Backpacken in IJsland: een unieke ervaring

IJsland is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt om te backpacken.

5/5 - (1 stemmen)

Toch is dit Noord-Europese land vol imposante gletsjers, geisers en vulkanen een prachtige plek om te leren kennen. Met deze handige tips om te backpacken in IJsland beleef je een onvergetelijke reis.

Dunbevolkt land

Je verrast vriend en vijand door te gaan backpacken in IJsland. Het is echter een prachtige bestemming waar je relatief weinig toeristen tegenkomt. Eerst even een paar bijzondere feitjes over IJsland. Bijzonder genoeg is het een van de meest dunbevolkte landen ter wereld. Op een oppervlakte van 103.000 vierkante kilometer wonen slechts 300.000 mensen. Dit is minder dan het totaal aantal inwoners van Utrecht! Het is dus best bijzonder om een IJslander te zijn! Bovendien is de kans een stuk groter dat landgenoten verre familie zijn. Om te voorkomen IJslanders verliefd worden op hun familieleden is er zelfs een speciale app ontwikkeld waarmee de IJslandse stambomen en familiebanden kunnen worden bekeken.

Vliegen naar IJsland

Vanuit Schiphol is het ongeveer 3 uur vliegen naar IJsland. Een ticket hoeft niet heel duur te zijn. Voor ongeveer 100 euro koop je al een retourticket naar IJsland. Hoogstwaarschijnlijk land je op het vliegveld van de hoofdstad Reykjavik. Voor het backpacken is het alvast handig om je euro’s in te ruilen voor de munteenheid van IJsland, de IJslandse kroon. 1 euro is omgerekend ongeveer 15,65 kroon. Je kunt er betalen met verschillende munten, en biljetten van 500, 1000, 2000 en 5000 kronen.

Goedkoop overnachten in hostels

IJsland staat niet bekend als een heel goedkoop land. Met een aantal handige tips kun je er echter prima low-budget backpacken. Zo zijn hostels in vergelijking met hotels redelijk goedkoop. Voor enkele tientjes regel je al een prima overnachting. Hou er wel rekening mee dat hotels in het hoogseizoen vrij snel zijn volgeboekt. Wees er zodoende op tijd bij met reserveren. Bovendien ben je in het hoogseizoen meer geld kwijt aan je verblijf dan in het laagseizoen. Voor een goedkope reis naar IJsland kun je er het beste in de wintermaanden naar toe.

Couchsurfen bij de lokale bevolking

Een andere optie om goedkoop te overnachten is couchsurfen. Hierbij overnacht je bij een onbekend iemand op de bank. Bijzonder genoeg is deze manier van overnachten geheel gratis. Je maakt dus gebruik van de gastvrijheid van de lokale bevolking. Het is de ideale manier om kennis te maken met de locals. De IJslanders staan bekend als vriendelijk, gastvrij en modern. Ze vertellen je ongetwijfeld graag over de IJslandse gewoontes en gebruiken. Schroom ook niet om naar tips te vragen voor je reis. Misschien ontdek je dankzij de locals nog een aantal bijzondere en ongerepte plekjes. Daar ontbreekt het in IJsland namelijk absoluut niet aan. Neem voor het vinden van couchsurfing plekken in IJsland eens een kijkje op https://www.couchsurfing.com/places/europe/iceland/reykjavik.

Auto huren op IJsland

Als backpacker wil je IJsland natuurlijk zo goed mogelijk leren kennen. Het openbaar vervoer is er over het algemeen goed geregeld. Hou er wel rekening mee dat er in het laagseizoen veel minder treinen en bussen rijden dan in het hoogseizoen. Met name in de wintermaanden ligt het openbaar in IJsland bijna stil. Heb je iets meer budget? Dan zou je in deze periode bijvoorbeeld een auto kunnen huren. Onder andere Sixt en Happycar zijn actief in IJsland. Vaak kun je een huurauto in het bedrijfsgebouw nabij het vliegveld ophalen. Daarna begint je prachtige backpackreis in IJsland pas echt.

Liften of carpoolen

Je kunt in IJsland overigens ook prima op een veilige manier van liften. Deze manier van reizen is voor backpackers natuurlijk veel goedkoper dan het huren van een auto. Bijzonder genoeg rijdt bijna iedereen in het land dezelfde route, namelijk de M1. Of neem een kijkje op de IJslandse website Samferda. Deze site biedt onder andere diverse carpool mogelijkheden aan. Het voordeel van carpoolen is dat je gemakkelijk andere reizigers leert kennen, terwijl je ondertussen geniet van het prachtige landschap van IJsland.

Natuurwonderen in IJsland

IJsland is een bestemming vol prachtige cultuur, natuur en bezienswaardigheden. De schitterende natuur van IJsland is zelfs gratis te bewonderen. Een absolute aanrader is bijvoorbeeld het Nationaal Park Snæfellsjökull. Dit is een schitterend natuurpark in West-IJsland, waar je onder andere de imposante Snaefellsjökull vulkaan vindt. Dit natuurwonder is bijzonder genoeg bedekt met ijs. In totaal is het schitterende park vol lava resten en grotten 170 vierkante kilometer groot. Vanwege de grootte van het gebied kun je het beste wel een gids inschakelen.

Geisers en thermale baden bezoeken

Minstens zo indrukwekkend als het Nationaal Park Snæfellsjökull is de Zuid-IJslandse ‘Geysir’. Dit is een van de bekendste bezienswaardigheden uit IJsland. Zoals de naam wellicht al doet vermoeden is de Geysir is een indrukwekkende geiser die kokend water soms wel tot 70 meter hoog de lucht in spuit. De Geysir maakt onderdeel uit van een toeristische route in IJsland die de ‘Golden Circle’ wordt genoemd. Ook de imposante watervallen van Gullfoss maken hier deel van uit. Het water komt neer in een kloof van maar liefst 2.5 kilometer lang en 70 meter diep.

Bijkomen in de thermale baden van de Blue Lagoon

Backpacken kost natuurlijk veel energie. Gelukkig kun je prima bijkomen van alle indrukken en activiteiten in een van de vele thermale baden in IJsland. De thermale baden van de ‘Blue Lagoon’ nabij Reykjavik zijn bijvoorbeeld puur genieten geblazen.

Cultuur snuiven in Reykjavik

Tijdens het backpacken in IJsland kun je de natuurwonderen overigens prima afwisselen met een stedentrip. Ontdek bijvoorbeeld het cultureel aanbod van de hoofdstad Reykjavik. Je kunt er diverse interessante musea en kathedralen bezoeken. Aan een gemiddeld museumticket ben je ongeveer 10 euro kwijt. Een absolute aanrader in Reykjavik is de Hallgrimskirkja kerk. Dit schitterende godshuis staat met name bekend om haar pijpenorgel, dat met maar liefst 5275 pijpen heeft.