goed onderhouden. Bovendien ontvangt het vriendelijke personeel je er graag met een kopje zoete thee. Hou er echter rekening mee dat de meeste hotels en hostels in Iran van iets mindere kwaliteit zijn. Dure hotels vormen hier uiteraard een uitzondering op. Schone badkamers zoals in het Westen en Azië vind je in Iran niet zo snel. Aan de andere kant zijn de Iraanse accommodaties niet duur, gemiddeld 8 tot 12 euro per nacht. Bovendien ontmoet je er waarschijnlijk andere reizigers. Het is erg leuk om je backpackavonturen in dit bijzondere land met elkaar te delen.