Waarom backpacken op de fiets helemaal hip is

Af en toe kent de backpackwereld een aantal hypes. Op dit moment is dat backpacken op de fiets. Het is namelijk een goedkope en avontuurlijke manier van reizen.

5/5 - (16 stemmen)

Waarom backpacken op de fiets helemaal hip is

Af en toe kent de backpackwereld een aantal hypes. Op dit moment is dat backpacken op de fiets. Het is namelijk een goedkope en avontuurlijke manier van reizen. Steeds meer backpackers verkennen dan ook op hun stalen ros de wijde wereld. Alle voordelen van backpacken op de fiets op een rij.

Fietsend de wereld verkennen

Al fietsend de wereld verkennen. Het klinkt als een geweldig plan, maar vereist wel veel organisatie. Zo heb je ten eerste natuurlijk een ontzettend goede fiets of mountainbike nodig. Niet elk land heeft immers zulke vlakke oppervlaktes als Nederland. Ten tweede heb je een paar stevige fietstassen nodig om alles mee te kunnen nemen voor onderweg. Denk bijvoorbeeld aan eten, drinken en warme kleding wanneer het kouder wordt.

De hele dag lekker buiten

Een wereldreis maken op de fiets is een onvergetelijke ervaring. Het grootste voordeel is het gevoel van vrijheid dat je ervaart. Je beslist namelijk welke plek je al fietsend wilt verkennen. Ook mag je helemaal zelf weten op welk tijdstip je op het stalen ros stapt. Vervolgens ben je de hele dag lekker buiten. Dompel je onder in een totaal andere cultuur, en geniet van de geuren en kleuren van de omgeving. Kom je onderweg iets moois tegen? Stap dan even af, en leg het vast op de eeuwige plaat.

Leer de lokale cultuur écht kennen

Fietsen geeft je de mogelijkheid om plekken te ontdekken waar nog bijna niemand anders is geweest. Sommige plaatsen zijn voor auto’s en bussen namelijk onmogelijk om te bereiken. Met een fiets is het mogelijk om de kleinste paden en straten te betreden. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je verdwaalt. Hou daarom wel een kaart bij de hand. Backpacken en fietsen is de ideale manier om een andere cultuur écht te leren kennen. Je komt namelijk op plekken terecht waar nog bijna geen toeristen zijn geweest. Daardoor blijft de authenticiteit van een plek bewaard.

Maak kennis met de lokale bevolking

Het voordeel van het goed leren kennen van de lokale cultuur is dat je vaak kennismaakt met de inwoners van een land. Bezoek bijvoorbeeld eens een dorpje waar de authentieke cultuur echt bewaard is gebleven. De locals vertellen je dolgraag over hun gewoontes en tradities. Misschien mag je zelfs mee eten met een familie, of ontdek je een bijzondere culturele traditie. Meestal is de lokale bevolking erg behulpzaam. Wellicht vertellen ze je over een nieuwe plek die je per fiets echt moet ontdekken.

Mooie en ontspannen tochten in de natuur

Veel jonge mensen besluiten te backpacken omdat ze op zoek zijn naar avontuur. Een prachtige fietstocht langs interessante bezienswaardigheden en indrukwekkende natuur- en cultuur is daarvoor de ideale manier. Ontdek in Indonesië bijvoorbeeld al fietsend de prachtige sawa’s. Bovendien brengt de tocht rust in je hoofd. Mede dankzij het feit dat je je eigen tempo aan kunt houden krijg je een ontzettend relaxt gevoel. Fietsen is pas echt vakantie vieren!

Volledig onafhankelijk

De fiets is een van de meest betrouwbare vervoersmiddelen. Je kunt het stalen ros immers gebruiken wanneer je zelf wilt, en bent niet afhankelijk van het openbaar vervoer. Niet elk land heeft een openbaar vervoer dat goed werkt. Op sommige plaatsen komt de bus bijvoorbeeld niet opdagen, of rijden er zeer weinig treinen. Reizen per fiets bespaart je wat dat betreft behoorlijk veel stress. Je hoeft nooit een kaartje te kopen, en bent van niets of niemand afhankelijk.

Milieuvriendelijke manier van reizen

Duurzaamheid wordt vandaag de dag erg belangrijk gevonden. Toch zijn auto’s en taxi’s nog steeds een zware belasting voor het milieu. Door te fietsen kies je echter voor een zeer milieuvriendelijke manier van reizen. Het brengt immers geen giftige gassen in de lucht. Het enige wat je hoeft te doen om verder te komen is flink trappen. Je ervaart daardoor een land en cultuur op zijn best. Bovendien ben je nog duurzaam bezig ook.

Minder kosten

Nog een voordeel van backpacken op de fiets zijn de kosten. Deze liggen een stuk lager dan wanneer je een ticket per trein of bus boekt. Sterker nog, aan het fietsen ben je geen enkele cent kwijt. Het bespaarde geld kun je weer besteden aan de overnachting of aan leuke tripjes binnen je bestemming.

Overnachten in de natuur

Natuurlijk is reizen per fiets niet altijd leuk. Je zult waarschijnlijk ook tegen een aantal uitdagingen uitlopen. Zo kom je tijdens een tocht niet vaak accommodaties tegen. Toch zul je ergens moeten overnachten. Backpackers die reizen per fiets zijn hier vaak op ingesteld, en hebben een eigen tent meegenomen. Ze overnachten met een tentje in de natuur. Erg spannend, maar ook een fantastisch avontuur.

Sportieve uitdaging

Naast het overnachten in de natuur zul je ook ontdekken dat niet elk land beschikt over goede fietspaden. Het is verstandig om dit vantevoren even te controleren op het internet of in een reisgids. Bovendien kan het op sommige plekken behoorlijk heuvelachtig zijn. Denk bijvoorbeeld aan Italië, Frankrijk of Zwitserland. In dergelijke situaties is het fietsen een behoorlijk sportieve uitdaging.

Tevreden bijkomen

Heuvels beklimmen met warme temperaturen kan erg zwaar zijn. Aan de andere kant geeft het voltooien van een fietstocht vaak een goed gevoel. Wanneer je vermoeit neerploft op een terrasje heb je toch maar even een goede prestatie neergezet. Backpacken op de fiets is dan ook echt aan te raden. Hoewel het soms zwaar kan zijn, staat er enorm veel vrijheid, natuur en cultuur tegenover. Dit maakt het meenemen van je stalen ros de moeite zeker waard.