Veiligheid en reizen tegenwoordig, hoe zit het ?

In de tegenwoordige tijd is het in verschillende landen en gebieden helaas noodzakelijk dat je er over nadenkt of het wel veilig is om naar dat gebied af te reizen.

5/5 - (1 stemmen)

Ookal heb je hier over nagedacht geeft dit geen garantie dat er niet meer kan gebeuren op de plek waar je dan verblijft. Er kan van alles gebeuren, denk eens aan bijv. overstromingen, orkanen, tornado’s, terroristische aanslagen of zoals recentelijk een poging tot een staatsgreep in Turkije. Het zijn allemaal dingen waar je eigenlijk niet over na wilt denken als je op reis gaat, maar helaas zijn dat wel dingen die kunnen gebeuren.

Natuurlijk kun je altijd bij Buitenlandse zaken (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen) een reisadvies bekijken voor jou. Overigens is een reisadvies maar een advies en niet bindend. Het kan zo zijn dat er vanuit de overheid een negatief reisadvies is maar dat je reisorganisatie of verzekeraar het hier niet mee eens is. Dan kun je gewoon op reis. Bij de reisadviezen wordt er gewerkt met kleuren.

 • Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s In het land of gebied zijn de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent.
 • Geel: let op, veiligheidsrisico’s Er zijn in dit land of gebied veiligheidsrisico’s die afwijken van wat u in Nederland gewend bent.
 • Oranje: alleen noodzakelijke reizen Door ernstige veiligheidsrisico’s in dit land of gebied kunnen voor reizigers gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken u om alleen naar dit gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen of reizen die uitgesteld kunnen worden, zijn niet noodzakelijk.
 • Rood: niet reizen Door zeer ernstige veiligheidsrisico’s kan voor reizigers een levensbedreigende situatie ontstaan, zoals een oorlogssituatie. Daarom adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken om niet naar dit gebied te reizen.

Wat te doen bij overstroming

Dit kan gebeuren als er rivieren, meren of reservoirs buiten zijn oevers treden door bijv. hevige regenval als gevolg van bijv. springvloed of een aardbeving. Overstromingen kunnen snelle wilde stromen veroorzaken waarin alles op de weg van het water wordt meegesleurd. Het enige wat er dan gedaan kan worden is het zoeken naar een hoger gelegen gebied. Als je je in een gebouw bevindt probeer de elektriciteit uit te schakelen en leg een voedselrantsoen aan als dit mogelijk is. Het is aan te raden om ook kleding te pakken. Als het water blijft stijgen ga dan naar een hoger gelegen etage of naar het dak.

Mocht je nog naar buiten kunnen om naar een hoger gelegen plek te gaan let er dan op dat de stromingen vaak erg sterk zijn en er van alles wordt mee gesleurd door het water. Als je ziet of voelt dat ergens een stroming is waar je wilt oversteken doe dit dan liever niet of anders met behulp van een touw.

Orkanen

Een orkaan is een wind met hogesnelheid, hoger dan windkracht 12 en wolkbreuken met zich mee brengt die niet al te stevige bouwsels verwoest. Het is een soort tropische cycloon. Er zijn verschillende benamingen voor orkanen in de wereld.

 • Hurricane of orkaan: Caribisch en Noord-Atlantisch gebied, Noord oostelijk deel van de Grote Oceaan, Zuidwestelijk van de Stille Oceaan.
 • Cycloon: Arabische zee, Baai van Bengalen, zuidelijk deel van de Indische oceaan.
 • Tyfoon: Chinese zee, noordwestelijk deel van de Grote oceaan.
 • Willy-Willy: Noordwest-Australië.

Orkanen ontwikkelen zich boven de oceaan, wanneer de temperaturen erg hoog zijn, vooral in het laatste deel van de zomer. Satellietwaarnemingen stellen meteologen in staat in te kijken welke kant een orkaan op gaat en hier zondig een waarschuwing vooruit te doen laten gaan. Voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen mocht er een orkaan jou kant op komen.

 • Probeer buiten de baan van de orkaan te blijven
 • Over het algemeen wordt er 24 uur van te voren gewaarschuwd voor een orkaan. Dit geeft tijd om de orkaan uit de weg te gaan.
 • Blijf weg van de kust, waar de orkaan de meeste kracht heeft en waarschijnlijk overstromingen en vloedgolven zal veroorzaken.
 • Blijf binnen tijdens de orkaan, de veiligste plek is doorgaans in de kelder of onder een trap.
 • Zorg voor genoeg drinken ook voor na de orkaan aangezien er wellicht schade is aan de water toevoer.
 • Mocht je een radio hebben die op batterij werkt kan het prettig zijn om naar weerberichten en officiele meldingen te luisteren.

Buiten een schuiplaats zoeken

Als je buiten bent tijdens een orkaan ga dan naar binnen in een stevig gebouw indien dit mogelijk is. Kan dit niet zoek dan een lage tunnel of overkapping. Indien dit er niet is ga dan in een greppel liggen zodat je minder doelwit bent voor de rondvliegende brokstukken.

Aardbeving

Waarschijnlijk is dit een van de meest gevreesde natuur verschijnselen die er kunnen gebeuren. Eigenlijk is er maar één advies in geval van een aardbeving: zoek een plek om te gaan liggen waar niets op je kan vallen. De plek die je zoekt kan binnen of buiten zijn. Buiten zoek je bij voorkeur een open plek op waar niets op je kan vallen. In de bewoonde wereld kunnen er dingen als bomen en puin van gebouwen op je vallen.. Op straat kunnen er gasleidingen breken en elektriciteit kabels kapot gaan wat voor extra gevaar kan zorgen.

Terrorisme

Wees bewust dat wereldwijd een verhoogd risico aanwezig is op terroristische aanslagen. Veelal worden aanslagen gepleegd middels bomaanslagen, raketaanvallen of zelfmoordaanslagen. De aanslagen zijn meestal gericht tegen lokale autoriteiten, politie of leger. In sommige gevallen is de aanslag gericht op civiele (westerse) objecten of plaatsen waar veel buitenlanders samenkomen. Het dodenaantal bij een bomaanslag is vaak hoog, vaak vallen er veel burgerslachtoffers. Landen of gebieden die regelmatig in het nieuws komen met actieve terreurbewegingen die bomaanslagen plegen en oorlogsgebieden kunt u het beste mijden.

Risicogebieden en risicolanden voor bomaanslagen

Voor landen en gebieden waar terroristen actief zijn geldt een verhoogd risico op aanslagen en vaak een negatief reisadvies voor het land of deel van het land. Daarnaast is het risico op aanslagen uiteraard zeer hoog in oorlogsgebieden. Het is in risicolanden raadzaam het consulaat of ambassade in kennis te stellen van uw aanwezigheid in het land. Probeer in risicogebieden druk bezochte plaatsen te vermijden als u er niet moet zijn.

 

Wat te doen bij aanwezigheid bij een bomaanslag?

– Zoek dekking voor rondvliegende delen. – Breng uzelf in veiligheid. – Controleer of u gewond bent geraakt. – Houd rekening met het feit dat een tweede bom aanwezig kan zijn. – Probeer anderen te helpen en in veiligheid te brengen. – Vermijdt panden binnen te gaan in de directe omgeving wegens instortingsgevaar. – Maak alleen gebruik van uw mobiele telefoon als het dringend is en probeer het gesprek kort te houden om het telefoonnetwerk niet onnodig te belasten. – Volg de instructies van lokale politie en hulpverleners. – Geef informatie, foto’s of beeldmateriaal die kan helpen tot opsporing van de daders af bij de politie. – Informeer de ambassade of consulaat.