Backpacken en Werken

Mooie baantjes om te reizen en werken tijdens het backpacken. Een paar uur werken voor kost en inwoning, terwijl je de rest van de dag geniet van je mooie reis. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch bekostigen tientallen backpackers op deze manier hun reisavontuur. Tegenwoordig zijn er vele manieren waarop je werken en reizen met elkaar kunt combineren. Hierbij een aantal mogelijkheden op een rijtje.

5/5 - (3 stemmen)

Werken voor kost en inwoning

Werken en reizen tegelijkertijd brengt een aantal voordelen met zich mee. Ten eerste is er natuurlijk het financiële aspect. Door een paar uurtjes aan de slag te gaan verdien je genoeg geld om je te onderhouden en om leuke dingen te doen op reis. Daarnaast kunnen sommige baantjes best leerzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan het geven van Engelse les aan een klas. Daarbij oefen je de taal, en kom je ook nog eens in contact met mensen uit een andere cultuur. Zo leer je een land een stuk beter kennen. Of misschien wil je aan de slag op een Australische boerderij. In dat geval leer je bijzonder veel over het boerenleven, en de dieren die in het land te vinden zijn. Proef ondertussen de sfeer van het platteland, en geniet van de zon die bijna altijd schijnt. Het geeft bovendien een goed gevoel om de handen uit de mouwen te steken.

Landen met een werkvisum

Aan de slag gaan in het buitenland kan niet zomaar. Voordat je kunt gaan werken in andere landen dienen er namelijk allerlei zaken geregeld te worden. Zo is het in diverse landen verplicht om een werkvisum aan te vragen. Enkele landen waar je een zogeheten ‘Working Holiday’ visum dient aan te vragen zijn Argentinië, Australië, België, Canada, Chili, Denemarken, Duitsland, Israël, Zuid-Korea en Uruguay. Ook in Nederland kunnen backpackers een werkvisum voor een jaar aanvragen. Voor Australië en Nieuw-Zeeland gelden er vrij strenge regels om het visum te verkrijgen. Zo dien je tussen de 18 en 30 jaar oud te zijn, en moet je ongeveer 3000 euro op de bank hebben. Daarmee toon je aan financieël stabiel te zijn.

Oefen je taalvaardigheid en geef Engelse les

Het is verstandig om voor de reis al een baantje te hebben geregeld. Zo kun je meteen na aankomst aan het werk. Een populaire site om werk te vinden in Australië is bijvoorbeeld Gumtree. In de meeste landen is het toegestaan om maximaal zes maanden bij een werkgever aan de slag te gaan. Een geliefde manier om een zakcentje bij te verdienen is het geven van Engelse les. In dat geval is het belangrijk om het Engels goed onder de knie te hebben. Eventueel zou je ook de internationale TELF cursus kunnen volgen, waarmee je laat zien dat je het Engels op hoog niveau beheerst. Om een bijbaan in het onderwijs te vinden dien je scholen in Azië en/of Zuid-Amerika te benaderen. Dankzij het internet is het tegenwoordig vrij gemakkelijk om contactgegevens te vinden. Je kunt de scholen vragen of ze nog extra hulp nodig hebben. Doorgaans verdien je met het geven van Engelse les een vrij goed salaris, afhankelijk van het aantal uren.

Op een cruiseschip de wereld rondreizen

Er zijn vele bijzondere manieren om backpacken en werken met elkaar te combineren. Zo zou je het vasteland kunnen verruilen voor de zee met een bijbaan op een cruiseschip. Je kunt bijvoorbeeld in het restaurant of de bar van het schip gaan werken. Of misschien zijn er nog medewerkers nodig bij het zwembad of de bioscoop. Door te werken op een cruiseschip zie je veel van de wereld. Tijdens een cruise bezoek je namelijk verschillende bestemmingen. Zorg ervoor dat je naast het werken af en toe vrij hebt om verschillende plekken te bezoeken. Met deze bijbaan ervaar je veel vrijheid, tegenover een vrij goed salaris.

Verdien een zakcentje met werken in de horeca

Misschien ben je niet zo dol op het water. In dat geval kun je tijdens het backpacken ook prima aan de slag in een bar of restaurants. In populaire badplaatsen zoals het Australische Bayron Bay en het Zuid-Afrikaanse Durham heeft men altijd horecamedewerkers nodig. Denk aan barkeepers, serveersters, maar ook proppers. Het voordeel van werken in de horeca is dat je veel mensen ontmoet. Aan de andere kant zie je niet heel veel van het land. Je bent immers vaak ’s nachts aan het werk, en slaapt overdag. Het is verstandig om een deel van het geld dat je verdient met het horecawerk opzij te leggen. Daarmee kun je na het opdoen van vele mooie ervaringen onbezorgd verder reizen.

Zorg voor kinderen als au-pair

Voor gratis kost en inwoning en een goed salaris zou je ook au-pair kunnen worden. Daarbij zorg je voor de kinderen in een gezin, omdat de ouders bijvoorbeeld aan het werk zijn. Zo is het je taak om de kinderen elke dag naar school te brengen. Wel is het belangrijk om de taal van het land goed te spreken. Communicatie is namelijk erg belangrijk wanneer je au-pair bent. Zo is het handig om duidelijke afspraken te maken met je opdrachtgever. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je af en toe een paar dagen vrij hebt. Het geeft de nodige rust, en de mogelijkheid om het land te leren kennen.

Draag een steentje bij met vrijwilligerswerk

Een bijzondere manier om kost en inwoning te verkrijgen is het doen van vrijwilligerswerk. Daarmee draag je een steentje bij aan een betere wereld. Steeds meer backpackers besluiten hun reis dan ook te combineren met vrijwilligerswerk. Je krijgt er geen financiële vergoeding voor, maar wel onderdak, eten en een hoop waardering. Vooral derde wereldlanden in Afrika en Azië kunnen je hulp goed gebruiken. Help bijvoorbeeld een handje mee in een weeshuis, om kinderen een betere toekomst te geven. Of help mee met het opbouwen van een school in bijvoorbeeld Ghana, Indonesië, India of Nepal. Er is geen betere manier om de bevolking en cultuur van een land beter te leren kennen dan door vrijwilligerswerk te doen.