Van social media tot flashpacken: bijzondere trends in backpack land

Duizenden jongeren vertrekken per jaar op avontuur naar verre bestemmingen als Indonesië, Thailand en Australië. Het backpacken in een vreemd en ver oord is een avontuur dat ze niet snel zullen vergeten.

5/5 - (22 stemmen)

Dankzij technologische ontwikkelingen en de komst van social media is hun manier van reizen sterk veranderd. Het backpacken is heel anders dan pakweg tien jaar geleden. Welke bijzondere trends zijn er te vinden in backpack land?

Communicatie tijdens het reizen gemakkelijker dan ooit

Communiceren met het thuisfront is anno 2017 gemakkelijker dan ooit. In de rugzak van de gemiddelde backpacker vind je tegenwoordig bijna altijd een laptop en smartphone. In enkele stappen installeer je al het programma Skype op de laptop. Even een gesprek voeren met je familie of vrienden bezorgt je het vertrouwde thuisgevoel duizenden kilometers verderop. Ook Whatsapp heeft communicatie tijdens het backpacken een stuk gemakkelijker en sneller gemaakt. Het versturen van gratis berichtjes via dit programma gebeurt razendsnel. De tijd dat je dure sms’jes moest versturen naar het thuisfront lijkt lang geleden, maar dat is het niet. Whatsapp werd namelijk voor het eerst gebruikt in 2010.

Het gebruik van apps en social media

De smartphone heeft ontelbaar veel functies. Uiteraard om te communiceren, maar ook voor navigatie en informatie. Zo is het tegenwoordig de populairste manier om de weg te vinden op een vreemde locatie. Al sta je op een drukke markt midden in Hong Kong, dankzij het mobieltje vind je gemakkelijk de weg terug naar je accommodatie. Bovendien gebruiken steeds meer backpackers apps tijdens hun reizen. De afgelopen jaren is de populariteit van reisapps dan ook ontzettend toegenomen. Denk bijvoorbeeld aan Tripadvisor, die tientallen backpackers de weg wijst naar de beste restaurants en accommodaties op hun bestemming.

De enorme invloed van social media

Een andere trend in backpack land is het gebruik van social media. Social media heeft ongelooflijk veel invloed op het reizen. Tegenwoordig deel je gemakkelijk alle indrukken, ervaringen en foto’s op social media platforms als Facebook, Twitter en Instagram. Ook het aanmaken van bepaalde groepen op Facebook is erg populair. Als backpacker kun je op deze plek gemakkelijk al je vragen stellen aan andere backpackers. Of deel op deze pagina’s je eigen ervaringen met mooie foto’s en verhalen. Misschien heb je zelf nog bruikbare tips voor andere backpackers.

Steeds meer oudere backpackers

Ook de backpackers zelf veranderen. Zo is het backpacken allang niet meer alleen voorbehouden aan jongeren. Ooit besloten vooral jonge reizigers hun rugzak in te pakken, klaar voor een avontuur in verre oorden. Ze namen bijvoorbeeld het besluit om te gaan reizen voor het begin van hun studententijd. Een andere relatief grote groep backpackers waren de pas afgestudeerden, klaar om nog wat extra ervaringen op te doen voordat ze aan het werkzame leven begonnen. Maar die tijden zijn voorbij. Tegenwoordig zijn er steeds meer oudere backpackers te vinden. Dit komt door het feit dat mensen meer vrijheid hebben tijdens het werken. Ze zijn vaak niet meer verbonden aan een werklocatie, en kunnen op een locatie duizenden kilometers verderop hun werk afleveren. Steeds meer oudere backpackers proeven dus de vrijheid van het reizen en werken tegelijk.

De komst van de flashpacker

Steeds meer backpackers reizen volgens hun eigen tempo en met meer luxe. Deze manier van reizen wordt ook wel flashpacken genoemd. Inmiddels is het een echte trend onder backpackers. Dit soort reizigers heeft geen behoefte aan goedkope hotels en simpel eten. Deze flashpackers hebben in feite genoeg geld, en hoeven niet te reizen op budget. Als flashpacker bepaal je zelf waar het geld aan uit gegeven wordt. Zo kun je overnachten in simpele hotels, maar wel elke dag uit eten. Of misschien overnacht je liever in luxe hotels, tegenover simpele maaltijden. Toch onderscheiden flashpackers zich van gewone reizigers. Ze reizen namelijk nog steeds met een rugzak, en weten nooit wat morgen brengt. Net als de standaard backpackers zoeken ze bovendien veel contact met de lokale bevolking. Daarbij gaan de flashpackers op zoek naar het authentieke plaatje. Toeristische plaatjes en attracties horen daar niet bij, een kennismaking met een lokale familie bijvoorbeeld wel.

Luxe of eenvoud: de keuze is aan jou

De bijzondere trends in het backpacken hebben allemaal te maken met een maatschappij die razendsnel aan het veranderen is. Technologische ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat communicatie tegenwoordig een stuk makkelijker verloopt. Dankzij Skype praat je met gemak met familie en vrienden duizenden kilometers verderop, terwijl allerlei smartphone apps je op weg helpen tijdens het reizen. Mensen worden bovendien steeds onafhankelijker en zijn niet meer afhankelijk van een vaste werkplek. Deze vrijheid geeft ze de mogelijkheid om ook op oudere leeftijd te kunnen backpacken. Ze genieten van het avontuur, maar wel met meer luxe. Deze zogeheten flashpackers kom je tijdens het backpacken steeds meer tegen. Hoe je reist ligt uiteindelijk volledig aan jezelf. Zo kun je backpacken in alle luxe met apps voorhanden, of juist kiezen voor eenvoud om de moderne wereld even achter je te laten.