Tips tegen extreme hitte tijdens het backpacken

In sommige delen van de wereld loopt de temperatuur soms behoorlijk op. Wanneer het kwik stijgt tot boven de 50 graden kan hitte zelfs tot sterfgevallen leiden.

5/5 - (7 stemmen)

Genoeg drinken en een verkoelende duik voorkomt heel wat ellende. Als backpacker is het niet bepaald een pretje om bij hoge temperaturen actief te zijn. Toch zal het je tijdens een reis in Azië, Afrika of Amerika kunnen overkomen. Bij deze aantal handige tips helpen je om extreme hitte tijdens het backpacken te weerstaan.

Flink zweten tijdens de hete maanden

Soms is het tijdens het backpacken flink zweten geblazen. Met name in het hoogseizoen loopt de temperatuur in sommige landen flink op. Zo is het niet aan te raden om naar India te gaan in de maanden april en mei. In deze periode vlak voor het regenseizoen is het gemiddeld 32 tot 33 graden. In juni begint het regenseizoen, met flinke buien en storm tot gevolg. Desondanks is in dit geval de temperatuur net onder de 30 graden. In Azië is het juist in mei tot september op zijn heetst. Voor lage temperaturen kun je het beste de bergen in, of een reis maken in oktober, november of december.

Pas op voor een zonnesteek

Vergeet tijdens het backpacken vooral niet om regelmatig uit te rusten. Te lang wandelen onder extreme temperaturen doet je lichaam niet veel goed. Sterker nog, je kunt er een zonnesteek van oplopen. Dit gebeurt wanneer je lichaamstemperatuur te hoog is. Flauwvallen en in ernstige gevallen beschadigde organen kunnen helaas het gevolg zijn van een zonnesteek. Met name op plekken met een hoge luchtvochtigheid loop je een risico. Tijdens het hete seizoen in Thailand duurt het veel langer voordat je zweet verdampt, waardoor je lichaam minder snel afkoelt.
Symptomen van een zonnesteek zijn onder andere:

  • Knallende hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Spierpijn
  • Desoriëntatie
  • Niet meer zweten, ondanks de hitte.

Heb je last van een of meerdere symptomen? Stop dan onmiddellijk met het backpacken, zorg ervoor dat je terugkeert naar het hotel en neem genoeg rust.

Gooi regelmatig een plens water over je heen

Hitte tijdens het backpacken valt soms niet te vermijden. We hebben het hier echter niet over warm Nederlands weer van 30 graden. Nee, in sommige landen is een temperatuur van 40 graden in de zomermaanden geen uitzondering. Des te fijner wanneer je na een zware wandeltocht eindelijk fris, koel water in je gezicht mag gooien. Gelukkig zijn er nog veel meer manieren om bij hoge temperaturen de koelte te bewaren. Zo is het erg handig om je kleren en gezicht nat te houden. Dit zorgt er meteen voor dat je het een stuk minder warm hebt/ Maak jezelf doorweekt bij elke waterbron die je ziet. Bijna elke ervaren backpacker doet dit om zijn of haar lichaamstemperatuur te laten dalen.

Eet producten met zout

Water is niet het enige dat je veel nodig hebt het backpacken in extreme hitte te overleven. Door de hoge temperaturen verliest je lichaam ontzettend veel zweet, en daarmee zout. Door het zweten koelt je lichaam weer af. Om je lichaam in balans te houden zul je voedsel moeten eten waar veel zout in zit. Denk aan een snee brood of een zakje chips.

Eet geen ijsjes, maar drink wel thee

Misschien verbind je warm weer met lekkere ijsjes. Niet zo gek, want ze werken heerlijk verkoelend. Tenminste, dat zou je zeggen. Helaas kun je tijdens hete temperaturen ijsjes juist beter vermijden. Je krijgt er namelijk veel calorieën door binnen, die je lichaam weer moet verbranden. Dit kost energie, waardoor je het juist warm krijgt. Wel is het verstandig om een hete kop thee te drinken. Waarschijnlijk iets dat juist weer iets waar je op een warme bestemming juist geen zin in hebt. Door de kop thee ga je echter zweten, waardoor je lichaamstemperatuur afkoelt.

Wandel niet overdag tussen 10 en 4 uur

Een wandeling maken is een van de leukste dingen die je kunt doen tijdens een reis. Het is altijd spannend een nieuwe omgeving per voet te verkennen. Toch kun je bij extreme hitte een wandeltocht om bepaalde tijden beter vermijden. Tussen 10 uur ’s ochtends en 4 uur ’s middags is het in sommige gebieden simpelweg te heet om activiteiten te ondernemen. Zorg er dan ook voor dat je óf ’s ochtends wandelt óf later op de dag. Door de hitte heeft zonlicht zelfs in de schaduw veel invloed op mensen. Zorg er dan ook voor dat je overdag minstens 2 later water drinkt.

Draag een beschermende hoed

Sudan, Oman, Irak, India en Mexico behoren tot de warmste landen ter wereld. Overdag is het er bijna te heet om iets te ondernemen. Voor het nodige avontuur dien je echter toch in beweging te komen. Het dragen van bepaalde kleding helpt je de hitte te doorstaan. Draag in dit soort hete landen bijvoorbeeld altijd een zonnehoed. Het beschermt je zowel tegen verbranding als vervelende insecten die constant rond je hoofd vliegen. Het meest praktische is een hoed met een grote rand die je over het hoofd, de oren en de nek kan plaatsen. Deze hoeden zijn meestal wel verkrijgbaar op de markt. Vaak zijn ze gemaakt van gaas en polyester om beter door te luchten.

Kies voor luchtige kleding

Naast een grote hoed helpen ook luchtige t-shirts en sokken tegen extreme hitte. Je kunt het beste een t-shirt dragen met een patroon van gaatjes. Dit zorgt namelijk voor meer lucht. Ook drogen dit soort t-shirts sneller op dan gewone exemplaren. Daarnaast is het verstandig om sokken van polyester of wol te dragen. Deze houden je voeten namelijk altijd droog, en verminderen de kans op blaren. Wol is bovendien natuurlijk materiaal waar bacteriën weinig kans hebben, wat weer de kans op nare zweetlucht verkleint.